אלפי מפונים מהצפון, ביניהם מילואימניקים וסטודנטים, הופתעו לגלות כי אינם זכאים עוד למענקי האכלוס, בעקבות החלטת ממשלה שהתקבלה בסוף 2024. זאת, מבלי שנמסרה הודעה מסודרת לציבור. ההחלטה פוגעת כלכלית באנשים שאיבדו את בתיהם ופרנסתם בעקבות המלחמה – ורבים מהם מתכוונים להיאבק בהחלטה.

ביום ראשון האחרון, סרן (מיל׳) איתי גבר, קצין מילואים בחיל הים, ששירת מעל 200 יום במהלך המלחמה, נכנס לאתר הביטוח הלאומי כדי להגיש, כהרגלו, בקשה למענק האכלוס – אך לתדהמתו קיבל תשובה שלילית. "מאז 7 באוקטובר אנחנו מוכרים כמפונים, והמדינה אפשרה לנו לשנות כתובת רטרואקטיבית ולהוכיח שאנחנו זכאים למענק. פתאום, בעקבות החלטת ממשלה שעברה בסוף 2024, נקבע שכל מי ששינה את הכתובת רק לאחר ה-7 באוקטובר – לא זכאי עוד לקבלת המענק. בלי הודעה מוקדמת - פשוט גילינו את זה כשהכסף לא נכנס", מספר ל-״מעריב״ בכעס גבר, תושב קריית שמונה עד הפינוי - וסטודנט למדע המדינה ופסיכולוגיה במכללת תל-חי.  

פגיעה ישירה בתחנה מרכזית קריית שמונה (צילום: אבשלום ששוני)
פגיעה ישירה בתחנה מרכזית קריית שמונה (צילום: אבשלום ששוני)

מענק האכלוס, בסך 200 שקלים ליום למבוגר ו-100 שקלים לילד, מהווה עבור מפונים רבים סיוע קריטי למימון שכר דירה והוצאות מחיה בסיסיות. רבים מהם התנהלו כלכלית מתוך ידיעה שהמענק ימשיך להיכנס – וכעת נאלצים להתמודד עם המציאות הקשה. "רק ב-1 בפברואר, כשניסינו להגיש בקשות לינואר, גילינו שאנחנו כבר לא זכאים. זה אבסורד מוחלט", מסביר איתי.  

מדובר בפגיעה רחבה: אלפי מילואימניקים, סטודנטים ומפונים, שהתבססו על המענק לצורך תשלומי שכר דירה והוצאות מחיה, נותרו ללא מענה. בתל חי, למשל, לומדים למעלה מ-5,000 סטודנטים, כאשר כ-500 מהם נפגעו ישירות מההחלטה – 10% מכלל הסטודנטים במוסד, ומתוכם 150 מילואימניקים שלא יקבלו יותר את המענק.   
 
איתי מסביר כי רבים מהמילואימניקים שגילו כי אינם זכאים עוד למענק נמצאים עדיין בשירות מילואים ממושך. "המדינה פוגעת בדיוק באנשים שנתנו לה הכי הרבה – לוחמים, סטודנטים, משפחות שפונו מבתיהן. רבים איבדו את מקום העבודה והקהילה שלהם, ועכשיו גם תומכים בהם פחות כלכלית. זו החלטה בלתי נתפסת".  

הבעיה המרכזית, לטענת המפונים, היא שהתהליך להכרה בזכאות לא היה פשוט  – כל אחד מהם נדרש להוכיח פרטנית שהוא חי בצפון, להגיש מסמכים, אישורי לימודים ושכר דירה, וכעת, בדיעבד, המדינה שוללת מהם את הסיוע בטענה כי שינו כתובת רטרואקטיבית. "אנחנו לא מדברים על אנשים שניסו לרמות את המערכת – כל אחד הוכיח שהוא באמת מפונה. ועכשיו שוללים מאיתנו את המענק כאילו אנחנו לא קיימים".

