בדרום דורשים: רכבת מבאר שבע לתל אביב תוך חצי שעה

בכנס המקצועי לפסח של ארגון הקבלנים בנגב דרשו מהממשלה להשקיע בדרום הארץ כמו שמשקיעים במרכז. שרת התחבורה ציינה: "אחד הנושאים שאני מובילה הינו קידום רכבת מקריית שמונה ועד אילת שתשנה את המציאות"

פלד ארבלי צילום: ללא
הדמיה של שדה התעופה בנבטים
הדמיה של שדה התעופה בנבטים | צילום: הדמיה: סטודיו הקוביה
3
גלריה

אלי אביסרור, יו”ר הארגון וממלא מקום נשיא התאחדות בוני הארץ, הציג תמונת מצב קשה בענף וקרא לממשלה לפעול בדחיפות בכל הנוגע לעידוד מגורים ופיתוח כלכלי בדרום, וקרא לשינוי כיוון תקציבי מהותי. לדבריו: “המדינה השקיעה 30 מיליארד שקל בפרויקטים במרכז הארץ, ורק כ-2 מיליארד בנגב. זה לא צדק חברתי – זה עיוות לאומי. מי שרוצה לרכוש דירה במרכז – שיממן את זה בעצמו. המדינה צריכה להפנות את המשאבים לפריפריה, ולעודד זוגות צעירים לגור בנגב, שם ניתן להציע דירות איכותיות, גדולות ובמחיר הגיוני".

שרת התחבורה והבטיחות בדרכים מירי רגב
שרת התחבורה והבטיחות בדרכים מירי רגב | צילום: דייגו מיטלברג

עוד הוא הוסיף כי לצד שינוי התוכנית, על הממשלה לפעול להחזרת הטבות המס לבאר שבע – צעד קריטי שבלעדיו לא תתאפשר צמיחה אמיתית בדרום: “ההיסטוריה הוכיחה שהקלות מס מובילות לצמיחה. כל עיכוב הוא פגיעה ישירה ביכולת למשוך אוכלוסייה חזקה ועסקים חדשים לנגב. זו לא פריבילגיה – זו השקעה כלכלית נבונה ואינטרס לאומי".

במבט רחב יותר על ענף הבנייה כולו, תקף אביסרור את שיטת שיווק הקרקעות הנהוגה כיום ברשות מקרקעי ישראל: “המנהל הפך לספק הקרקעות הבלעדי של המדינה – ובמקום לייצר תחרות והוזלה, הוא משווק קרקעות במחירי שיא שמזינים את עליית מחירי הדירות. כשמנכ”ל רמ”י בעצמו עומד על במה וקורא לציבור לא לקנות דירות – זה לא פחות ממחדל. אם המדינה לא תשנה את השיטה, לעולם לא נצליח להגיע לפתרון אמיתי במשבר הדיור".

עוד בכנס, התריע אביסרור מפני חוסר השקעה מתמשך בתשתיות הדרום, וציין כי הנסיעה מבאר שבע לתל אביב ברכבת אורכת למעלה משעה ורבע – בעוד שאין כל תכנון לרכבת מהירה. גם כביש 6, לדבריו, כבר מזמן אינו ראוי לשם “כביש מהיר” ומספק חוויית נסיעה איטית, עמוסה ומסוכנת: “באר שבע היא מטרופולין שמשרת מעל 700 אלף תושבי הנגב – אבל התשתיות מתנהלות כאילו מדובר בעיירת ספר. אי אפשר לצפות לצמיחה בלי תנועה”.

ראש העיר באר שבע, רוביק דנילוביץ’: “הזמן בעוכרינו ויש לא מעט סוגיות לטפל בהן. אם רוצים נגב חזק עלינו להסדיר קודם כל את ההתיישבות הבדואית בנגב, וחייבים לתעדף את קו הרכבת באר שבע-תל אביב. ברגע שנסיעה למרכז תימשך חצי שעה כך יבוטל המושג פריפריה”. עוד התייחס דנילוביץ’ בדבריו גם להחלטה בנוגע להקמת שדה התעופה בנבטים ואמר: “אני מבין את הקשיים, אבל תפקידו של משרד הביטחון הוא לא להטיל וטו אלא להגיד - אלו המחירים שאנחנו נצטרך לשלם, וכך קובעי המדיניות יוכלו לקבל החלטה. אנו שני עשורים מדברים סביב נושא זה ולא מתקבלות החלטות”.

ראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ'
ראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ' | צילום: דייגו מיטלברג

שרת התחבורה, מירי רגב התייחסה לדברים ואמרה: “עלינו להפוך את באר שבע למטרופולין חי, נושם ובועט, והנגב חייב להיות מוביל בתחום התחבורה. אחד הנושאים שאני מובילה הינו קידום רכבת מקריית שמונה ועד אילת שתשנה את המציאות, תוריד את יוקר המחיה וכמובן תשפר את הנגישות לתושבים”.

רוני בריק, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, התייחס בדבריו למשבר בענף הבנייה ואמר: “הענף שלנו הוא עמוד השדרה של מדינת ישראל. זו תקופה קשה, אך באתי לתפקיד בתחושת אחריות ומחויבות. דווקא עכשיו יש לנו הזדמנות היסטורית לשנות. המדינה צריכה להפוך את הפריפריה בצפון ובדרום לאזורי משיכה לצעירים – לא עוד רכבות למרכז, אלא תכנון שכונות עם חינוך, בריאות, תעסוקה ותרבות. לנו כענף יש הזדמנות לקדם מעבר לבנייה מתועשת וטכנולוגית".

אלעד דדון, מנכ”ל ארגון הקבלנים בנגב, סיכם: “גם בשנה כל כך מאתגרת המשכנו לפעול, ליזום ולהשפיע. אך אם הממשלה לא תצטרף למאמץ – לא נוכל להבטיח עתיד יציב לענף ולנגב כולו”.

תגיות:
מירי רגב
/
רוביק דנילוביץ'
/
נבטים
/
פיתוח הנגב
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף