מחלת כבד שומני היא מצב שבו מצטבר שומן עודף בתוך תאי הכבד, והיא עלולה להתפתח בעקבות השמנה, תזונה לקויה או אורח חיים לא בריא. צורתה הנפוצה ביותר: מחלת כבד שומני לא־אלכוהולית, שנחשבת לבעיה רפואית משמעותית, משום שבמקרים רבים היא עלולה להתקדם לדלקת ואף לשחמת אם אינה מטופלת בזמן.
לצד שינוי הרגלים, פעילות גופנית וטיפול רפואי, מחקרים מצביעים על כך שמזונות מסוימים יכולים לסייע בהפחתת השומן המצטבר ולשפר את תפקוד הכבד. לפי Times of India ובהתאם להמלצותיו של ד"ר סאוראבה סתי, גסטרואנטרולוג שהוכשר בהרווארד, בחירת מזונות נכונה היא חלק מהותי מתהליך ההחלמה. הנה עשרת המאכלים והמשקאות שכדאי להכיר:
אגוזי מלך
אגוזי מלך הם מהאגוזים הטובים ביותר לטיפול בכבד שומני, בזכות כמות גבוהה של אומגה 3, אומגה 6 ונוגדי חמצון. מחקרים מראים כי צריכה קבועה מפחיתה את כמות השומן בכבד, משפרת את תפקודו ותומכת בחילוף החומרים.
שמן זית כתית מעולה
שמן זית איכותי עשיר בנוגדי חמצון, ומחקרים רבים קשרו אותו להפחתת שומן בכבד, להקלה על דלקת ולשיפור הרגישות לאינסולין. בנוסף, הוא מסייע בהגנה על תאי הכבד מפני נזק.
טופו וטמפה
מוצרי סויה שמספקים חלבון איכותי. מחקרים מצביעים על ירידה בהצטברות שומן בכבד ושיפור פעילות אנזימי חילוף חומרים.
שום
כל שן שום מכילה רכיבים צמחיים המסייעים להפחתת שומן עודף ולשיפור מסלולי הניקוי הטבעיים של הגוף. מחקרים מצאו כי הוא עשוי להוריד אנזימי כבד ולהפחית דלקת.
קפה
קפה נחשב לאחד המשקאות המועילים ביותר לסובלים מכבד שומני. הוכח כי הוא מפחית אנזימי כבד ומאט את התקדמות המחלה. כמו כן, הוא קשור לשיפור גמישות הכבד ולירידה בסיכון להתפתחות פיברוזיס. מומלץ לשתות קפה שחור ללא סוכר.
שיבולת שועל
שיבולת שועל מכילה בטא-גלוקן, סיב תזונתי מסיס המסייע בהפחתת כולסטרול ובשיפור בריאות מערכת העיכול. שילובה בתפריט מסייע בהפחתת שומן, בשיפור רגישות לאינסולין ובירידה במשקל.
תה ירוק
עשיר בקטכינים - נוגדי חמצון רבי עוצמה. מחקרים מראים שהוא מפחית שומן בכבד ומשפר את תפקודו, וכן מסייע בשליטה במשקל ובהפחתת דלקת.
ירקות ממשפחת המצליבים
ברוקולי, כרוב ונבטים בריסל עשירים בסיבים ובסולפוראפאן - רכיב המסייע לשיפור מסלולי ניקוי הרעלים. הם מפחיתים הצטברות שומן ומקלים על דלקת בכבד.
אבוקדו
מכיל שילוב של שומנים בריאים, סיבים ונוגדי חמצון. מסייע להפחתת דלקת ולשיפור יכולת הכבד לעבד שומנים. בנוסף, הוא מגביר גלוטתיון - מרכיב חיוני לתיקון תאים.
פירות יער
אוכמניות, פטל ותותים עשירים בנוגדי חמצון מסוג פוליפנולים, המפחיתים דלקת. מחקרים מראים שהם מפחיתים שומן בכבד ומשפרים את תפקודו.