גם בגיל 80: הטיפול הפשוט שחותך בחצי את הסיכון למוות מסרטן הקיבה

מחקר מדרום קוריאה מצא שטיפול להכחדת החיידק הליקובקטר פילורי מפחית משמעותית את שיעורי סרטן הקיבה והתמותה ממנו בכל קבוצות הגיל, כולל מעל גיל 80. הממצאים מערערים את ההנחה שטיפול יעיל רק בגיל צעיר

ד"ר איתי גל צילום: אבשלום ששוני
תבחין נשיפה לאבחון חיידק האולכוס
תבחין נשיפה לאבחון חיידק האולכוס | צילום: עיבוד מחשב: מעריב אונליין
4
גלריה

סרטן הקיבה נחשב לאחד מסוגי הסרטן הקטלניים בעולם. בשנת 2022 הוא דורג במקום החמישי בשכיחותו ובתמותה ממנו, עם קרוב למיליון מקרים חדשים ולמעלה מ-650 אלף מקרי מוות ברחבי העולם. אחד הגורמים המרכזיים להתפתחות המחלה הוא הזיהום הכרוני בחיידק הליקובקטר פילורי, חיידק שנרכש לרוב בילדות ומשרה דלקת ממושכת ברירית הקיבה. לאורך עשרות שנים, הדלקת עלולה להתקדם לשינויים טרום סרטניים ובהמשך לסרטן.

החיידק הליקובקטר תוקף את רירית הקיבה
החיידק הליקובקטר תוקף את רירית הקיבה | צילום: עיבוד מחשב: מעריב אונליין

בעוד שמחקרים קודמים הראו שטיפול להכחדת החיידק מפחית את הסיכון לסרטן הקיבה, נותרה שאלה פתוחה לגבי יעילותו בגיל מבוגר, במיוחד בקרב אנשים שכבר פיתחו שינויים טרום סרטניים ברירית הקיבה.

כדי לבחון זאת ניתחו החוקרים נתונים ממאגר שירותי הבריאות הלאומי של דרום קוריאה, שכלל 916,438 מבוגרים בני 20 ומעלה שקיבלו טיפול להכחדת הליקובקטר פילורי בין השנים 2009 ל-2011. המשתתפים היו במעקב ממוצע של 12 שנים. שיעורי סרטן הקיבה והתמותה ממנו הושוו לאוכלוסייה הכללית תואמת גיל ומין, באמצעות חישוב יחס היארעות מתוקנן ויחס תמותה מתוקנן.

הממצאים היו ברורים: בכל קבוצות הגיל מעל 30, מי שעברו טיפול להכחדת החיידק חלו פחות בסרטן הקיבה בהשוואה לאנשים בני אותו גיל באוכלוסייה הכללית. בקרב בני 30 עד 39 נרשמה ירידה של כ-28% בסיכון למחלה. בגילאי 40 עד 59 הירידה הייתה של כ-35%, בגילאי 60 עד 69 כ-40%, ואצל בני 70 ומעלה הסיכון כמעט ונחתך בחצי.

תמונה דומה נראתה גם במספר מקרי המוות מסרטן הקיבה. בכל קבוצות הגיל, אנשים שקיבלו טיפול לחיסול החיידק מתו פחות מהמחלה לעומת בני גילם שלא טופלו. בחלק מקבוצות הגיל נרשמה ירידה של יותר מ-60% בתמותה. מדובר בהבדלים ברורים ומשמעותיים, שלא נחשבים מקריים מבחינה סטטיסטית.

אנטיביוטיקה, אילוסטרציה
אנטיביוטיקה, אילוסטרציה | צילום: רויטרס

לדברי החוקרים, גם כאשר הטיפול ניתן לבני יותר מ 80, שיעורי ההיארעות והתמותה מסרטן הקיבה היו נמוכים בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. המסקנה העיקרית שלהם היא שאין מקום לקבוע מגבלת גיל קשיחה לטיפול בהליקובקטר פילורי, כל עוד המטופל מסוגל לעמוד בטיפול אנטיביוטי.

עם זאת, הם מדגישים שאין לפרש את הממצאים כהמלצה לדחות טיפול לגיל מבוגר. להפך, טיפול בגיל צעיר יותר עדיף, שכן הוא עשוי למנוע את התקדמות התהליך הדלקתי עוד לפני שנוצרים שינויים בלתי הפיכים ברירית הקיבה.

במאמר מערכת נלווה ציינו חוקרים מסין שהנתונים מספקים עדות מבוססת מהעולם האמיתי לכך שגיל לבדו לא צריך לשמש סיבה להימנע מטיפול להכחדת החיידק. לדבריהם, ככל שהיתכנות של תוכניות לאומיות לאיתור וטיפול בהליקובקטר פילורי למניעת סרטן הקיבה נעשית ברורה יותר, יש צורך לפתח אסטרטגיות יישום רחבות היקף, תוך התאמה למאפייני האוכלוסייה המקומית.

הקיבה
הקיבה | צילום: אינג'אימג'

הם מדגישים שיש להביא בחשבון את יכולת מערכת הבריאות, את שכיחות סרטן הקיבה באזור ואת שיעור הנשאות של החיידק, לפני יישום תוכניות סקר וטיפול רחבות.

כאמור הליקובקטר פילורי הוא חיידק נפוץ מאוד בעולם, וגם בישראל שיעור הנשאות באוכלוסייה המבוגרת אינו מבוטל. בדיקות לאבחון החיידק זמינות ופשוטות יחסית, והטיפול האנטיביוטי לרוב קצר טווח. המחקר הנוכחי מחזק את הגישה שלפיה יש מקום לשקול בחיוב טיפול גם בגיל מבוגר, ולא להימנע ממנו רק בשל גיל כרונולוגי.

תגיות:
סרטן
/
בריאות
/
חיידקים
/
אנטיביוטיקה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף