"אם הרוסים מסתירים משהו": הפרופסור שמנתח את החשש מהדבר הריאתי

פרופ' חגי לוין מעריך כי הסיכון להתפשטות הדבר מחוץ לרוסיה נמוך, אך מזהיר כי עדיין קיימת אי-ודאות סביב המקרה במכון המחקר. לדבריו, תרחיש של חיידק עמיד לאנטיביוטיקה מחייב את ישראל להיערך

לוגו 103fm צילום: באדיבות 103FM
עקבו אחרינו
בדיקת PH במעבדה, אילוסטרציה
בדיקת PH במעבדה, אילוסטרציה | צילום: אינגאימג'
2
גלריה

"אולי מחלת הדבר נעלמה מהעין הציבורית, אבל זה לא מפתיע כי יש עדיין דבר בעולם, יש מקרים ואפילו לא כל כך מעט", אמר והוסיף: "אנחנו לא מדברים על אותה מגפה שקטלה מיליונים באירופה בימי הביניים, אבל עדיין יש דבר ועדיין, לפי האמריקנים, זה מוגדר כקלאס A מבחינת פטוגן שיכול לשמש לטרור ביולוגי".

"הרשומון והזיכרון הציבורי מעניין, כי יש דיווחי חדשות ממחלות מדבקות בעולם. כל יום יש דיווחים חדשים, ואם היינו מסתכלים על כל סיגנל - יש אלפים כאלה בשנה", הסביר. "דווקא בקורונה די בהתחלה היה ברור שזה משהו אחר ושצריך להיערך, אבל דווקא כאן באופן, אלא אם הרוסים מסתירים משהו, לא נראה שיש פה סכנה לבריאות הציבור בעולם מהאירוע הקונקרטי הזה. אני כן אומר שדבר, אנטרקס ומחוללים אחרים, בין בהתפשטות טבעית ובין כתוצאה מביו-טרור, זה תרחיש ייחוס שמדינת ישראל חייבת להיערך אליו ולהחזיק מעבדות מיומנות".

"יש שלושה סוגי דבר - הדבר שמעניין אותנו הוא הריאתי שהוא המדבק והמסוכן עם אחוזי תמותה והדבקה גבוהה במגע קרוב", הבהיר פרופ' לוין. "כיום יש לנו אנטיביוטיקה יעילה, לא כמו בימי הביניים, ואם אנחנו משתמשים בצורה נכונה באמצעי בריאות הציבור כמו איתור חולים, בידוד, טיפול ובמידת הצורך הסגר וטיפול במגעים - אז אפשר להכיל את המחלה ולמנוע התפשטות".

לדבריו, "רוסיה עצמה, גם היום, נחשבת כמדינה שיש לה יכולות בנושאי בריאות הציבור ואם ירצו ויעשו הכל אז סביר שהם יוכלו להכיל. מדובר בחיידק שעשוי להיות עמיד לאנטיביוטיקה, אז אם חס וחלילה הם ישאירו חיידק עמיד אז אנחנו עתידים להיות בבעיה גדולה".

מעבדה רפואית, אילוסטרציה
מעבדה רפואית, אילוסטרציה | צילום: REUTERS

"אם במעבדות במדינת ישראל יש זילות מוחלט, מה שאני מניח שלא, של הנחיות הבטיחות או הנחיות מקצועיות אז אנחנו צריכים לחשוש יותר", ציין. "אני חושב שזה כן תזכורת לכולנו כמה ההגנה על בריאות הציבור חשובה, כמה צריכים להשקיע במערכות. הכנתי את המתמחים לבחינת סוף ההתמחות בבריאות הציבור, וזו התשתית שלנו של כוח אדם מיומן ומקצועי שחסר היום. יש היום מחסור גדול ברופאים ורופאות שעוסקים בבריאות הציבור ומעבדות מיומנות בישראל", אמר.

עוד הוסיף: "הלוואי שהנושא הזה היה גם על סדר היום לקראת הבחירות", קיווה פרופ' לוין. "הדבר הריאתי דומה לדלת ריאות עם שיעול, חום וקוצר נשימה ויכול להיות כיח דמי שהוא חריג. מזהים את החיידק בבדיקרו תייעודיות שצריך לחפש, לא בבדיקות שגרתיות. יש את הדבר מהסרטים שמועבר על ידי פרעושים, אז רואים עלייה בנפיחות בבלוטות הלימפה"..

תגיות:
רוסיה
/
ארגון הבריאות העולמי
/
חגי לוי
/
דבר
/
103FM
/
פרופ' חגי לוין
/
נגיף
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף