מיץ תפוזים סחוט, מהמשקאות המוכרים והאהובים בארוחת הבוקר האמריקאית, עומד כעת במרכז סערה רגולטורית ובריאותית. מנהל המזון והתרופות בארה"ב (FDA) פרסם לאחרונה הצעה לשינוי תקנות הסוכר שמוגדר כמינימום הדרוש לשם השיווק כ"מיץ תפוזים מפוסטר". ההצעה, שמגיעה בלחץ תעשיית ההדרים המתכווצת של פלורידה, מציפה מחדש את השאלה האם מיץ תפוזים בריא לנו כפי שתמיד חשבנו?
לפי ההצעה החדשה, תותר הפחתה של כמות הסוכר הטבעי הנמוך ביותר הנדרש במיץ תפוזים, מרף של 18 גרם סוכר ל־17 גרם לכוס של 240 מ"ל. אמנם מדובר בשינוי קטן לכאורה, אך הוא משמעותי עבור חקלאי פלורידה, אשר בשנים האחרונות נאבקים בשינויים ביולוגיים חמורים שפוגעים ברמת הסוכר בפירות התפוזים, בעיקר עקב מחלה חיידקית מתמשכת, שהחמירה לאחר הוריקן אירמה בשנת 2017.
אך השיח סביב ההצעה הזו מעלה שאלה עקרונית הרבה יותר: האם מיץ תפוזים באמת משקה בריא? בעבר נתפס מיץ תפוזים כמשקה שמסייע למניעת מחלות בזכות ויטמין C סידן וחומצה פולית שהוא מכיל. אך בשנים האחרונות, תזונאים וגופי בריאות רבים מזהירים כי מדובר למעשה במשקה עשיר מאוד בסוכרים גם אם הם טבעיים ובעל ערך קלורי גבוה, כמעט כמו שתייה ממותקת רגילה.
ההצעה של ה־FDA מגיעה אחרי שבשנת 2022 פנתה תעשיית ההדרים בפלורידה לממשל בדרישה לשנות את רף הסוכר הדרוש, כדי לאפשר לה להמשיך למכור את המיץ כ"מיץ תפוזים מפוסטר", גם כשהתפוזים עצמם פחות מתוקים. המהלך זכה לתמיכתה של הסנאטורית הרפובליקנית של פלורידה, אשלי מודי, שדרשה בדיונים פומביים מהמזכיר האמריקאי לבריאות רוברט פ. קנדי ג'וניור ומנציב ה־ FDA מרטי מקארי לבחון את הנושא בדחיפות.
קנדי, שהביע בעבר דעות מתנגדות לחיסונים והבטיח בכהונתו "להפוך את אמריקה לבריאה שוב", מתבקש כעת על ידי מומחים להרחיב את ההתמודדות עם נזקי הסוכר מעבר למיץ התפוזים. מומחים בארה"ב טוענים שאם הממשלה באמת רוצה לצמצם את צריכת הסוכר, עליה ליישם מדיניות כוללת שמטפלת גם במשקאות קלים, דגני בוקר ומזון מעובד.
למרות ההגנה מהתעשייה, הצרכנים מצביעים ברגליים. בעשור האחרון ירדו מכירות מיץ התפוזים בארה"ב בעשרות אחוזים, כשציבור רחב פונה למשקאות שנחשבים בריאים יותר כמו מים בטעמים, תה ירוק או שייקים ירוקים. המהלך של ה־FDA אולי יצליח להציל את תעשיית ההדרים בפלורידה, אך בו בזמן הוא מחייב את הצרכנים לשאול את עצמם האם כדאי להתחיל את הבוקר בכוס מיץ תפוזים, או אולי עדיף פשוט לקלף תפוז שלם.