חנוכה הוא חג של מאכלים מטוגנים, ואין מה להתווכח עם המסורת. אבל אם רגע משווים בין לביבה אפויה לבין לביבה מטוגנת מבחינת קלוריות, מגלים פער עצום. וכשמדברים על בריאות, היתרון של כל מה שנאפה ולא נטגן ברור עוד יותר.
לקראת החג ריכזתי כמה מההשוואות המעניינות ביותר: לביבות אפויות לעומת מטוגנות, צ’יפס מהתנור מול צ’יפס מהמחבת, וגם - למי שנמצא בחופשה בחג ומוצא את עצמו יותר בבתי קפה - השוואה בין סלט וכריך ביתיים לבין אלו שמוזמנים בחוץ.
לביבה מטוגנת: אותו מתכון… אבל הטיגון גורם ללביבה לספוג שמן. בכל טיגון היא "שותה" כמות משמעותית של שומן, מה שמקפיץ את הערך הקלורי. לביבה מטוגנת יכולה להגיע ל־150–200 קלוריות ואף יותר, תלוי בכמות השמן ובזמן הטיגון. ו"הבעיה" היא... שלא אוכלים לביבה אחת! ברוב המקרים 2-3 לביבות הן רק פתיחה לארוחת חג משפחתית.
מה חשוב לזכור? חומרי הגלם זהים ההבדל הוא רק בכמות השמן שהלביבה סופגת. אפייה מפחיתה כמעט בחצי את מספר הקלוריות, שומרת על מרקם קריספי בצדדים, והופכת את הלביבה למנה הרבה יותר קלה ובריאה.
בצ'יפס מטוגן בשמן: אותו תפו"א, אבל… הוא סופג שמן במהלך הטיגון, לעיתים 10–20 אחוז ממשקלו, מה שמקפיץ את הקלוריות. מנה ממוצעת במסעדה מגיעה בקלות ל־350–450 קלוריות ואפילו יותר. בנוסף, טיגון עמוק בטמפרטורה גבוהה פוגע בערכים התזונתיים של השמן ומייצר חומרים מחומצנים.
מה חשוב להבין? ההבדל הוא לא בתפו"א עצמו, אלא בכמות השמן שנספגת. צ'יפס מטיגון אוויר שומר על הטעם, מפחית משמעותית קלוריות ושומן, והוא הבחירה הבריאה יותר בלי לוותר על הפינוק.
במסעדה: אותם ירקות… אבל עם: כמות שמן שלא באמת מדודה (בדרך כלל 6-8 כפיות ואף יותר), הרבה זיתים (כ־15 זיתים = עוד 100 קלוריות), גבינה בולגרית שמנה 16–24%, ולעיתים קרוטונים שמוסיפים שומן ופחמימות. והתוצאה? פי שניים קלוריות - בקלות 550–600 קלוריות ואף יותר. מה חשוב להבין? הסלט “הבריא” ביותר יכול להפוך לפצצת קלוריות בלי שנשים לב. לא הירקות משמינים -התוספות והכמויות כן.
כריך קנוי: הרבה פעמים הלחם לא באמת “קל” אלא פרוסות גדולות ודחוסות מוסיפים ממרחי שמנת, פסטו, עגבניות מיובשות בשמן, תוספת גבינות שמנות או ממרחים כפולים, בפועל כריך כזה מגיע ל־450–600 קלוריות. המסר: “לחם קל” באריזה לא מבטיח כריך דל קלוריות. המילוי קובע הרבה יותר.