פורום המרצות והמרצים למשפטים למען הדמוקרטיה פרסם אזהרה חריפה בנוגע למתווה לוין-סער לפשרה ברפורמה המשפטית. לדברי הפורום, המתווה בנוסחו הנוכחי צפוי להעמיק את הפוליטיזציה של מערכת המשפט בישראל, ובמיוחד בבית המשפט העליון.

במסמך שפרסם הפורום נטען כי המתווה המוצע יוביל להעדפת שיקולים פוליטיים על פני כישורים מקצועיים במינוי שופטים. "שופטים יזוהו כנציגים של מחנות פוליטיים, דבר שיפגע הן באיכות השפיטה והן באמון הציבור במערכת", נכתב במסמך.

המרצים מדגישים כי הצעת החוק עלולה דווקא למנוע מינוי שופטים בהסכמה רחבה. לטענתם, המנגנון המוצע למצבי מבוי סתום עלול להוביל לבחירת שופטים בעלי זיהוי פוליטי קיצוני.

הפורום מתח ביקורת גם על אופן קידום ההצעה על ידי הקואליציה, וטען כי התהליך המזורז והחד-צדדי מעיד שאין מדובר בניסיון אמיתי להגיע לפשרה. לדבריהם, אין בהצעה כל ערובה לעצירת יתר מהלכי הממשלה הפוגעים בשלטון החוק ובמוסדות האמונים על שמירתו.

כזכור, מתווה לוין-סער, שהוצג באוגוסט 2023 על ידי שר המשפטים יואב לוין ושר הממשלה גדעון סער, מתמקד בשורת שינויים דרמטיים במערכת המשפט הישראלית, תוך מטרה לחזק את כוח הממשלה והכנסת אל מול מערכת המשפט, במיוחד בבית המשפט העליון. המתווה כלל מספר צעדים שנויים במחלוקת וגרם למתיחות רבה בין המערכת הפוליטית לשופטי העליון, עורכי דין וארגונים אזרחיים.

העקרונות המרכזיים של המתווה:

הפחתת כוח בג"ץ: אחד המאפיינים המרכזיים של המתווה היה הצעת הפחתת כוחותיו של בג"ץ. המתווה הציע לאפשר לכנסת לחוקק חוקים שעשויים לפסול את פסקי הדין של בג"ץ אם הכנסת תצביע בעדיהם ברוב של 61 ח"כים.

העברת סמכויות לבחירת שופטים: המתווה הציע לשנות את מבנה הוועדה לבחירת שופטים ולהעביר את מרבית הסמכויות בידיהם של נציגי הממשלה והכנסת. זאת, במטרה לשנות את האיזון בין הרשות השופטת לשאר הרשויות, ולמנוע את החשש ששופטי בית המשפט העליון ייבחרו על ידי מועמדים שקרובים לדעותיהם המשפטיות.

חוק ההסדרה לחוקי יסוד: המתווה כלל הצעה לחוק הסדרה לחוקי יסוד, לפיה ניתן יהיה לשנות את המערכת המשפטית באופן שיביא לפסיקה שתהיה יותר מתאימה לצורכי הרוב הפוליטי, כל עוד מדובר בחוקי יסוד.

הגבלת עקרונות המשפט העילי: הצעת שינוי במערכת המשפט העילי הוצעה, במטרה לאפשר למדינה להפעיל את מדיניותה בהתאם למדיניותה המשפטית ולמנוע מהשופט לעכב חוקים הנוגעים לביטחון או לצרכים פוליטיים.

המתווה זכה לתמיכה גדולה בקרב חלקים מהקואליציה, במיוחד בימין הפוליטי, שטענו כי השינויים נחוצים לשמירה על הדמוקרטיה, לאור החשש שהמערכת המשפטית עוסקת בעיצוב חוקים שלא נבחרים על ידי העם. מנגד, המתווה עורר התנגדות חריפה בקרב גורמים משפטיים, ארגוני זכויות אדם ויועצים משפטיים במערכת, שטענו כי הצעות אלו יפגעו בעצמאות המערכת המשפטית, יפגעו בזכויות האזרח ויגבירו את השפעתה של הפוליטיקה על מערכת המשפט.