"היה כאן מחדל - במזל לא היו נפגעים": זעם אחרי קריסת הבניין

הבניין שקרס ברחוב נחלת בנימין בתל אביב הוגדר בעבר כמסוכן, אך התיק נסגר ב-2024. מומחה לנדל"ן והתחדשות עירונית: "מוקדם לקבוע אם קיים קשר בין הקריסה לבין העבודות שבוצעו במקום"

משה כהן צילום: אבשלום ששוני
עקבו אחרינו
סריקות בזירת קריסת הבניין ברחוב נחלת בנימין בתל אביב | צילום: תיעוד מבצעי כב"ה
קריסת המבנה בנחלת בנימין
קריסת המבנה בנחלת בנימין | צילום: דוברות מד''א

בעירייה טענו עוד כי העבודות בוצעו והתיק נסגר בשנת 2024. בעקבות קריסת המבנה הוחשו צוותים עירוניים למתחם. עשרות דיירים משלושה בניינים סמוכים פונו בינתיים, עד לסיום בדיקות המבנים. במקביל, משרד העבודה הוציא צו סגירה למתחם שבו קרס הבניין.

כוחות גדולים של משטרה, מד"א, כב"ה ופיקוד העורף הוחשו לזירת הקריסה. בתחילה היה חשש שמתחת לערימת ההריסות, שהגיעה לגובה של כעשרה מטרים, יש לכודים.

צוותים החלו לפנות ידנית את ההריסות, ודחפורים פינו את מה שהושלך. אולם ככל שחלף הזמן הוסר החשש שישנם לכודים בין ההריסות.

"היה כאן נס גדול": העדויות מזירת הקריסה

תושב נוסף באזור סיפר: "היה כאן מחדל. אומנם במזל לא היו נפגעים, אבל חייבים לברר מה קרה ומי האחראי".

קריסת המבנה בנחלת בנימין
קריסת המבנה בנחלת בנימין | צילום: אבשלום ששוני

זו אינה הפעם הראשונה שבה קורסים בניינים ותיקים באזור. בצהרי ליל הסדר האחרון קרס מבנה ברחוב החלוצים, לא הרחק משם, וגם אז, למרבה המזל, האירוע הסתיים ללא נפגעים.

מרבית הבניינים באזור הם ותיקים, בני עשרות רבות של שנים, ומוגדרים מבנים לשימור. חלקם הקטן עבר חיזוק במסגרת תמ"א.

"יש לעודד באמצעות תמריצים כלכליים ביצוע התחדשות עירונית, שתכלול את שימור המבנים. עבודות השימור מייקרות משמעותית את העלויות", העריך גורם המעורה בענף הבנייה.

הבניין הוגדר כמסוכן בעבר: השאלות שייבדקו בעקבות הקריסה

"למבנה ניתן היתר בנייה לביצוע פרויקט מכוח תמ"א 38, הכולל בין היתר חיזוק של המבנה הקיים, תוספות בנייה ושינויים בשלד. ההיתר עצמו כולל הוראות ותנאים מפורטים ביחס לחיזוק המבנה ולביצוע עבודות השלד. לכן, אחת השאלות המרכזיות שצריך לברר כעת היא אילו עבודות בוצעו בפועל במבנה, באיזה שלב היה הפרויקט, האם מולאו התנאים שנקבעו לצורך תחילת העבודות והאם יש קשר כלשהו בין העבודות לבין הקריסה".

קריסת המבנה בנחלת בנימין
קריסת המבנה בנחלת בנימין | צילום: דוברות כב''א

להערכתו, נקודה נוספת שראוי שתיבדק היא העובדה שהבניין הוכרז בעבר כמבנה מסוכן, ולאחר ביצוע עבודות מסוימות נסגר תיק המבנה המסוכן.

"אני מניח שבמסגרת בדיקת האירוע, ייבחנו גם העבודות שבוצעו באותה עת, הבדיקות שנערכו לאחריהן והבסיס המקצועי להחלטה להסיר את המבנה מרשימת המבנים המסוכנים", הסביר.

"מבחינה משפטית ובטיחותית, שאלת סיבת הקריסה תהיה משמעותית מאוד. אם יתברר שקיים קשר לעבודות שבוצעו במקום, יהיה צורך לבחון את מערך ההסכמים והביטוחים של הפרויקט, לרבות הכיסוי הביטוחי לעבודות והאחריות של הגורמים המעורבים. ככל שיתברר שהקריסה אינה קשורה לעבודות, יהיה צורך לבחון בין היתר את הכיסויים הביטוחיים של המבנה ושל בעלי הדירות ואת תחולתם על אירוע מסוג זה. בסופו של דבר, לפני שמדברים על אחריות משפטית או בטיחות, צריך להמתין לבדיקה הנדסית מסודרת, שתיתן תשובה לשאלה הבסיסית ביותר: מדוע הבניין קרס", הוסיף עו"ד גרומן.

תגיות:
תל אביב
/
קריסה
/
נחלת בנימין
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף