על מגבלות הדמוקרטיה בעולם חדש - ישן

כל מה שרציתן לדעת ולשאול על השינויים בחוקי ההפלות בישראל ובארצות-הברית ולמה זה קורה בשנת 2022

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
כל מה שאתן צריכות לדעת על השינויים בחוקי ההפלות בישראל ובארצות-הברית
כל מה שאתן צריכות לדעת על השינויים בחוקי ההפלות בישראל ובארצות-הברית | צילום: depositphotos
2
גלריה

ביוני 2022 התרחשו שינויים מכוננים בנושא הפלות בארצות-הברית, אבל לא רק. גם ממש כאן, אצלנו בישראל, נערכו שינויים מכוננים העתידים להיכנס לתוקף בחודשים הקרובים. אם נשווה את מהות השינויים הללו, אפשר ממש לראות את היווצרותו של חיץ אידיאולוגי שמשנה את פני הזירה הפוליטית, וכתוצאה מכך, גם את המציאות היומיומית של מאות אלפי נשים. אז מה בעצם עתיד להשתנות בזירת ההפלות שלנו ושל האמריקאים? כל התשובות - בכתבה הבאה.

המשפט הזה היה רק קצה הקרחון לאחר מאבק מתמשך של פעילות ופעילי זכויות נשים עוד מימי המאה ה-19. העתירה לא התקבלה מיידית אך לאחר תהליך ממושך שכלל ערעור, בית המשפט קיבל את הטענות והחוק האמריקאי השתנה. כתוצאה מכך, גם במדינות השמרניות יותר של ארה"ב נאלצה המערכת להתגמש לטובת הנשים ולהקל עליהן ככל הניתן.

כל מה שאתן צריכות לדעת ולשאול על השינויים בחוקי ההפלות בישראל ובארצות-הברית
כל מה שאתן צריכות לדעת ולשאול על השינויים בחוקי ההפלות בישראל ובארצות-הברית | צילום: unsplash

המשמעות האירונית הנובעת מכך שנשות ארצות-הברית תאלצנה כעת לעבור מסכת קשיים הדומה לזו שנאלצו להתמודד איתה הנשים הישראליות. מתווה ההצעה כולל גם צמצום חלון הזמנים המאושר לביצוע הפלה. בעוד שעד כה, הפלות בארה"ב אושרו עד שבוע 24 ("שלב החיות"), מעתה, ההפלות המאושרות במקרים החריגים המצוינים לעיל, יתבצעו עד שבוע 15 בלבד.

במדינות מסוימות החליטו הרשויות המקומיות להקדים את חלון הזמנים הזה אילו עוד יותר– עד שישה שבועות בלבד. הביקורת העיקרית כנגד החוק החדש נסובה סביב העובדה שנשים רבות מגלות שהן בהריון רק בשלב מתקדם יותר – במקרים רבים רק בחודש השלישי או הרביעי להריון. זה אומר שבמקרים רבים נשים, פשוטו כמשמעו, לא תספקנה להתמודד עם הליך בירוקרטי ארוך שעלול לכלול טיסה למדינה אחרת בארצות-הברית שבה ניתן יהיה לבצע הפלה.

אבל ביידן הוא גם גבר אירי שמגיע מקהילה קתולית אדוקה. אף על פי כן הוא הביע לאורך השנים תמיכה מופגנת בחופש של זכויות נשים בתחום זה ובכלל. לאחר שנבחר, איימו אנשי הכנסייה בעיר הולדתו שבמדינת דלאוור, בכך שלא תנתן לו האפשרות להופיע בבתי-ספר קתוליים עקב תמיכתו המופגנת בהפלות. ביידן נותר איתן בעמדתו ואנשי הכנסייה נסוגו מאיומיהם.

עם אישור הצעת החוק החדשה הביע ביידן את התנגדותו לשינו. בהצהרה שנתן לאחרונה מהבית הלבן הוא אמר שלדעתו החלטת בית המשפט היא נוראית, קיצונית ושגויה מהיסוד. עוד הוא הוסיף כי החלטה זו מהווה לדעתו 'תרגיל בכוחניות פוליטית לא אפויה'. ביידן הבטיח לאבטח את הנגישות לשירותי רווחה בתחום הילודה (Reproductive Healthcare Services), כולל הקלת הגישה להפלה באמצעות תרופות המאושרות על ידי ה FDA.

מה יקרה בפועל עת יכנסו כל השינויים הללו לתוקף הלכה למעשה? מה טומן העתיד והאם מגמת ההיפוך האידיאולוגי תמשיך באותו הכיוון? נמשיך לעקוב ולעדכן.

תגיות:
הפלות
/
זכויות האישה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף