מחקר חדש שנערך באוניברסיטאות בארצות הברית בדק אם תזונה יכולה להשפיע על השינה ועל החלומות שלנו. המחקר, שפורסם בכתב העת Frontiers in Psychology, מצא כי 40.2% מהמשתתפים דיווחו כי הרגלי האכילה שלהם משפיעים על איכות השינה.
המחקר הסתמך על סקרי אינטרנט שבהם השתתפו 1,082 סטודנטים בשנות ה-20 לחייהם, בין ינואר לאפריל 2023. המשתתפים דיווחו על התנהגותם לגבי יותר מעשר קבוצות מזון שונות, כולל מוצרי חלב, מתוקים, פירות ובשר.
כ-25% מהמשתתפים ציינו כי לפחות אחת מקבוצות המזון השפיעה לרעה על השינה שלהם, בעוד שכ-20% דיווחו כי מזון מסוים שיפר את איכות השינה. המזונות שזכו לדירוג הגבוה ביותר כגורמים לשינה גרועה היו מתוקים ומוצרי אפייה, מזון חריף ומוצרי חלב כגון חלב, יוגורט וגבינות. מצד שני, פירות, תה צמחי וירקות היו בין המזונות שדיווחו כי שיפרו את איכות השינה.
לגבי חלומות, 5.5% מהמשתתפים דיווחו כי המזון השפיע על חלומותיהם. המתוקים ומוצרי האפייה מיוחסים בעיקר לסיוטים, עם שיעור של 31%, בעוד שמוצרי חלב נחשבים לאחראים ל-22% מהמקרים המדווחים. המחברים ציינו כי "אפילו שחסרות עדיין ראיות ממשיות לכך שהתצפיות של המשתתפים אכן נכונות, קיימת עדות מעורפלת שמצביעה על נכונות מסוימת". הם הצביעו על מחקרים קודמים שהראו השפעות שונות של מזון על השינה.
בנוסף, המחברים הסיקו כי הקשר בין מוצרי חלב לחלומות מטרידים עשוי להיות קשור למצוקה במערכת העיכול, כגון אי-סבילות ללקטוז. "הניתוח תומך ברעיון שסימפטומים מסוימים שמזון גורם להם - נפיחות, התכווצויות או גזים - במהלך השינה משפיעים לרעה על החלומות", כתבו החוקרים.
לבסוף, המחברים ציינו מגבלות פוטנציאליות במחקר, כמו העובדה שכל המשתתפים היו סטודנטים בקורסי פסיכולוגיה, מה שעשוי להשפיע על האופן שבו הם פירשו את המצב או דיווחו על השפעת המזון על השינה והחלומות.