מלפני כ-1,500 שנה: התגלית המדהימה שמצאו חיילי המילואים בעוטף עזה

לוחמי גדוד 404 של חטיבת האש 282 גילו נר מהתקופה הביזנטית ומסרו את הממצא הקדום לאוצרות המדינה ברשות העתיקות

משה כהן צילום: מעריב אונליין
הנר הקדום שגילו החיילים | צילום: אמיל אלדג'ם רשות העתיקות

נתנאל ואלון, חיילי מילואים - לוחמי גדוד 404 של חטיבת האש 282, לא ציפו לחוויה הזו בשירות המילואים שלהם: השניים גילו במפתיע נר שמן עתיק שהשתמר בשלמותו, מהתקופה הביזנטית. החיילים גילו אזרחות למופת והשיבו את הנר לאוצרות המדינה ברשות העתיקות, על מנת שיוכל להישמר כראוי.

הנר שמצאו החיילים
הנר שמצאו החיילים | צילום: שרה טל רשות העתיקות

"באחד השיטוטים שלנו בשטח, נתקלתי בחרס כשהוא מונח בצורה הפוכה, והצורה העגולה שלו משכה אותי", מספר נתנאל. "הוא היה מכוסה בבוץ, ניקיתי אותו ואחרי שהבנתי במה מדובר, התקשרתי לרשות העתיקות". במקביל, אלון העלה לקבוצת פייסבוק פוסט עם תמונה של הנר, וזה - עורר עניין רב. "הפוסט תפס תאוצה, הוא קיבל עשרות תגובות ומאות לייקים. הגולשים העלו הצעות שונות באשר לתפקידו של החפץ. גם שם, המליצו לנו להתקשר לרשות העתיקות".

לדברי שרה טל, ארכיאולוגית נפת נגב מערבי מרשות העתיקות: "מדובר בנר מהתקופה הביזנטית, לפני כ-1500 שנה, המכונה 'נר סנדל'. הנר, ששימש למאור והיה נפוץ בעת העתיקה, עשוי בתבנית ואופייני  לאזור השפלה ודרום ארץ ישראל". שרה הגיעה אל החיילים, אספה מהם את הפריט השלם והעניקה להם תעודה מטעם רשות העתיקות.

"המלחמה מפגישה אותנו עם סיטואציות יוצאות דופן גם בחזית הארכיאולוגית", אומר  אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות. "אדמת ארץ ישראל – ובפרט העוטף, רוויה בהיסטוריה ובממצאים קדומים, ורשות העתיקות משתפת פעולה עם צה"ל במטרה שיישמרו גם במצב מלחמה. אני שמח שהנר הקדום הביא אור גם ליומם של החיילים, מברך על ערנותם ועל הפגנת האזרחות הטובה, ומזכיר לכולם כי במקרה של מציאת ממצא קדום חשוב להשאיר אותו במקומו ולקרוא למפקחי רשות העתיקות למקום, על מנת שהחוקרים יצליחו להפיק כמה שיותר מידע מהממצא על האתר שבו הוא התגלה".

תגיות:
נרות
/
עתיקות
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף