"מדובר בפורצת דרך עולמית": כלת פרס הנובל עדה יונת הלכה לעולמה

פרופ' עדה יונת, כלת פרס נובל לכימיה ואחת המדעניות הישראליות הבולטות בעולם, הלכה לעולמה בגיל 87. ב-2009 זכתה בנובל על מחקריה פורצי הדרך בחקר הריבוזום

לוגו מעריב צילום: מעריב אונליין
עקבו אחרינו
עדה יונת בשנת 2010
עדה יונת בשנת 2010 | צילום: משה שי, פלאש 90
3
גלריה
מכון ויצמן
מכון ויצמן | צילום: מכון ויצמן

בשנים שלאחר זכייתה בפרס נובל לכימיה המשיכה יונת במחקר פעיל סביב מבנה הריבוזום ותפקודו. בין היתר, היא ועמיתיה עסקו במבנה זעיר בליבת הריבוזום, שאותו זיהתה כבר בשנות ה-90 ושזכה לכינוי "פרוטו-ריבוזום". לפי ההשערה שפיתחו, מדובר במעין אב קדמון של הריבוזום המודרני, מבנה מולקולרי קדום שנשמר לאורך האבולוציה בשל חשיבותו לתהליך ייצור החלבונים.

עדה יונת מקבלת פרס נובל
עדה יונת מקבלת פרס נובל | צילום: רויטרס

פרופסור עדה יונת הגיבה בשמחה לזכייתה בפרס נובל לכימיה לשנת 2009. במסיבת עיתונאים שערכה במכון ויצמן סיפרה פרופ' יונת על רגעי הזכייה: "כמעט איבדתי את כושר הדיבור שלי", אמרה. היא הודתה למכון ויצמן "שאיפשר את העבודה הזו אף על פי שהתנהלות של שנים קשות במיוחד.אני יודעת שאין מוסד מדעי בעולם שהיה מאפשר את התנהלות המחקר הזה והיה נותן תמיכה, גם נפשית וגם מעשית, ומרשה לי להתקשר עם תורמים מצד אחד ועם מדענים מצד שני".

יונת סיפרה כי "שמחתי כשקיבלתי את ההודעה ונדהמתי. כשאתמול טלפנו אליי מהתקשורת ואמרו לי שאני בקבוצה הפותחת הייתי בטוחה שמותחים אותי או שמישהו מתח אותם. אמרתי להם: 'איך אתם יודעים? הכל שם סודי'?, אבל הם לא הרפו. מרגע שהגעתי לממצא הראשון, המקדמי, שרק נתן מעט אינדיקציה שהפרויקט יילך, מאז אמרו - זה פרויקט ברמה של פרס נובל - אם תגיעי אליו. אבל לא תגיעי, זה לא ייתכן, כבר ניסו אחרים וטובים ולא הצליחו. נתנו הרגשה שמדובר בבעיה חשובה אבל שאין סיכוי. ככל שהתקדמנו ופרצנו יותר ויותר הטפיחות על השכם גברו".

לדבריה, "לא קיבלנו את הפרס בשנה של הפריצה וגם לא שנה אחר כך. תהינו למה למהר, יש אנשים שמחכים כבר 40 שנה. זה היה נראה לי יותר תעלול תקשורתי מאשר דבר שהולך לקרות. חיכיתי קצת אבל לא הרבה לזכייה, ושמחתי מאוד. כשראיתי את הקידומת של שבדיה על הצג, אמרתי ש'הם משחקים איתי עד כאן'".

תגיות:
פרס נובל לכימיה
/
עדה יונת
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף