הכוכבים של הקיץ שוב כאן: גרעינים שחורים - חטיף בריא או סכנה?

הקיץ בשיאו, משחקי הכדורגל חוזרים והגרעינים השחורים שוב מככבים. למרות הערכים הבריאותיים הטובים שלהם, מסתתרים בהם גם סיכונים רציניים לבריאות. ממה צריך להיזהר, איך לצרוך נכון והאם לילדים מותר גם?

ד"ר איתי גל צילום: מעריב אונליין
גרעיני חמנייה, גרעינים שחורים
גרעיני חמנייה, גרעינים שחורים | צילום: שאטרסטוק
4
גלריה

בכל קיץ, כמעט בלי שנשים לב, שקית הגרעינים שוב מוצאת את דרכה ליד הספה. פיצוח אחר פיצוח, קליפה אחר קליפה, וכמעט מבלי לשים לב אלפי קלוריות, כמויות מלח אדירות ולעיתים גם סכנת חנק או שבר בשן, נכנסים לגוף או פשוט נזרקים על הרצפה. גרעיני חמנייה, או בשמם העממי גרעינים שחורים, הפכו כבר מזמן לחלק בלתי נפרד מהתרבות הישראלית. אבל בזמן שאנחנו נהנים מהקראנץ' הכיפי הזה, מעטים עוצרים לחשוב אם באמת מדובר בחטיף בריא או דווקא בהרגל מסוכן.

מבחינה תזונתית, גרעיני חמנייה דווקא נחשבים למזון עשיר ומרשים. הגרעין עצמו, זה שמסתתר בתוך הקליפה השחורה, מכיל שפע של רכיבים תזונתיים חיוניים. הוא עשיר בוויטמין E נוגד חמצון עוצמתי שמגן על התאים ומפחית תהליכי דלקת בגוף. בנוסף, הוא מכיל חומצות שומן בלתי רוויות שתורמות לאיזון רמות הכולסטרול, מגנזיום חשוב לפעילות השרירים והלב, סלניום שמחזק את מערכת החיסון, חומצה פולית, חלבון מהצומח וסיבים תזונתיים התורמים לתחושת שובע ולבריאות מערכת העיכול.

גרעיני חמנייה, גרעינים שחורים
גרעיני חמנייה, גרעינים שחורים | צילום: שאטרסטוק

כאשר צורכים את הגרעינים בכמות מדודה, בצורה טבעית וללא תוספות מזיקות, הם יכולים להשתלב היטב בתזונה בריאה. אך רוב הישראלים לא אוכלים גרעינים טבעיים. הם צורכים אותם כשהם קלויים, מומלחים, ובכמויות גדולות מאוד, לעיתים במשך שעות של פיצוח חסר שליטה.

פלאפל, אילוסטרציה
פלאפל, אילוסטרציה | צילום: נתי שוחט, פלאש 90

שיניים נשברות וקליפות נשאפות

אחת הסכנות הפחות מדוברות אך הנפוצות ביותר היא הפיצוח עצמו, כלומר השימוש בשיניים ככלי לפיצוח הגרעין. רופאי שיניים מזהירים שהדבר עלול לגרום לסדקים בשיניים העלולים להפוך עם הזמן לשברים של ממש, לפגיעה בכתרים, שתלים וסתימות, לשחיקת אמייל השן ואף לכאבים בלסתות. מרפאות רבות מדווחות בכל קיץ על עלייה בפניות הקשורות לנזקים משיניים שנשברו בעקבות פיצוח גרעינים.

לצד כל הסכנות הבריאותיות, הפיצוחים הפכו לחלק בלתי נפרד מהתרבות הישראלית. מהיציעים באצטדיוני הכדורגל, דרך ערבי שישי מול הטלוויזיה, ועד מפגשים משפחתיים בגינה. הפיצוח יוצר תחושת עיסוק, מפחית שעמום ואצל רבים נחשב לפעולה מרגיעה. יש הסבורים שהוא אף מפחית מתח, אבל יש גם טענה שדווקא הכמות הגדולה של מלח עלולה לגרום לעצבנות, ללחץ דם גבוה ולתחושת אי נוחות פיזית לאחר מכן.

גרעיני חמנייה, גרעינים שחורים
גרעיני חמנייה, גרעינים שחורים | צילום: שאטרסטוק

אז איך לצרוך גרעינים בצורה חכמה? אפשר להמשיך ליהנות מהגרעינים השחורים מבלי לפגוע בבריאות, בתנאי שמקפידים על כללים ברורים. ראשית, עדיף לבחור בגרעינים לא קלויים ולא מומלחים. אפשר למצוא אותם בחנויות טבע או בסופרמרקטים במדפי המוצרים הבריאים. שנית, יש להקפיד על כמות מוגבלת, כף או שתיים ביום בלבד. רצוי להימנע משימוש בשיניים לפיצוח ולעבור לגרעינים קלופים מראש, גם אם זה מעט פחות מהנה.

אין להגיש גרעינים לילדים מתחת לגיל חמש, גם לא בהשגחת מבוגר. יש להימנע מאכילה בזמן נהיגה, ריצה, דיבור או צחוק, כדי להפחית את סיכון השאיפה. למי שמתקשה לוותר על הטקס, מומלץ לשלב את הגרעינים כחלק ממנה ולא כחטיף נפרד, למשל כתוספת לסלט או ליוגורט, וכך לשלוט בכמות מבלי לוותר על היתרונות הבריאותיים.

גרעינים שחורים הם דוגמה קלאסית למזון שיכול להיות בריא מאוד או מזיק מאוד,  הכול תלוי איך, כמה ומתי צורכים אותו. בפעם הבאה שתפתחו שקית מול הטלוויזיה, נסו לחשוב אם באמת שווה לסכן את השיניים או את דרכי הנשימה בשביל עוד קליפה אחת.

תגיות:
פיצוחים
/
קלוריות
/
גרעינים
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף