אז נכון. היא מכילה שומן רווי, היא עתירת קלוריות, היא נחשבת תמיד חלק של מאכלים "שחיתותיים" שאינם בריאים ולרוב לא מתאימים לדיאטה. אבל האם זה אומר שאסור לשלב אותה בתפריט? התשובה: שום דבר אינו אסור. הכל מותר - רק לצריך לדעת איך וכמה.
במהלך הכנת הסרטון שלי ליוטיוב על מערכת החיסון, אמר בחור בשם מיקי שהתראיין לסרטון שהחולשה שלו זה "קצפות", ואמר את זה כאילו שהוא יודע שהוא עושה משהו לא טוב... אז זהו שלא! תחושת האשמה פה ממש לא לעניין.
רבים בטוחים שכל כפית ממנה מיידית “מחריבה” דיאטה, ושמאכלים שמכילים שמנת - כמו פסטה, קינוחים או מאפים - הם מחוץ לתפריט ברגע שמתחילים לרדת במשקל.
אבל בפועל, התמונה מורכבת הרבה יותר. תפריט לירידה במשקל לא חייב להיראות כמו רשימת איסורים, ולפעמים “שחיתות קטנה” במינון נכון יכולה להשתלב מצוין - ואפילו למנוע זלילות גדולות יותר.
במנות פסטה, לדוגמה, פעמים רבות מנה “שמנה” בשמנת מכילה פחות קלוריות מרוטב אוליו–אוליו עם שמן זית, שבו יש 4–6 כפות שמן (480–720 קלוריות). ברוטב שמנת משתמשים בדרך כלל בהרבה פחות שומן נטו. לכן לא השמנת היא הבעיה - אלא הכמות והאיזון במנה כולה.
מיתוס 2: כל מנה שמכילה שמנת גורמת לעלייה במשקל. זה תלוי בהרכב הארוחה. בפועל: שילוב של שמנת בכמות מדודה, יחד עם פחמימה בכמות סבירה, ועם חלבון (דגים, עוף, טופו, ביצים) - יכול להחזיק שובע ארוך ולמנוע נשנושים בהמשך היום. המנגנון פשוט: שומן מאט את קצב העיכול, רמת הסוכר בדם עולה מתון יותר, ואז אין נפילות אנרגיה שמייצרות צורך במתוק.
מיתוס 3: מתוקים שמכילים שמנת הם מחוץ לתחום. גם כאן הכל עניין של כמויות. קינוח קטן, “חכם”, שמכיל גם שומן וגם שוקולד מריר, יכול להיות מספק הרבה יותר מחטיפים דלי קלוריות שאינם מספקים, וגורמים לרבים להמשיך לנשנש. לפעמים, “שחיתות קטנה ומדויקת” יכולה למנוע “שחיתות גדולה ולא מדודה”. שילוב של קינוח בגודל מוגדר, עם חומרים איכותיים, ועם אפשרות לשליטה בכמות - זו אסטרטגיה שמסייעת להקפיד על תפריט לאורך זמן.
מצרכים: שמנת מתוקה אחת, חצי כוס סוכר, כפית תמצית וניל, 2 ביצים, כפית אבקת סוכר, כוס קמח רגיל, 50 גרם שוקולד מריר מומס. הכנה: לערבב רטובים, לערבב יבשים, לאחד בעדינות.להפריד שליש מהבלילה ולערבב עם השוקולד.
אפשר להכין גרסה “מעורבלת” או שכבתית וזה בדיוק מסוג הקינוחים שמתאימים לגישה מאוזנת: טעימים, משביעים, ומונעים חיפוש אחר מתוקים נוספים אחרי הארוחה. אם מחלקים ל 12 בכל מאפין 170 קלוריות, אפשר לחלק ל 16 ואז כ-140 קלוריות ביחידה.
שורה תחתונה: שמנת מתוקה אינה “אויב”, אלא מרכיב שומני שאם רוצים אותו אפשר לשלב בהיגיון, וזה נכון גם לגבי חמאה (אבל על זה נרחיב בכתבה אחרת).