במהלך הניסוי, חשפו החוקרים תאים ברמות אריתריטול המתקבלות ממשקה מוגז, והחלו לראות תהליכים של נזק חמור לתאים, כולל הפעלת לחץ חמצוני ושפעול רדיקלים חופשיים שהרסו את תפקוד התא. בנוסף, נמצא שהתחליף פוגע ביכולת כלי הדם לווסת את זרימת הדם על ידי הפחתת ייצור חנקן חמצני והגברת אנדוטלין-1, מה שמוביל לכיווץ מסוכן של כלי הדם.
ההשפעות אינן מסתכמות במוח בלבד. אריתריטול פוגע גם במנגנוני ההגנה הטבעיים של הגוף מפני קרישי דם, מה שמגביר סיכון לאוטם שריר הלב ושבץ מוחי. תוצאות אלו תואמות מחקרים אנושיים רחבי היקף, שהראו כי אנשים הצורכים אריתריטול באופן קבוע נוטים יותר למחלות לב וכלי דם.
מבחינת הצרכן, הממצאים מעלה שאלות לגבי השימוש הממושך בתחליפי סוכר, אפילו אלו "הטבעיים". בעוד שהמוצרים הללו מסייעים בשליטה על משקל וסוכר בדם, יתכן שהיתרונות מגיעים במחיר בריאותי משמעותי, במיוחד מבחינת כלי הדם והמוח.
חשוב לציין שאריתריטול, שמוכר כאלכוהול סוכרי טבעי, נחשב עד כה לבטוח על ידי רשויות כמו ה-FDA והסוכנות האירופית לבטיחות מזון. עם זאת, המחקר החדש מוסיף שכבת זהירות ומראה כי גם תחליפי סוכר טבעיים עשויים להסתיר סיכונים לא צפויים.
לכן, מומחים מציעים לצרכנים לשקול מחדש את השימוש בממתיקים טבעיים ולהתבונן בשילובם בתזונה באופן מבוקר, עד שיתקבלו ממצאים נוספים שיבהירו את השפעתם ארוכת הטווח על גוף האדם.