התופעה נקראת פיטופוטודרמטיטיס. פירוש השם פשוט: דלקת עור הנגרמת מצמח ואור. צמחים מסוימים מכילים פורנוקומרינים, חומרים טבעיים ממשפחת הפסוראלנים. כשהם באים במגע עם העור ונחשפים לקרינת UVA מהשמש, הם עוברים הפעלה כימית וגורמים נזק מקומי לתאי העור.
המקור המפורסם ביותר הוא ליים, ולכן בעולם מכנים לעיתים את התופעה "דרמטיטיס מרגריטה", על שם אנשים שסוחטים ליים לקוקטיילים בחוף. אבל ליים אינו לבד. גם סלרי, פטרוזיליה, תאנה, גזר בר וצמחים נוספים עשויים לגרום לתגובה דומה. בישראל, עם שמש חזקה וחיים שמתרחשים הרבה בחוץ, התנאים לתגובה קיימים כמעט כל השנה.
המראה עלול להיות מבלבל. לעיתים מופיעות צורות לא רגילות, כמו פסים, טיפות, מריחות או סימני אצבעות, בהתאם לאופן שבו המיץ נגע בעור. אצל ילדים, פריחה כזו עלולה אפילו להיראות כמו סימני חבלה או כוויה מכוונת, ולכן היכרות עם התופעה חשובה גם לרופאי ילדים ולרופאי עור.
התסמינים מופיעים בדרך כלל בתוך שעות עד יומיים. הם יכולים לכלול אדמומיות, נפיחות, צריבה, כאב, שלפוחיות ותחושת כוויה. לאחר שהדלקת נרגעת, לעיתים נשארת היפרפיגמנטציה, כתם כהה על העור, שיכול להימשך זמן רב. הכתמים דוהים לרוב בהדרגה, אבל הדבר עלול לקחת שבועות או חודשים.
הטיפול תלוי בחומרה. במקרים קלים, שטיפה במים וסבון מיד לאחר החשיפה, קירור העור, הימנעות משמש ושימוש במסנני קרינה יכולים להספיק. אם מופיעות שלפוחיות גדולות, כאב משמעותי, מעורבות של הפנים או העיניים, סימני זיהום או תגובה נרחבת, צריך לפנות לרופא. לעיתים נדרש טיפול מקומי בסטרואידים או טיפול תומך אחר.
הדרך הטובה ביותר היא מניעה. אחרי חיתוך ליים, סלרי, פטרוזיליה או תאנים, יש לשטוף ידיים היטב במים וסבון לפני יציאה לשמש. כשמכינים אוכל בחוץ, במיוחד בים, בפיקניק או במנגל, כדאי להיזהר ממיץ שנשפך על הידיים, הרגליים או הפנים. ילדים שמתרוצצים יחפים או בלי חולצה אחרי שנגעו בפירות הדר עלולים להיחשף בקלות.
גם ברמנים, טבחים, חקלאים ואנשים שמטפלים בגינות צריכים להכיר את הסיכון. כפפות, שטיפה והימנעות מחשיפה ישירה לשמש אחרי מגע עם צמחים מסוימים יכולים למנוע הרבה סבל. לא צריך לפחד מסלט, אלא להבין שהשמש הופכת חומרים מסוימים לפעילים הרבה יותר.
המסר פשוט: ליים, סלרי ופטרוזיליה אינם אויבים. הם חלק ממטבח בריא וטעים. אבל על עור חשוף, בשמש חזקה, הם יכולים להפוך מחומרי טעם לחומרי כוויה. לפעמים, כל מה שצריך כדי למנוע את זה הוא לשטוף ידיים לפני שיוצאים החוצה.