פיתוח ישראלי חדשני עשוי לסייע משמעותית לבעיית קוצר הראייה בילדים: במחקר קליני רחב היקף שנערך באסותא מרכזים רפואיים ונמשך כעת לשנתו השנייה, נמצא כי עדשות משקפיים חדשות מצליחות להאט באופן משמעותי את ההחמרה בקוצר הראייה אצל ילדים. המחקר בחן את העדשות הייעודיות שהונדסו כדי להשפיע על האופן שבו העין מפרשת תמונות ממרחקים שונים. הניתוח הראשוני לאחר שנה מציג תוצאות מעודדות ומעלה אפשרות ממשית להתמודדות חדשה עם מגפת קוצר הראייה בילדות.
בשנים האחרונות חלה עליה דרמטית בשיעור קוצר ראייה בילדים. התחזיות מצביעות על כך שכמחצית מאוכלוסיית העולם תסבול ממנו עד אמצע המאה. המשמעות היא לא רק צורך במשקפיים, אלא גם סיכון מוגבר לסיבוכים חמורים בגיל מבוגר כמו פגיעה ברשתית וגלאוקומה. לנוכח זאת, גוברת החשיבות של טיפול שמצליח להאט את התקדמות ההפרעה כבר בגיל צעיר.
המחקר בחן את יעילותן של עדשות Myoslow שפותחו בחברה ישראלית בעכו, מול עדשות ראייה רגילות. המחקר כלל 123 ילדים בגילאי שש עד שתים עשרה שסבלו מקוצר ראייה בדרגות קלות עד בינוניות. הילדים חולקו אקראית לשתי קבוצות, זאת תוך הקפדה על שיטה שמבטיחה עיוורון כפול של החוקר ושל המטופל כדי למנוע הטיות. כל המשתתפים עברו בדיקות תקופתיות למדידת התקדמות הליקוי.
העדשות החדשות מבוססות על עיקרון של דפורמציה עדינה של התמונה המתקבלת בהיקף שדה הראייה, במטרה להפחית את הגירוי שגורם לגלגל העין להתארך. התארכות זו היא המנגנון המרכזי שמוביל להחמרת קוצר ראייה. העיצוב כולל מאות נקודות אופטיות זעירות המייצרות שינוי עדין בדרך שבה האור נשבר על פני הרשתית.
לאחר שנה של מעקב הציגו הילדים שהרכיבו את העדשות המיוחדות האטה של כמעט שלושים אחוז בקצב התקדמות קוצר הראייה בהשוואה לילדים שהרכיבו עדשות רגילות. המדידה נעשתה באמצעות שינוי בערך האופטי של העין, לצד מדידת התארכות גלגל העין עצמה. שני המדדים הראו יתרון ברור לטיפול החדשני.
ההאטה ניכרה אפילו יותר בששת החודשים הראשונים למחקר, תקופה שבה נמדדו הבדלים גדולים במיוחד בין הקבוצות. החוקרים מציינים כי תופעה זו דומה למתואר במחקרים אחרים על עדשות המבוססות על טכנולוגיית דפורמציה היקפית.
אחד הממצאים הבולטים ביותר במחקר נגע להשפעת הגיל. ילדים צעירים יותר, בני שש עד תשע, הפיקו תועלת משמעותית יותר מהעדשות בהשוואה לילדים הגדולים יותר. בקבוצה הצעירה נמדדה האטה ברורה בהחמרה האופטית לעומת הקבוצה שקיבלה עדשות רגילות. בקבוצת הגיל המבוגרת יותר הפערים היו קטנים יותר ולא הגיעו למשמעות מובהקת.
החוקרים מעריכים כי הסיבה לכך היא שהעין בגיל צעיר נמצאת בתהליך גדילה מואץ, ולכן ההתערבות משפיעה בצורה בולטת יותר. החוקרים מציינים גם כי ההיענות הייתה גבוהה במיוחד, עם ממוצע של ארבע עשרה שעות הרכבה ביום, נתון משמעותי להצלחת הטיפול.
במקביל, לא דווחו תופעות לוואי משמעותיות. למעט מקרה אחד של החמרה שלא היה ברור אם קשור לטיפול, כל המשתתפים השלימו את השנה הראשונה ללא אירועים רפואיים חריגים. איכות החיים המדווחת הייתה דומה בשתי הקבוצות.
"אנחנו רואים עליה שיטתית בקוצר הראייה בילדים ברחבי העולם, ללא גורם ברור שמסביר את ממדי התופעה" אומרת ד"ר שירי שולמן, מנהלת מערך עיניים באסותא מרכזים רפואיים, "הפיתוח הישראלי הוא פורץ דרך ועשוי להציג אפשרות אמיתית להאטת ההחמרה כבר בגיל צעיר. זו בשורה חשובה להורים לילדים שנמצאים בתחילת התפתחות קוצר הראייה".