התגבשה תשתית ראייתית לכאורה לביצוע שורת עבירות חמורות על ידי עשרות בכירים, רובם לשעבר, בחברת נתיבי ישראל (נת"י), בעת שכיהנו בתפקידם בחברה. זו המסקנה אליה הגיעו חוקרי להב 433, שפורסמה היום (רביעי) בתום חקירת פרשת 618, ובה נבדקו חשדות חמורים לשורה של עבירות בתחום השחיתות הציבורית בחברה הממשלתית. חומר החקירה הועבר היום לפרקליטות לצורך הגשת כתבי אישום כנגד המעורבים וזאת כנגד 40 מעובדי החברה וגורמים שהיו קשורים איתה בהסכמים.
במשטרה מציינים כי השווי הכלכלי של תשתית החברה מוערך בכ-100 מיליארד שקלים ותקציבה נשען על תמיכה ממשלתית של כשבעה מיליארד שקלים בשנה. עוד מוסיפים במשטרה, כי עד כה נתפסו רכוש ונכסים בשווי המוערך בכ-100 מיליון שקלים לצורכי בקשות חילוט.
"במהלך החקירה כאמור הצליחו החוקרים להתחקות אחר עיקרי השיטה שנחשפה ובוססה על מנגנון שיטתי לכאורה של מערכת יחסים שוחדית במסגרתה מקדמים בכירים ועובדים בנת"י את ענייניהם של גורמים בחברה ומחוצה לה, בדגש על מתן פרויקטים במרמה לספקים, קבלנים, יועצים ונותני שירותים בהיקפים של בין עשרות למאות מיליוני שקלים, תוך הצגת מצגי שווא, מסמכים כוזבים ועקיפה של תהליכים סדורים המחויבים על פי דין ועל פי נהלים, בתמורה לגריפת כספי שוחד לכיסם של גורמים בחברה ומחוצה לה, בהם בכירים וכל זאת תוך ניצול נגישות של תקציבי ענק מקופת המדינה ושליטה על אלפי פרויקטים ברחבי הארץ", נמסר.
ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרת ישראל, ניצב מני יצחקי, התייחס לסיום חקירת פרשה 618 ואמר: "הפרשה חשפה ליקויים ערכיים חמורים ועמוקים, התנהלות פלילית מודעת וניצול נגישות לתקציבי ענק מהקופה הציבורית, על ידי בעלי תפקידים בכירים בחברה לאורך מספר קדנציות. עוד חשפה הפרשה שאלות מהותיות בנוגע לתפקודם של 'שומרי הסף', שתכלית תפקידם להגן על המנהל התקין ועל הקופה הציבורית".
לדבריו של יצחקי, "התובנות הרבות שנאספו מהחקירה המסועפת ומתוצריה, יועברו לגורמים במשרדי הממשלה ובגופים הרלוונטיים, על מנת שיופקו ויישומו לקחים מערכתיים הנוגעים להתנהלות כספית ולתהליכי עבודה מול ספקים ויועצים של גופים ושל בעלי תפקידים, באופן שיגן טוב יותר על הקופה הציבורית".