ב"רויטרס" מדווחים כי טורקיה עשויה לספק יותר ממחצית מצרכי הגז שלה עד סוף 2028 על ידי הגברת הייצור והגדלת היבוא האמריקאי, בשינוי שמאיים לצמצם את השוק האירופי העיקרי האחרון של ספקים רוסים ואיראנים.
רוסיה נותרה ספקית הגז הגדולה ביותר של טורקיה, אך נתח השוק שלה ירד מיותר מ-60% לפני שני עשורים ל-37% במחצית הראשונה של 2025. רוב מדינות אירופה עצרו את היבוא לאחר פלישת מוסקבה לאוקראינה בשנת 2022.
חוזי הצינורות ארוכי הטווח של רוסיה עם טורקיה הכוללים אספקת 22 מיליארד מטר מעוקב (bcm) מדי שנה, עומדים לפקוע בקרוב. חוזה 10 המיליארדים של איראן יפוג באמצע השנה הבאה, בעוד שחוזים של אזרבייג'ן, בהיקף כולל של 9.5 מיליארד מ"ק, בתוקף עד 2030 ו-2033.
טורקיה אמנם צפויה להאריך חלק מהחוזים הללו, אך סביר להניח שהיא תבקש תנאים גמישים יותר וכמויות קטנות יותר כדי להגדיל את גיוון האספקה שלה, אמר קרבוז.
במקביל, טורקיה מרחיבה במהירות מקורות גז חלופיים. חברת TPAO, שבבעלות המדינה, מגבירה את התפוקה משדות גז מקומיים, בעוד שחברות ממשלתיות ופרטיות הרחיבו מסופי יבוא גז טבעי נוזלי (LNG) כדי להביא גז מארה"ב ומאלג'יריה. החוזים צפויים לעלות על 26 מיליארד מ"ק בשנה החל משנת 2028 לעומת 15 מיליארד מ"ק השנה, על פי חישובי רויטרס.
מדובר בכמות שתכסה יותר ממחצית מביקוש הגז של טורקיה, העומד על כ-53 מיליארד מ"ק, ויפחית את הפער ביבוא צינורות גז לכ-26 מיליארד מ"ק - הרבה מתחת ל-41 מיליארד מ"ק של אספקה החוזית הנוכחית מרוסיה, איראן ואזרבייג'ן גם יחד.
כדי לתמוך בשינוי זה, טורקיה חתמה על סדרה של עסקאות גז טבעי נוזלי (LNG) עם ספקים אמריקאים בשווי 43 מיליארד דולר, כולל הסכם ל-20 שנה עם מרקוריה בספטמבר. המדינה בנתה קיבולת ייבוא שנתית של 58 מיליארד מ"ק של גז טבעי נוזלי (LNG), כמות המספיקה כדי לכסות את כל הביקוש שלה, כך על פי בורסת האנרגיה של טורקיה.
"עם זאת, זה לא יקרה, משום שהגז הרוסי מגיע במחיר טוב ויוצר עודף ש-BOTAS יכולה להשתמש בו כדי להפעיל לחץ על ספקים אחרים", אמר בלוגורייב.
"טורקיה יכולה להשתמש בגז רוסי ואיראני בבית ולייצא מחדש גז טבעי נוזלי (LNG) מיובא לאחר שאירופה תאסור על יבוא אנרגיה מרוסיה עד 2028, אמר קרבוז. חברת BOTAS הטורקית כבר חתמה על עסקאות לאספקת כמויות קטנות של גז להונגריה ורומניה, במטרה להפוך למרכז סחר גז אזורי.
מעבר לגז, לאנקרה יש קשרים עמוקים עם מוסקבה. חברת רוזאטום הרוסית בונה את תחנת הכוח הגרעינית הראשונה בטורקיה ומוסקבה היא גם ספקית הנפט הגולמי והסולר המובילה במדינה.