מדובר בתשלום אשר הורי השחקן והשחקן עצמו לא לקחו בחשבון שיידרשו לשלם כשהסכימו להצטרף לקבוצה. יש לציין כי דמי ההשבחה עשויים להגיע למאות אלפי שקלים וזאת אפילו בגילאים צעירים.
דמי ההשבחה הם תשלום כספי שישולם על ידי השחקן ו/או הוריו או הקבוצה אליה מבקש השחקן לעבור, בגין ההשקעה של הקבוצה המעבירה באימון ובקידום השחקן לאורך השנים. זאת, בין אם ההעברה היא מקבוצה אחת לקבוצה אחרת בארץ ובין אם ההעברה היא לקבוצה בחו"ל.
לאור האמור לעיל, הכלל הינו כי ביחס לכל ילד מעל גיל 15 המעוניין לעבור לקבוצה אחרת, ייאלצו הוריו ו/או הקבוצה אליה יעבור לשלם לקבוצה המעבירה דמי השבחה. כלל זה תקף לכל שחקן עד גיל 24, אזי לא תהא זכאית הקבוצה המעבירה לדמי השבחה בגין העברתו של אותו שחקן, למעט במקרה ומדובר בהעברה ראשונה של השחקן.
כך לדוגמה שחקן אשר שיחק בקבוצה אחת עד גיל 30, מבלי שעבר מעולם לקבוצה אחרת, מבקש לעבור בגיל 30 לקבוצה אחרת, אזי שבמקרה כאמור לאור העובדה כי מדובר בהעברה הראשונה של אותו שחקן, תהא זכאית הקבוצה המעבירה לדמי השבחה.
כך היה עם שוער העבר של הפועל באר שבע ומנכ"ל הקבוצה דהיום, אסי רחמים אשר בשנת 2006 כאשר הוא בן 33 ביקש לעבור ל-מ.ס. אשדוד, כשזו הייתה ההעברה הראשונה שלו.
בבוא הוועדה לדון בקביעת דמי ההשבחה היא מתחשבת במספר קריטריונים שביניהם: מעמד השחקן, גילו של השחקן, מספר ההופעות של השחקן, מספר הקבוצות שבהן שיחק, האם הינו חלק מסגל נבחרת ישראל וכדומה. רשימה זו איננה רשימה ממצה והפוסקים רשאים להסתמך על קריטריונים נוספים לצורך קביעת גובהם של דמי ההשבחה.
נוסף על כך, תקנון הרישום קובע פיצויים מינימליים שלהם תהא זכאית הקבוצה המעבירה, הנקבעים על סמך גיל השחקן ומספר השנים ששיחק באותה הקבוצה.
נכון שבמקרים מסוימים הקבוצה אליה יעבור הילד עשויה לשלם את דמי ההשבחה ונכון שיש פתרונות כמו הסגר, אבל ברוב המקרים אתם תיאלצו לשלם את דמי ההשבחה העשויים להגיע עד למאות אלפי שקלים או לקטוע את חלומותיו של הילד.
על כן, לפני שאתם חותמים על הסכם עם קבוצה כלשהי, פנו לעורך דין המתמחה בתחום על מנת שיסביר לכם את כל השלכות החתימה.