ועדת הכלכלה אישרה הבוקר (רביעי) את הבקשה של משרד התחבורה לאפשר לעיריית ירושלים להטיל קנסות על רכבים מזהמים שייכנסו לעיר. המשמעות: בתוך חודש, נהגים שיעלו לירושלים ברכב ישן ומזהם צפויים לקנס של מאות שקלים, בהתאם לשיוך הרכב – פרטי או תאגידי.

המהלך אושר פה אחד. ח"כ אלון שוסטר, שניהל את הישיבה במקום היו"ר הקבוע, אמר בדיון ש"צמצום זיהום אוויר מציל חיים" והביע תקווה שעוד ערים יצטרפו למהלך. הוא ביקש להבין כיצד תיראה האכיפה בפועל. נציגת משרד התחבורה, עו"ד עינת קורמן, השיבה כי האכיפה תיעשה באמצעות מצלמות ונתוני משרד הרישוי, וכי הקנס יעמוד על 500 שקלים לרכב פרטי ו־1,000 לרכב תאגידי.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>

ועדת הכלכלה (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
ועדת הכלכלה (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)

עורך הדין שמואל שפט, שמייצג את עיריית ירושלים, הבהיר שההוראה קיימת בעיר כבר מ־2019, אך לא ניתן היה לאכוף אותה בקנסות. עד כה, נהג ברכב מזהם שנכנס לעיר קיבל זימון לבית משפט. עכשיו, הוא יקבל קנס. שפט בירך על האישור ואמר ש"לקראת יום ירושלים הרוויחו תושבי העיר אכיפה אפקטיבית".

במהלך הדיון התברר כי מדובר בכ־40 אלף רכבים המוגדרים מזהמים – מתוך שלושה מיליון כלי רכב במדינה – שייאסר עליהם לנסוע או להחנות בירושלים בלי מסנן. שפט הבהיר שאין חובה להחליף את הרכב, אלא ניתן להתקין בו מסנן חלקיקים ולהימנע מהקנס. לדבריו, העירייה כבר פנתה אל בעלי הרכבים הרלוונטיים.

ח"כ אברהם בצלאל ביקש לדעת איפה כן יוכלו לנסוע רכבים מזהמים. עו"ד קורמן השיבה: "בכל מקום – חוץ מירושלים וחיפה". שירה מסיכה שלי, נציגת המשרד להגנת הסביבה, עדכנה כי גם ערים נוספות, כמו תל אביב ובאר שבע, שוקלות צעדים דומים. לדבריה, "הן מחכות לראות שהצו יאושר, ואז יתקדמו". בסוף הדיון, שוסטר ובצלאל הצביעו בעד. שוסטר סיכם: "הצלחנו. עכשיו צריך לדאוג שעוד ערים יילכו באותו כיוון".