הצפון מתרסק: מחירי המזון מרקיעים שחקים ואנשים מבקשים סיוע

בעקבות הביקוש, נחנך השבוע מרכז חלוקה של ארגון "פתחון לב" בצפון. בכנסת הנתונים הוצגו שוב: סל מוצרי המזון בישראל יקר בממוצע ב-36% לעומת ממוצע המדינות המפותחות

יובל בגנו צילום: באדיבות המצולם
מרכז קהילתי בעכו של עמותת "פתחון לב"
מרכז קהילתי בעכו של עמותת "פתחון לב" | צילום: תמיר אסרף
4
גלריה

השבוע חנך הארגון, בשיתוף עיריית עכו, את מרכז הסיוע הקהילתי הגדול והמשמעותי ביותר בצפון, שנועד לתת מענה הוליסטי למאות משפחות באזור ולעזור להן לעבור מהישרדות לשיקום וצמיחה.

בגדים ומוצרי מזון - עמותת פתחון לב
בגדים ומוצרי מזון - עמותת פתחון לב | צילום: תמיר אסרף

"הקמת מרכז הסיוע החדש נועדה להבטיח שלא נשאיר את האוכלוסיות המוחלשות מאחור, כי חברה חזקה היא כחוזק החוליה החלשה שבה. המטרה שלנו ברורה – לקחת אנשים החיים במעגל העוני, לטפל בהם, ולהעניק להם כלים לחיים עצמאיים ויציבים", הוסיף.

אנשי הסיוע מסבירים כי הצפון, בניגוד לדרום, נכנס לתהליך השיקום מנקודת פתיחה חלשה יותר. בעוד שביישובי הדרום נעזרו בהתארגנות קהילתית וגב חזק של התנועה הקיבוצית, מרבית ערי הצפון נשענות באופן מלא על סיוע ממשלתי – שהגיע עד כה בהיקפים מצומצמים בלבד.

הפערים בשירותים החברתיים, הבריאותיים והחינוכיים מקשים על התושבים לחזור לשגרה. בפועל, מי שחזרו ראשונים לבתיהם הם התושבים החלשים יותר מבחינה כלכלית, בעוד האוכלוסיות החזקות נוטות להישאר במרכז הארץ.

כתוצאה מכך, הערים בצפון נחלשות עוד יותר, והתשתית החברתית-כלכלית נשחקת. האוכלוסיות המוחלשות, שכבר מתנהלות "מן היד אל הפה", מתקשות לשרוד ומושכות איתן מטה גם את שכבת הביניים.

מרכז עכו, שמצטרף לארבעה מרכזי סיוע נוספים בצפון, מציע לתושבים לא רק מענה מיידי אלא מסלול שיקום כלכלי שכולל מכולת חברתית, ליווי כלכלי ותעסוקתי, סדנאות והרצאות שמאפשרים למשפחות לעבור ממצב של הישרדות ליוזמה ועצמאות.

מוצרי מזון לנזקקים - עמותת פתחון לב
מוצרי מזון לנזקקים - עמותת פתחון לב | צילום: תמיר אסרף

"שיקום הצפון דורש שילוב כוחות בין המדינה, הרשויות המקומיות והחברה האזרחית. פתחון לב קורא להרחבת המענים ולהגדלת התקציבים, לצד המשך פתיחת מרכזי סיוע נוספים שיתנו מענה הוליסטי לתושבים ויחזירו להם את האופק הכלכלי והחברתי" אומר כהן.

נתונים מדאיגים

ח"כ נעמה לזימי מסרה: "הפכנו למדינה היקרה ביותר ב-OECD בשוק המזון. סל מוצרי המזון בישראל יקר בממוצע ב-36% אחוז מהממוצע במדינות המפותחות ובמוצרי יסוד הפער מגיע ל-73%. זו לא טעות, זו מדיניות".

"המשמעות הזו היא מוחשית והיא כואבת. משק בית ממוצע מקצה כחמישית מהכנסנתו הפנויה למזון. בעשירון התחתון זה נתון שמפיל כמעט ממחצית ההכנסה יוצאת להוצאות מזון אבל קבוצות שניצלו את המלחמה לייקר את מוצרי המזון, יש פה ממשלה שכשלה", סיכמה.

ח''כ נעמה לזימי
ח''כ נעמה לזימי | צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

תגיות:
צפון הארץ
/
עמותת פתחון לב
/
מחירי המזון
/
נעמה לזימי
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף