כשנכנסים לקריית שמונה קשה לפספס את שני שלטי הענק של ש"ס המצהירים שהמפלגה דואגת לחלשים, אבל כשממשיכים לתוך העיר מגלים שכרגע לא נותרו הרבה מאוד תושבים בעיר הצפונית לדאוג להם. על פי נתוני העירייה שנמסרו ל"מעריב", רק 50% מהתושבים חזרו הביתה, ורק 30% מהעסקים נפתחו. מדובר על נתון שאמור לטלטל את כל הגורמים שאמורים לסייע לעיר ולעסקים הקטנים, אך לא ממש מעורר בהם דבר.
"זה לא שהמצב לא משהו, פשוט רק 50% חזרו ויש גם את הסטודנטים שיחזרו רק באוקטובר", אומר רועי אברהם בעל "השניצליה". מדובר בעסק שהוא מנהל יחד עם אחיו נריה, וממוקם בקומה הראשונה בבניין בכניסה לעיר, שיועד למגורי סטודנטים בעיר ולפיתוח נוסף של העיר, שנפתח רק מספר חודשים לפני המלחמה - ונסגר מהר בעקבות המלחמה. את העסק פתחו ביולי 2023, אך סגרו ב-8 באוקטובר כשהתגייסו ישר למילואים - אחד לשב"ס, השני בצה"ל. מאז כל אחד מהם חווה עוד 500 ימים כאלו, העסק נסגר לשנה וחצי ולאחר שהוחלט על חזרה לצפון, נפתח שוב ב-2 במרץ נפתח מחדש.
"כנראה יחזרו ביולי אחרי המסגרות, כרגע השכונות ריקות"
אולם, כמו עסקים נוספים, האחים אברהם נופלים בין הכיסאות - כיוון שהעסק חדש ואין להם רטרו להציג לרשויות: "העסק נפתח בסוף יולי 23, אין לנו הכנסות משנים קודמות להציג ואנחנו גם לא תושבי העיר, אז אנחנו לא מפונים", מסביר רועי. "נזרקו פה סחורות בכמויות ויש עוד נזקים שקרו ואין לזה מענה כרגע מבחינת המדינה. כן קיבלנו החזר ממס רכוש אבל עדיין היום המדינה חייבת לנו כי קיבלנו החזרים באופן חלקי, אבל אנחנו עדיין נופלים בין הכיסאות".
הוא מציין: "פתחנו כאן כי אנחנו אוהבים את הארץ ואוהבים את האזור וגם ראינו פוטנציאל עסקי. השנה המכללה הפכה לאוניברסיטה, אנחנו יושבים בבניין הסטודנטים ומעלינו כיתות. מעבר לזה אנחנו חיים את המציאות הזאת של אהבת הארץ ואהבת החיילים. בנוסף, בשנה קלנדרית עוברים כאן הרבה יותר אנשים מהרבה רשויות מכל האזור, אז יש לזה גם משמעויות של תיירות”.
יש עכשיו מטיילים?
״באמצע שבוע פחות, יותר בשישי, אבל בפסח עבדנו חזק מאוד. אנשים באים בעיקר לפרגן כי הם יודעים שהעסקים כאן נפגעו. בשבת אנחנו סגורים, אבל הסך הכל בסדר”.
ואיך התחושה בתוך העיר?
״יש שעות מסוימות שהכבישים פה ריקים וזה ממש מורגש, אבל גם הגיוני כי אנשים יחזרו ביולי כשייגמר המימון מהמדינה וכשהילדים יסיימו מסגרות. אני מכיר את זה ברמה האישית, חברים שעזבו עם הילדים ומחכים שהמסגרות יסתיימו. כרגע רואים בעיר הרבה שיפוצים והרבה שכונות ריקות”.
"היה לנו מזל שהחליטו על פינוי"
"כשהתחילה המלחמה לא רצו לתת לנו כלום בגלל שלא היה לנו רטרו, אז אמרנו שאנחנו נלך על פשיטת רגל. היה לנו מזל במרכאות שהחליטו על פינוי ואז התייחסו אלינו אחרת. יש בסביבה גם הרבה יישובים שלא פונו או פונו על חשבונם, נמצאים בבעיה יותר גדולה. אני לא חושב שמישהו דמיין שזה ייקח שנה וחצי", אמר.
"התחושה היא שדלגו על קריית שמונה והתמקדו בדרום"
בתיה עמר אשת חינוך ואשתו של שמעון מ"פלאפל עמר" מספרת על תקופה לא פשוטה של טיפול בילדים המפונים: "הילדים הרגישו הם לא שייכים בסוף וזה קשה מאוד. גם החזרה הייתה קשה כי היא הייתה מהיום למחר. אני לא מאשימה אף אחד אבל זה היה קשה. אז חזרנו ואין יועצות ואין עובדים סוציאליים כי נתנו לאנשים אפשרות להישאר. אין מספיק טיפולים רגשיים לילדים, יש הרבה סדנאות וטיפולים קבוצתיים אבל לדעתי זה לא מספיק. הילדים האלה עברו דברים".
א’ היא אמא לשני ילדים והיא מבקשת לא להזדהות בשמה, אבל היא מתארת תחושה קשה ודומה - אין מספיק מענה. "העיר עצובה כרגע, זאת המציאות, התחושה היא שדלגו על קריית שמונה והתמקדו בדרום. אני מבינה את זה הם עברו חורבן ואסון גדול ומגיע להם, אבל שלא ישכחו אותנו. תראי, העיר נסגרת בחמש".
"גרתי במרכז - זה לא אותו דבר"
איציק לעומת זאת התפנה וחזר, והוא מאוד אופטימי ולא מוכן להחליף את קריית שמונה תמורת שום מקום בעולם. "המחיה פה זולה, כנסי לסופר ותתראי את המחירים. גרתי עכשיו במרכז. זה לא אותו דבר", הוא אומר. אבל גם הוא מודה שמי שיש לו קצת כסף - לא יחזור לעיר.
הגעתי לפגישה בקניון נחמיה, הקניון היחיד שפתוח בעיר - לאחר שקניון 8 סנטר נסגר בשל פגיעת טיל. התנועה עדיין דלילה, סניף קפה קפה מכיל שולחן אחד מלא וכל השאר ריקים. עו”ד עמית ינאי מלול היא פעילה חברתית, בת למקימי המקום, שעברה לגור בקיבוץ מרום גולן אך עדיין חיה את קריית שמונה. אני תופסת אותה באמצע טיפול בתושבים המבקשים לבנות ממ"ד בבית וקיבלו על כך 132 אלף שקל מהמדינה - ויש ביקוש.
"העיר שממה ושיממון", היא אומרת. "היא נמצאת בתהומות ומוכרים פה כל מיני אגדות על הייטק וחברות הזנק שיגיעו לכאן. אני יכולה להראות לך כתבות על זה מלפני שמונה שנים. את יודעת יש פה שלטים של ש”ס עם אריה דרעי דאגה לחלשים, ככה מאכילים את התושבים בדגים סרוחים", היא זועמת.
"חייבים פרויקטור שיטפל ויציל את העיר"
"העיר מתרסקת, 50% לא חזרו. אין כאן צעירים. אמרו שהעיר הזאת הולכת להיות 'ברקלי הישראלית', אבל זה לעולם לא יהיה בגלל עוולות של 70 שנה והאשם העיקרי הוא אריה דרעי, דאגה לחלשים? במקום שהקיבוצים יהפכו למוסדות גריאטריים אנחנו הפכנו למוסד גריאטרי הרבה בזכות אריה דרעי האחראי על ועדת חקר הגבולות", זעמה על יו"ר ש"ס. היא לא חפה גם על ראש עיריית קריית שמונה: "אביחי שטרן צריך לעשות חשבון נפש עם עצמו".
לבסוף, סיפרה על החיבור האישי שלה עם המקום: "אני חוקרת את מה שנעשה כאן 70 שנה, פרסמתי מחקר באוניברסיטת חיפה עם פרופ' יגאל צ'רני על מה קרה כאן במשך 70 שנים. אבא שלי היה ראש העיר בפועל ועל שם סבא שלי יש כאן רחוב. אני מחוברת לעיר בכל נשמתי. בזמנו אבי הקים ועדת גבולות, אביחי שטרן הבטיח לטפל בזה ולבקש לפתוח אותה מחדש אבל הוא לא עשה את זה. שום דבר לא משתנה פה. אם רוצים כאן תיקון אמיתי חייבים להביא פרויקטור שיטפל ויציל את העיר הזאת. קריית שמונה הייתה אמורה להיות עיר מסחר עבור כל האזור, בפועל זה הפוך, המסחר יצא החוצה. לקחו שטחים חקלאיים והפכו אותם למכונות של כסף ומי שמשלם את המחיר זו קריית שמונה”.