שריפות בצפון, סמוך לארי השואג בתל חי (צילום: איתן בוכריץ, כבאות והצלה צפון)
שריפות בצפון, סמוך לארי השואג בתל חי (צילום: איתן בוכריץ, כבאות והצלה צפון)

תומר בלוראי, סטודנט לפסיכולוגיה בקריית שמונה ולוחם שריון במילואים, התגורר בעיר מאז אוגוסט  2022 - ועד תחילת הפינוי. במהלך המלחמה, הוא נלחם בעזה, נפצע, גויס שוב, וכשניסה לחזור לשגרת חייו – גילה שהמדינה הפסיקה את מענקי האכלוס ללא התרעה מוקדמת.  
"ב-7 באוקטובר נסעתי מיד לבסיס צאלים, וביקרתי בקריית שמונה רק באמצע המלחמה. במהלכה, נפצעתי בעזה ולא חשבתי בכלל על הביורוקרטיה. חודשיים לאחר שהמלחמה החלה, שיניתי את הכתובת שלי לקריית שמונה והתחלתי לקבל את מענק האכלוס. לאחר שנפצעתי וסיימתי את הסבב הראשון של המילואים, נותרתי בלי עבודה״, אומר בשיחה עם ״מעריב״. ״במהלך כל התואר והמגורים בקריית שמונה, עבדתי בחינוך ביישובים המפונים, אבל הכל שומם שם היום. לא יכולתי להתחיל עבודה חדשה בחיפה, כי אני גם סטודנט וגם חי בין סבב לסבב במילואים. מי יקבל עובד כזה? אז חייתי על מענק האכלוס", מספר תומר.  

"לפני שבוע ניסיתי להגיש שוב את הבקשה למענק, לאחר שאני מקבל אותו כבר מעל לשנה, ופתאום ראיתי שהכתובת שלי כבר לא תואמת את הזכאות. בהתחלה חשבנו שזו תקלה באתר, אבל אז הבנו – פשוט ביטלו לנו אותה. זה הזוי״, מוחה. ״על מי מנסים לחסוך? אנחנו מקבלים את הכסף כבר שנה וחצי, הבאנו חוזים, הוכחנו את הזכאות – ופתאום נזכרו לשלול אותה?". 

\'\'עדיין משלם על דירה בקריית שמונה - למרות שגר בחיפה\'\'. נזקי חרבות ברזל בצפון (צילום: איל מרגולין, פלאש 90)
\'\'עדיין משלם על דירה בקריית שמונה - למרות שגר בחיפה\'\'. נזקי חרבות ברזל בצפון (צילום: איל מרגולין, פלאש 90)

תומר מתאר מציאות בלתי אפשרית: "אני עדיין מחזיק חוזה דירה בקריית שמונה, משלם גם על שכירות דירה בחיפה - כל זאת בזמן שאני בעזה. הייתה ציפייה מאיתנו להמשיך להחזיק חוזה בצפון כדי לקבל את המענקים – ואז פשוט שללו אותם. למה? אני מתכנן לחזור לשם, אני קשור לעיר, עבדתי בה, התנדבתי בה. אני תושב לכל דבר״.

לדבריו, "איך המדינה מצפה שנחזור לצפון אם אין לנו איך להתקיים שם? אין עבודה, אין כלום – ממה מצפים שנחיה? חיינו על הסכום הזה כל המלחמה, אף אחד לא דמיין שפתאום יבטלו אותו. אבל קל לדרוך על מי שלא צועק".

כעת, רבים מהמילואימניקים והסטודנטים מתכוונים להיאבק בהחלטה. תנועת "בואו", המסייעת לסטודנטים ולמילואימניקים, נרתמה למאבק, וביום שני הקרוב יוזם ח"כ מיכאל ביטון דיון חירום בוועדת הנגב והגליל בכנסת, כדי לדון בהשלכות ההחלטה ולבחון פתרונות.  

"לא הגיוני שהמדינה תכיר בנו כמפונים במשך יותר משנה, תאפשר לנו לשנות כתובת ולספק הוכחות – ואז, בהחלטה אחת פתאומית, תפסיק את התמיכה הכלכלית בלי התרעה. מדובר במענק שמגיע לעד 6,000 שקל בחודש לאדם – סכום קריטי עבור סטודנטים, מילואימניקים ומשפחות שעדיין בעיצומו של המשבר״, מדגיש איתי. 

ממשרד האוצר נמסר: "מענק האכלוס מיועד למי שערב פינוי היישוב גר ביישוב מפונה או שמקום מגוריו המהותי היה ביישוב האמור ערב הפינוי, והכל כמפורט בתנאי ההסכם שיפורסמו ברשומות".

תגובת רשות האוכלוסין וההגירה: ״רשות האוכלוסין וההגירה אמונה אך ורק על תחומי אחריותה בהקשר זה, כלומר שינוי כתובת למי שהציג הוכחות. הרשות אינה ולא היתה אמונה בשום שלב על המענקים או על ההחלטות בהקשר זה״.