צוואות וירושות בימי קורונה: כך תערכו צוואה תקפה בצל המשבר

התפשטות מגפת הקורונה בישראל עוררה בקרב אנשים רבים חשש ממשי לבריאותם ואף גרמה לחלקם לשקול את הסדרת ענייני הרכוש באמצעות עריכת צוואה. כיצד ניתן לערוך צוואה תקפה בצל משבר הקורונה?

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
חתימה על צוואה
חתימה על צוואה | צילום: שאטרסטוק

בכל הצוואות שפורטו לעיל, למעט צוואה בכתב יד, קיימת בעייתיות בכל הקשור להימצאות עדים ניטרליים בקרבתו של המצווה וזאת לנוכח הגבלות הריחוק והבידוד המוטלות על הציבור בעקבות התפשטות נגיף הקורונה.

גם צוואת שכיב מרע היא בעייתית שכן מגבלות התנועה עלולות להקשות על העדים להפקיד את הצוואה כאמור. נוסף על כך, קיים גם קושי בכל הקשור לאותנטיות של הצוואה מכיוון שהמצווה עלול למסור אותה בעל פה לפני פטירתו דווקא לקרוביו המצויים עמו בבית והם ברוב המקרים בעלי עניין בתוכנה ואינם נחשבים לניטרליים.

יתרה מזאת, במקרים רבים הרשם לענייני ירושה נוטה להתערב בצוואות שנעשו בכתב יד כאשר מתעורר אצלו חשד כי המצווה הוריש את רכושו באופן מסוים בשל הפעלת לחץ פסול. חשד זה נובע בראש ובראשונה מכך שצוואה זו נעשית ללא עדים אשר יכולים לאשר שהכתוב בה אכן מבטא את רצונו האמיתי של המוריש.

נוסף על כך, מאחר שצוואה בכתב יד צריכה להיעשות בכתב ידו של המצווה, היא אינה רלבנטית עבור קשישים רבים שאינם מסוגלים לכתוב בעצמם.

במקרה שבו המצווה אינו מסוגל לכתוב הוא יוכל לחתום על צוואה מודפסת בפני שני עדים ניטרליים שיכולים להיות שכניו לצורך העניין, וזאת לאחר שהצהיר בפניהם כי הצוואה אכן מבטאת את רצונו.

נראה שלנוכח המשבר יש מקום כי המחוקק ישקול אפשרות להתיר ולו באופן זמני לערוך צוואה בפני עדים תוך שימוש בשיחת ועידת וידאו מוקלטת. במסגרת השיחה המצווה יוכל להצהיר כי זוהי צוואתו וכי הוא חתם עליה מרצונו החופשי מבלי שהופעל עליו לחץ וללא השפעה פסולה.

במהלך השיחה המוקלטת העדים יוכלו להצהיר שהצוואה נחתמה בפניהם, ואת השיחה המוקלטת יהיה ניתן לצרף לצוואה ולהעביר לרשם הירושות באמצעות האינטרנט. אפשרות זו לא אושרה עדיין ולכן במועד כתיבת הכתבה עדיין אין אפשרות לערוך צוואה באמצעות שיחת ועידה בווידאו.

* לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

תגיות:
דיני משפחה
/
ירושות וצוואות
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף