בשנים האחרונות גדל מחודש לחודש שטח המדף של מוצרים ללא גלוטן ברשתות השיווק, מסעדות מציעות מנות חדשות ללא גלוטן, וחנויות ייעודיות נפתחות. היום כבר כמעט בכל מקום אפשר להיתקל בלחם ללא גלוטן, פסטה ללא גלוטן, עוגות ועוגיות ללא גלוטן, דיאטות ללא גלוטן, מאמרים וכתבות על הגלוטן ועל החיים בלעדיו. כך שהגלוטן הוא הסלבריטי החדש מבין רכיבי המזון, או אולי האנטי-סלב.
גלוטן הוא חלבון מהצומח, הנמצא בחיטה, בשעורה, בשיפון ובשיבולת שועל. הוא מצוי במוצרים על בסיס דגנים אלה - לחם, לחמניות, פיתות, קרקרים, מוצרי מאפה מתוקים ומלוחים, פסטה, כמו גם סולת, קוסקוס ובורגול.
עד לאחרונה הימנעות מגלוטן הייתה נחלתם הבלעדית של חולי צליאק (דגנֶתֶ, הוא השם העברי שניתן למחלה על ידי האקדמיה ללשון עברית). עבורם, הימנעות מגלוטן היא הטיפול במחלה. כאשר חולה צליאק אוכל מזון המכיל גלוטן (גם בכמויות זעירות), מערכת החיסון שלו מופעלת נגד החלבון, ומתחיל תהליך דלקתי הגורם נזק למעי. תהליך זה מביא לפגיעה בעיכול ובספיגת המזון שעלולות להוביל לשורה ארוכה ומפחידה של תסמינים: חוסרים תזונתיים, האטה בגדילה ואובדן משקל, נוסף לפעילות מעיים לא סדירה וכאבי בטן.
אין כרגע נתונים מדויקים לגבי מספר חולי הצליאק המאובחנים, מאחר שאין חובת דיווח על המחלה, אך ההערכות הן שבישראל ישנם לפחות 30-35 אלף חולים מאובחנים. בדומה לשאר העולם, יש כנראה לא מעט חולים לא מאובחנים.
בטח שגם אתם נחשפתם ברשתות החברתיות לקמפיין שיזם אב לילדה חולת צליאק. הקמפיין מציג את המחירים של מוצרים ללא גלוטן שחולי צליאק צריכים לשלם, כיוון שאלה המזונות שהם נאלצים לאמץ באופן קבוע בתפריט - ולא מתוך בחירה. דף הפייסבוק צבר בתוך ימים אחדים יותר מ-12 אלף לייקים.
קצת מספרים: ההוצאה החודשית לילד שחייב לצרוך מוצרים ללא גלוטן, היא כ-500 שקל למוצרי בסיס בלבד. בחישוב כללי מחיר לחם ליום לילד יכול לנוע בין 7.5 ל-13 שקל (מחיר כיכר לחם הוא כ-18 שקל), לכן בממוצע 300 שקל לחודש רק עבור לחם.