זה מגובה מחקרית: מטבח צעצוע יכול להשפיע לטובה על היחס של ילדים לאוכל

משחקי בישול של ילדים משפיעים על פתיחות למזון, ויסות עצמי וקבלת החלטות תזונתית

נאוה רוזנפלד צילום: ללאשלומית דיליאון צילום: ללא
סירי צעצוע לילדים
סירי צעצוע לילדים | צילום: אינגאימג'

אם אתם חושבים שמטבח צעצוע הוא רק עוד פיצ'ר חמוד בפינת הסלון, תחשבו שוב. מתברר שהמשחק הזה משפיע על הרגלי האכילה של הילדים הרבה יותר ממה שקורה בארוחה משפחתית אמיתית. וההשפעה הזו לא תאורטית בכלל.

תראו אותם: עומדים על קצות האצבעות, "חותכים" במרץ ירקות מפלסטיק, מגישים צלחת קטנה ושואלים בשיא הרצינות: "טעים?". התמונה הזו היא לא רק מחזה נחמד, אלא גם חלון לעולם למידה עמוק. והסצנה הזו, מתברר, מגובה גם מחקרית. יותר ויותר מחקרים מגלים שמשחקי בישול מדומים, גם בלי ירקות אמיתיים או סירים על האש, משפיעים על הדרך שבה ילדים מתייחסים לאוכל. לא צריך אוכל אמיתי כדי ללמוד על אוכל.

בשנים האחרונות נראה בבתים של הורים צעירים, במרכז הסלון או בפינתו, מטבח צעצוע מושקע: עם סירים קטנים, כיריים, מיקרו, מיקסר, תנור, לעיתים אפילו מכונת קפה. אם בעבר היו צעצועים כאלה בעיקר בגני ילדים, היום הם נמכרים בכל רשת צעצועים ומדמים עולם קולינרי קטן שבו הילד הוא השף הראשי, ש"מכין" ארוחה ל"אורחים", והחיוך שלו אומר הכול: אני בשליטה. אני מחליט. אני יודע לבשל.

אבל מעבר למחקרים, יש כאן גם משהו רגשי עמוק יותר. משחק בבישול הוא לא רק חיקוי של הגדולים, אלא גם מרחב למידה רגשי וקוגניטיבי. כשהילד "מבשל מרק", מגיש לאורחים, ומזכיר שצריך "לעשות פו כי זה חם", הוא מתרגל בחירה, סבלנות וקשב פנימי. הוא לומד לשים לב למה שקורה לו: אם "הצלחת מלאה מדי", אם "בא לו עוד מנה", ואם הוא רוצה לשתף או לבחור לבד. זו למידה שנעשית לא דרך הרצאה, אלא דרך משחק.

יש עוד היבט מפתיע, והוא שצעצועי מטבח יכולים לעודד ויסות עצמי סביב אוכל. בגישה שמכונה "האכלה מגיבה" (responsive feeding), שמומלצת על ידי ארגון הבריאות העולמי וה-CDC (המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן) בארצות הברית, ההורה מאפשר לילד לבחור מתי וכמה לאכול, תוך הקשבה לאותות רעב ושובע.

במטבחון צעצוע הילד מתרגל בדיוק את זה: הוא "מחליט" כמה להגיש, מתי לטעום, ואיך ההרגשה להיות בצד שמכין ולא רק בצד שאוכל. "וואו, יש לזה ריח נהדר, אפשר לטעום?", אומר הורה שמשתף פעולה במשחק והופך את הסיטואציה לשיעור קטן של סקרנות, ביטחון ושמחה סביב אוכל.

מחקרים שנעשו בארצות הברית מצאו שחיקוי התנהגות של הורים, כמו הצטרפות למשחק בישול או תגובה חיובית ל"מאכלים" שהילד מגיש, מעודד ילדים לגלות עניין גדול יותר במזונות חדשים, כולל ירקות.

גלידת פלסטיק וירקות אמיתיים

כאן מגיע החלק שפחות מדברים עליו. לצד המטבחונים המקסימים נמכרים היום גם דוכני גלידה, מנגלים ומכונות קפה לפעוטות. הם צבעוניים ומהנים, אבל שווה לשים לב שגם צעצועים כאלה משפיעים על הדרך שבה ילדים מדמיינים "אוכל".

דוח של ארגון הבריאות העולמי משנת 2022 מצא שחשיפה תדירה לדימויים של מזונות מתוקים משפיעה על העדפות עתידיות. כדאי ליהנות מהמשחק, אבל גם לבחור נכון. כדי להפיק מהמשחק את המיטב, יש משמעות לבחירה בצעצועי המטבח.

איך לבחור צעצועי מטבח שמעודדים הרגלי אכילה טובים:

בסופו של דבר, מראה הילדים "מבשלים" עם סירים קטנטנים הוא הזמנה לעולם שלם של למידה. לא של מתכונים, אלא של יחס - איך אנחנו ניגשים לאוכל, איך אנחנו מדברים עליו, ואיך אנחנו מרגישים, כשהוא חלק מהמשחק.

מטבחי משחק הם לא רק קישוט בסלון, אלא גם מרחב חברתי, רגשי ותזונתי שבו הילד מתנסה בבחירה ובהבעה. ככל שהחוויה נשארת חיובית ומבוססת על שיתוף ובחירה, כך גדלים הסיכויים שהילד יתפתח לאדם שנהנה לאכול ויודע להקשיב לעצמו נכון. לפעמים השינוי מתחיל לא רק בארוחה המשפחתית, אלא גם במטבחון הקטן שמחכה בסלון.

תגיות:
ילדים
/
בריאות
/
מטבח
/
צעצועים
/
משחק
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף