המטמון שנחשף ליד הכנרת: 97 מטבעות זהב ויהלומים בני 1,400 שנה

חוקרי אוניברסיטת חיפה גילו אוצר נדיר בסוסיתא: כמעט 100 מטבעות זהב ועגילים, שהוטמנו מפחד הכיבוש הסאסאני-פרסי. ביניהם מטבע ייחודי בן 1,400 שנה - רק השני מסוגו שנמצא בארץ

יובל בגנו צילום: באדיבות המצולם
סרטון החפירות הארכיאולוגיות במסע מש"צים הישרדות. צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות | צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות
חלק מתכשיטי הזהב שנמצאו
חלק מתכשיטי הזהב שנמצאו | צילום: ד''ר מיכאל איזנברג

המטמון נתגלה בסוף יולי 2025 באופן מקרי. אדי ליפסמן, מפעיל מגלה מתכות המתלווה למשלחת, עבר בסמוך לאבן גדולה ומכשירו החל לאותת על ממצא מתכת. עם נפילת האבן בין שני קירות התגבר האות, וכעבור רגעים ספורים החלו להיחשף מטבעות זהב בזה אחר זה מתוך החתך הארכיאולוגי. "המכשיר השתגע, לא האמנתי - מטבעות זהב החלו להיחשף בזה אחר זה", סיפר ליפסמן. החוקרים המתינו עם פרסום הידיעה בכדי לוודא כי אין כל ממצא נוסף באזור, ולאחר סיומו של השלב הראשוני של המחקר.

המטמון כולל 97 מטבעות זהב ותכשיטים עדינים. חלק מהמטבעות הם סולידוס בעריך מלא, אך נמצאו גם חצאים (סמיסיס) ושלישים (טרמיסיס). הם מתוארכים מימי הקיסר יוסטינוס הראשון (518-527 לספירה) ועד לימי ראשית שלטונו של הקיסר הרקליוס (610-613 לספירה).

חלק מהמטבעות שנמצאו
חלק מהמטבעות שנמצאו | צילום: ד''ר מיכאל איזנברג

סיפורה של סוסיתא מלמד על הזרמים ותתי הזרמים התרבותיים והדתיים שנכחו בארץ במקביל ועל הרב־גוניות של תושביה. כדי להבין את מורכבות השטח לפני כ־1,400 שנה, די בלהעפיל להר סוסיתא ולהביט מערבה לעבר טבריה - העיר היהודית. בשעה שבסוסיתא התפתחה קהילה נוצרית עשירה סביב שבע כנסיות, קיימו תושבי טבריה אורח חיים יהודי שמרכזו בתי הכנסת".

תגיות:
תכשיטים
/
טבריה
/
הכנרת
/
מטבעות עתיקים
/
חפירות ארכיאולוגיות
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף