עד כה, סימון האלרגנים על גבי מוצרי מזון בישראל לא היה מחייב, ורוב היצרנים בחרו לציין את נוכחותם של אלרגנים בתוך תיבת מידע נפרדת שמופיעה לאחר רשימת הרכיבים. לפי השיטה החדשה, האלרגנים יסומנו בהדגשה ישירות בתוך רשימת הרכיבים, כך ששמם יובלט מהיתר. אופן ההדגשה ייקבע על ידי היצרן, ויכול להיעשות באמצעות הדגשה מודגשת או קו תחתון.
במשרד הבריאות מציינים כי השינוי מבוסס על הרגולציה האירופית החדשה, שמטרתה לאחד את אופן הסימון במדינות שונות ולהסיר חסמים רגולטוריים. במקביל, הוא נועד לשפר את נגישות המידע לצרכנים בעלי רגישויות למזון, ובהם חולי צליאק, אנשים עם אי סבילות ללקטוז ואלרגיים לבוטנים, חלב, שומשום, אגוזים ומזונות נוספים.
השינוי חל גם על מוצרים המכילים גלוטן. לפי התקנות החדשות, יש להדגיש את שם הדגן המכיל גלוטן – חיטה, שעורה, שיפון או שיבולת שועל – בתוך רשימת הרכיבים בלבד, ללא הוספת הביטוי "מכיל גלוטן" כפי שהיה מקובל בעבר. עם זאת, משרד הבריאות ממליץ להשאיר את הנוסח הישן כהבהרה נוספת לצרכנים.
במשרד מציינים כי קיימת גם הוראת סימון ייחודית למוצרים המכילים פול או רכיביו, זאת בשל שכיחות גבוהה של רגישות לפול באוכלוסייה הישראלית. על מוצרים כאלה יופיע סימון חדש בנוסח: "מכיל פול – אינו מיועד לסובלים מחוסר באנזים G6PD".
הסימון יופיע מיד לאחר רשימת הרכיבים או לצד שם המזון במקרה שאין רשימה כזו. רגישות זו, המכונה "רגישות לפול", עלולה לגרום להמוליזה – פירוק של תאי דם אדומים – והיא מסוכנת לחולים הסובלים ממחסור באנזים זה.
במשרד הבריאות מסבירים כי בתקופת המעבר, עד סוף 2027, עשויים הצרכנים למצוא על המדפים מוצרים המסומנים לפי השיטה הישנה לצד מוצרים שכבר עודכנו בהתאם לשיטה החדשה. יצרנים שיבחרו בכך יוכלו להקדים ולסמן לפי התקנות החדשות כבר החל מינואר 2025, בתנאי שיעמדו בכללים שנקבעו. מוצרים שסומנו בשיטה הישנה לפני כניסת התקנות לתוקף יורשו להימכר עד תום חיי המדף שלהם.
שירות המזון הארצי מדגיש כי סימון האזהרה "עלול להכיל" שמטרתו להזהיר מפני נוכחות מקרית של רכיב אלרגני שנגרמה ממגע צולב בתהליך הייצור – יישאר ללא שינוי. הסימון אינו מוסדר בתקנות האירופיות אך ממשיך לשמש ככלי אזהרה לצרכנים הרגישים.
הרשימה שאומצה במסגרת התקנות כוללת 14 קבוצות של אלרגנים וחומרים הגורמים לאי סבילות, בהם דגנים המכילים גלוטן, סרטנאים, ביצים, דגים, בוטנים, סויה, חלב, אגוזים, סלרי, חרדל, שומשום, סולפיטים, תורמוס ורכיכות. לדברי משרד הבריאות עם כניסת השיטה החדשה לתוקף, ישראל תיישר קו עם מדינות האיחוד האירופי ותאמץ סטנדרט אחיד של סימון מזון.