הניסוי המדעי שהראה: זה מה שקורה לשייק חלבון פג תוקף

מוצרי חלב ושייקי חלבון נחשבים לבטוחים כל עוד הם נשמרים בקירור ובתוך תאריך התפוגה, אך מחקרים מגלים מה קורה למשקה כזה כשהוא עובר את התאריך, ועד כמה הוא עלול להיות מסוכן - למרות שהטעם נשמר

ד"ר איתי גל צילום: מעריב אונליין
שייק חלבון
שייק חלבון | צילום: אינגאימג'
2
גלריה

ניסוי שנערך במעבדות מזון באירופה בחן משקאות חלבון שעברו את תאריך התוקף ונשמרו במקרר. החוקרים גילו שבתוך ימים ספורים מתחילים תהליכי פירוק חלבון הנגרמים על ידי תגובת מיילארד, תהליך כימי בין סוכרים וחומצות אמינו. התגובה משנה את מבנה החלבון, גורמת לירידה בזמינות חומצת האמינו ליזין, ופוגעת בערכים התזונתיים של השייק. מעבר לכך, טעמי לוואי, עכירות ואף שקיעת חלבון הופיעו ככל שחלף הזמן.

שייק חלבונים
שייק חלבונים | צילום: אינגאימג

אבל הבעיה אינה רק באיכות. במהלך הניסוי נמצאו גם שינויים מיקרוביאליים משמעותיים. בבקבוקי שייק שנשמרו מעבר לתאריך התוקף נמצאו רמות מוגברות של חיידקים עמידים לקירור, דוגמת בסילוס צראוס, הידוע כמי שעלול לייצר רעלנים מסוכנים. במקרים מסוימים אותרו גם שמרים ועובשים, שנכנסו למשקה ברגע שהבקבוק נפתח. החיידקים הללו עלולים לגרום לשלשולים, בחילות, הקאות וכאבי בטן, ולעיתים אף לזיהומים מסכני חיים באוכלוסיות רגישות.

החוקרים מציינים שלמרות שהשייק נשמר בקירור, גם בטמפרטורה של ארבע מעלות חיידקים מסוימים מסוגלים לשרוד ולהתרבות. כאשר מתרחשת חריגה בטמפרטורה, למשל בעת הפסקת חשמל או השארת הבקבוק מחוץ למקרר למשך שעתיים, הסיכון עולה עוד יותר.

לצד המשקאות התעשייתיים, גם שייקים ביתיים שנרקחים מאבקת חלבון וחלב סובלים מאותן בעיות ואף מוקדם יותר. כאן לא מדובר במשקה שעבר פסטור תעשייתי, אלא במוצר טרי שמרגע הערבוב מתחיל להוות מצע נוח לחיידקים. במחקרים נמצא כי כבר אחרי יממה במקרר מתרחשת עלייה מיקרוביאלית ניכרת, גם אם לא תמיד ניתן לזהות זאת בחוש הטעם או בריח.

האוכלוסיות שנמצאות בסיכון גבוה במיוחד כוללות תינוקות, קשישים, נשים בהריון ואנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת, כמו חולי סרטן או מושתלי איברים. אצלם, זיהום שמתחיל בחיידק עמיד עשוי להפוך במהירות למחלה קשה.

למרות הפיתוי לצרוך שייק חלבון שפג תוקפו אבל "נראה בסדר", כדאי לוותר: התווית "לשימוש עד" פירושה שהמוצר עלול לא להיות בטוח אחרי המועד, גם אם נשמר היטב. כשמדובר בשייק ביתי, עדיף להכין סמוך ככל האפשר לשתייה ולא לשמור ליום הבא.

ואם שאלתם את עצמכם כמה חלבון צריך לצרוך ביום, המינון המקובל הוא 1 גרם לכל קילוגרם משקל, ובכל מקרה לא מעבר ל- 1 וחצי גרם חלבון לכל ק"ג משקל גוף. כל תוספת כזו במרבית המקרים לא תיספג, ורק עלולה לגרום לפגיעה בתפקוד הכליות, עד למקרים נדירים של אי ספיקת כליות ואפילו צורך באישפוז או דיאליזה. ובכל מקרה, עדיף תמיד לשלב תזונה בריאה ומאוזנת, אם אפשר עם כמה שפחות משקאות תעשייתיים. כי טבעי - זה הכי.

תגיות:
חלב
/
מקרר
/
שייקים
/
חלבון
/
פג תוקף
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף