לפי דיווח ב-Times of India, החוקרים מצביעים על מנגנון ביולוגי ברור יחסית. בפה מתקיימת אוכלוסיית חיידקים טבעית – המיקרוביום האוראלי – הכוללת חיידקים "טובים" החיוניים להמרת ניטרטים מהמזון לתחמוצת חנקן (Nitric Oxide). תחמוצת חנקן היא חומר שמרחיב כלי דם, מסייע לזרימת דם תקינה ותורם לאיזון לחץ הדם.
הקשר הזה נבדק במסגרת סקירה רחבה של תשעה מחקרים שונים, שכללו מחקרי עוקבה, ניסויים ומחקרי חתך. בסך הכול נבחנו נתוניהם של יותר מ-6,300 מבוגרים בני 40 עד 60, שרבים מהם הציגו סימנים מוקדמים ליתר לחץ דם. הממצאים הצביעו על כך שמשתמשים קבועים במי פה נמצאים בסיכון גבוה יותר, גם אם מתון, לפתח יתר לחץ דם בהשוואה לאלו שמשתמשים בה לעיתים רחוקות או כלל לא. למרות שונות בין שיטות המחקר, הקשר נמצא מובהק דיו כדי לעורר דאגה.
המסקנה המרכזית העולה מהמחקרים היא שהבעיה איננה עצם השימוש במי פה, אלא תדירות השימוש. שימוש מזדמן או נקודתי אינו צפוי לגרום לנזק משמעותי, אך שימוש יומיומי קבוע – במיוחד פעמיים ביום או יותר, לאורך שנים – עלול לשבש מנגנונים פיזיולוגיים חשובים בגוף.
המומחים ממליצים לאמץ גישה מאוזנת להיגיינת הפה: להעדיף צחצוח נכון ושימוש בחוט דנטלי, להשתמש במי פה רק בעת הצורך, ולהתייעץ עם רופא או רופא שיניים – בעיקר בקרב אנשים הסובלים מיתר לחץ דם או נמצאים בקבוצת סיכון.