התוכנית להתחדשות השכונות הדרומיות (תמ"ל 2030), מקודמת על ידי הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ועיריית אור יהודה, משתרעת על שטח כולל כ-700 דונם וכוללת שלושה מתחמים מרכזיים: סחל"ב, איילת השחר-אסירי ציון, ודגניה-כצנלסון-יהדות קנדה-ההסתדרות.
התוכנית תיעשה במסגרת פינוי-בינוי וכוללת כ-4,600 יחידות דיור במקומם של כ-2,200 קיימות. ועוד כ-1,150 יחידות דיור חדשות בקרקע מדינה שיוקמו במבני מגורים מקרמיים ומגדלים עד 15 קומות, שישלבו בחלקם חזית מסחרית ומוסדות ציבור בקומות הקרקע קומות. כמו כן, כוללת התוכנית כ-200 יחידות דיור מוגן.
כ-2,200 משפחות מאור יהודה מתגוררות בקו ראשון לנתב"ג. מדובר בדור המייסדים של העיר שגרים בבתים מטים ליפול וסובלים במשך שנים מרעש בלתי נסבל כתוצאה מהקירבה לשדה התעופה. במהלך השנים האחרונות נאבקה ראש העיר, ליאת שוחט, מול המדינה לקדם מענים עבור אותן משפחות.
בשנות התשעים קבעה המדינה שאותם בתים נמצאים במקום שבו אסור לגור, וכעת סוף סוף מגיע הפתרון עם קידום התכנית שמוגדרת על ידי מדינת ישראל כאחת מ-3 תוכניות הדגל. בנוסף ליחידות הדיור, התוכנית כוללת עוד כ-300 אלף מ"ר עבור שטחי בניה לתעסוקה ומסחר, כ-131 דונם עבור מבני ציבור עבור אצטדיון כדורגל וכ-115 שטחים ציבוריים פתוחים.
מנהל אגף התכנון של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, גורי נדלר, ציין: "התוכנית היא אירוע בקנה מידה לאומי שמתאפשר בזכות שיתוף פעולה מוצלח של הרשות להתחדשות עירונית עם העירייה, רשות מקרקעי ישראל, משרד להגנת הסביבה, רשות שדות התעופה ושותפים נוספים. התוכנית היא מודל לתכנון ואיכותי, שמשלב בין שיפור איכות החיים של התושבים הוותיקים לבין פיתוח עירוני בר-קיימא.
התוכנית מגדילה משמעותית את מלאי הדיור בעיר, ויוצרת סביבת מגורים מגוונת הכוללת תעסוקה, מסחר ומרחבים ציבוריים. אני רואה בתוכנית זו כלי להתחדשות כלכלית וחברתית של האזור כולו, שתשפיע לטובה על איכות החיים בעיר אור יהודה לעשורים הבאים".
תוכנית 'רבין מערב' (תמ"ל 1106), מקודמת על ידי רשות מקרקעי ישראל ועיריית אור יהודה, מצויה על קרקע פנויה מבניה ושטחה מתפרש על כ-229 דונם בדרום-מזרח העיר, בין שד' יצחק רבין ממזרח, כביש 412 מדרום ורח' חטיבת אלכסנדרוני ממערב ומצפון.
התוכנית כוללת כ-2,650 יחידות דיור חדשות שיוקמו במבני מגורים מקרמיים ומגדלים עד 15 קומות. בנוסף ליחידות הדיור, התוכנית כוללת כ-125 אלף מ"ר עבור שטחי בניה למסחר ותעסוקה, כ-36 דונם עבור מבני ציבור וכ-25 דונם עבור שטחים פתוחים.
עוד בתוכנית, חיבור השכונה לרשת התנועה העירונית וקישורה באמצעות שדרה ירוקה העוברת במרכזה אל מרכז העיר הוותיק, שכונות וותיקות בדרום ופארק איילון ותחנת המטרו המתוכננים במערב העיר. תוכנית "רבין מערב", כוללת גם שני אתרים לשימור המשתלבים בשטחים הפתוחים, ומתווה ציר צפון-דרום להולכי רגל אשר מאזכר את הדרך ההיסטורית שעברה במקום.
שתי התוכניות שמות דגש מיוחד על מרחב ציבורי איכותי ורשת רחובות ושבילים חדשה שתיתן עדיפות להולכי רגל, רוכבי אופניים ותחבורה ציבורית. שתי התוכניות קודמו במקביל משנת 2019 בכדי ליצור את התנאים שיאפשרו מהלכי פינוי בינוי ברי יישום באחד האזורים הקשים ביותר באזור המרכז.
על השכונות הדרומיות באור יהודה הוטלו בסוף שנות ה-90 מגבלות בניה חמורות מנתב"ג בשל רעש מטוסים ומגבלות בניה לגובה, אשר מנעו כל אפשרות לקידום תהליכי התחדשות עירונית, וכתוצאה מכך סובלות השכונות מהידרדרות פיזית וחברתית.
נוכח מגבלת הגובה המקשה על בניית מגדלים גבוהים והשגת כדאיות כלכלית, מקודם בימים אלו על ידי העירייה וגופי הממשלה הרלוונטיים מתווה לתקצוב משלים של מתחמי ההתחדשות שימצאו ללא רווחיות מספקת, וזאת בעזרת הקרקעות המשלימות בבעלות המדינה בשתי התוכניות.
יו"ר הוותמ"ל ויו"ר מטה התכנון הלאומי, הרב נתן אלנתן: "מדובר בשתי תוכניות משמעותיות המהוות צעד חשוב עבור אור יהודה. העיר נמצאת בעיצומו של מהלך היסטורי שעתיד לשנות את פניה, כאשר התוכניות המקודמות בדרום העיר יובילו לתוספת משמעותית של יחידות דיור בעיר, חיזוק הכלכלה המקומית וליצירת תשתיות ציבוריות מתקדמות.
לאחר שנים שבהן לא התאפשרה התחדשות עירונית בשל מגבלות תכנוניות, תוכניות אלו מציבות את איכות החיים בראש סדר העדיפויות, עם סביבות מגורים שמתאימות לצרכים של התושבים כיום ובעתיד".
מתכננת הותמ"ל במינהל התכנון, אדר' סיגי בארי: "מדובר בתוכנית שמצליחה למנף את היכולות של הותמ"ל לגבהים חדשים, והכל לטובת הזכות הבסיסית ביותר של איכות חיים לתושבים שסובלים לאורך השנים.
התכנון המוצע מבטא הסתכלות כוללת על אזור שלם המצוי בלב אתגרים תכנוניים - סמיכות לנתב"ג, רעש, ונחיתות – שהובילו לאורך השנים לשחיקה והידרדרות של החיים במרחב, העיר שהוקמה לצד שדה תעופה שהלך והתעצם, מבלי שלדיירים הייתה היכולת להגן על עצמם".
מנהלת אגף בכיר לתכנון ופרויקטים ברשות מקרקעי ישראל, עינב רינגלר, בירכה על ההחלטה להפקיד את התוכנית וציינה כי "התוכנית לשכונת רבין מערב כוללת תוספת של יח"ד לעיר אור יהודה במגמה להמשיך ולחזק את הרשות המקומית במרחב ציבורי מזמין ובתכנון מגוון ומוטה תחבורה ציבורית. התוכנית מהווה נדבך נוסף מבין שורת תוכניות לפיתוח העיר ושיפור איכות החיים בה".
מנהלת מרחב תל אביב ברשות מקרקעי ישראל, טלי מורלי, בירכה על ההחלטה להפקיד את התוכנית וציינה כי "תוכנית להקמת שכונת רבין מערב באור יהודה, המובלת על ידי רשות מקרקעי ישראל, אושרה להפקדה בותמ"ל, ותספק כ-2,640 יח"ד בתמהיל מגוון ובעירוב שימושים עם שטחי תעסוקה ומסחר, ושדרות ירוקות המחברות את השכונה למרכז העיר הוותיק ולפארק איילון.
ראש עיריית אור יהודה, ליאת שוחט: "תוכנית ההתחדשות של השכונות הדרומיות היא בשורה משמעותית עבור עתידה של אור יהודה. במשך עשרות שנים אלפי משפחות מחכות ליום הזה שבו תצא אל הפועל תוכנית שתייצר סוף סוף צדק היסטורי, תביא לחידושם של מבנים ישנים מטים ליפול שנמצאים בקו הראשון לנתב"ג ותעניק להם תקווה לדירות מגורים ראויות ולמרחב מוגן תקני. אני שמחה שאנו מביאים עבורם רגע לפני החג בשורה חשובה לעתידם ולעתיד העיר.
אני רוצה להודות לכל השותפים שמלווים אותנו בפרויקט החשוב הזה שיצמיח את אור יהודה לעתיד טוב יותר. במקביל, אנו מקדמים את הקמתה של שכונת רבין מערב שתמשיך את חידוש העיר ותייצר את המשך הפיתוח הכל כך חשוב לאור יהודה, כל זאת תוך שימת דגש חשוב על הצרכים העירוניים עם מבני ציבור, שטחי תעסוקה ומסחר וריאות ירוקות".
התוכניות נערכו על ידי ארי כהן אדריכלים ומתכנני ערים, נ. מלצר, ג.איגרא.