דרך אגב תוכלו לחשב לגבי כל מותג של מצה בדיוק כמה קלוריות יש בה ללא שום בעיה - על האריזה רשום לכם כמה יש למאה גרם, תשקלו מצה בודדת ותחשבו.
למשל אם רשום 300 קלוריות למאה גרם, והמצה 33 גרם זה אומר שהיא מכילה כ-100 קלוריות בלבד. רק להשוואה - פרוסת לחם "רגיל" כלומר פרוס אחיד, מכילה 70-80 קלוריות. כך שבניגוד למיתוס שמצה מכילה קלוריות כמו 4 פרוסות לחם... בפועל היא מכילה פחות מתכולה של 2 פרוסות בלבד.
קמח ומים לא נכללים בקטגוריה כזו. אבל מצד שני חשוב לזכור - זה לא אומר שהיא לא משפיעה על הכולסטרול בדם. היום כבר יודעים, שפחמימות פשוטות (כמו קמח לבן) מעלות את רמות הסוכר והאינסולין.
כאשר זה קורה שוב ושוב, הכבד מייצר יותר טריגליצרידים ויכול להעלות גם LDL ("הכולסטרול הרע"). מחקרים גדולים שפורסמו ב-"JAMA" וב-"The American Journal of Clinical Nutrition" הראו שתזונה עשירה בפחמימות מזוקקות קשורה לעלייה בטריגליצרידים ולירידה ב-HDL. כלומר - לפעמים דווקא לחם לבן או מצה משפיעים יותר מביצה אחת ביום.
בנוסף, רוב האנשים פשוט שותים פחות מים בפסח. מחקרים על צריכת סיבים (כמו אלו שפורסמו ב־Gut) מראים בבירור: בלי מספיק נוזלים - גם סיבים לא יעזרו, ולעיתים אפילו יחמירו עצירות.