מי יפקח על ערוצי החדשות? אחרי סערת המינוי ברשות השנייה - בג"ץ נכנס לתמונה

בג"ץ ידון בעתירות נגד מינוי חברי מועצת הרשות השנייה. אלו הוגשו בטענה לניגוד עניינים חמור של רה"מ נתניהו, שהשתתף בהצבעה על מינוי יו"ר המועצה, ד"ר יפעת בן-חי שגב - שהייתה עדה מרכזית במשפטו בתיק 4000

גלעד מורג, כתב המשפט של מעריב צילום: אבשלום ששוני
עקבו אחרינו
הדיון בבגץ
הדיון בבגץ | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
4
גלריה
שלמה קרעי
שלמה קרעי | צילום: Oren Ben Hakoon/Flash90

המועצה היא הרגולטור על שידורי הטלוויזיה והרדיו המסחריים ותפקידה פיקוח על השידורים. בין היתר היא מעניקה זיכיונות ורישיונות לגופי שידור, קובעת כללים והנחיות לפעילותם ומבקרת את ביצועיהם. היא מפקחת גם על הערוצים המסחריים ערוץ 12 וערוץ 13 ומערכות החדשות שלהם.

לאחר המינויים, הוגשו כמה עתירות בנושא - התנועה לאיכות השלטון, אחת העותרות, עתרה נגד מינוי יו"ר וחברי המועצה בטענות שונות של הפרת חובת ההיוועצות, זיקות פוליטיות, ניגודי עניינים חמורים, והפרת הסדר ניגוד העניינים של נתניהו שהשתתף בהצבעה על בן חי-שגב.

ארגון העיתונאים והעיתונאיות עתר אף הוא והסביר את החשיבות של הרשות- "בית המשפט הדגיש בעבר כי הרשות הוא רגולטור חשוב ועצמאי...הגופים המפקחים על התקשורת הם בעלי חשיבות דמוקרטית מיוחדת. שליטה בגופים הללו עשויים להעצים את כוחה של הממשלה באופן המשפיע על תנאי הרקע של הבחירות. הבטחת עצמאותה של המועצה מהווה אפוא תנאי הכרחי להגנה על ערכי היסוד של המשטר הדמוקרטי".

יפעת בן חי שגב
יפעת בן חי שגב | צילום: Yonatan Sindel/Flash90

גם לעמדת היועצת המשפטית לממשלה, בהחלטות הממשלה נפלו פגמים היורדים לשורש ההליך המצדיקים את ביטולן והשבת הנושא לוועדה לבדיקת מינויים.

ב3.5 בג"ץ הוציא צו ארעי (זמני) בעתירות שאוסר בינתיים על המועצה להתכנס ולקבל החלטות עד להחלטה אחרת. לאחר מכן לאחרונה אירע אירוע יוצא דופן: ששה מחברי מועצת הרשות השנייה ה"יוצאת" התפטרו מכהונתם. בעקבות כך הועלו טענות שונות באשר לנסיבות וכן לתוקפה של ההתפטרות. עלו טענות של העותרים בדבר מעורבותו של השר קרעי או מטעמו בהתפטרות.

השופטים הורו לצדדים ולשר להתייחס לטענות הללו. "וכן ליכולתם של חלק חברי המועצה להתפטר מכהונתם במועצה "היוצאת", מבלי להתפטר מכהונתם במועצה "הנכנסת".

כנרת בראשי
כנרת בראשי | צילום: אבשלום ששוני

אחת מחברות המועצה הגישה תצהיר בו כתבה כי ראש מטה השר קרעי, התקשר אליה והציע "שתתפטר מהמועצה היוצאת. השיחה נוהלה באופן מניפולטיבי להמחיש לי את הכדאיות בהתפטרות זו". היא התפטרה והצהירה: "חשתי רע כי ייתכן שבעל כורחי הפכתי חלק מתכנית להדחת המועצה", ולכן ביקשה לחזור בה מההתפטרות.

בתגובתה של יפעת בן חי שגב נכתב:" אין חולק כי מעטים (ביותר) הם האנשים במדינת ישראל אשר מאחוריהם ניסיון מקצועי ואקדמי עשיר אשר מתקרב לזה שלה בתחום התקשורת ואסדרתה. איש לא העלה בדעתו לפקפק במינויה לשלל תפקידים ציבוריים בעבר עד אשר חטאה במה שנתפס בעיני הייעוץ המשפטי לממשלה, כך נראה, כחטא הנורא מכל - מתן עדות כנה בתיק 4000 מתוך חובה אזרחית, מחויבות לאמת ומורא הדין".

תגיות:
הרשות השניה
/
בג"ץ
/
הרשות השנייה
/
עתירה לבג"צ
/
תיק 4000
/
שלמה קרעי
/
משפט בנימין נתניהו
/
כנרת בראשי
/
עו"ד גיל לימון
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף