ייפוי כוח מתמשך בווידאו: כך תעשו זאת בימי הקורונה

לנוכח הסיכון המוגבר שנשקף לאוכלוסייה הבוגרת מנגיף הקורונה מומלץ לתכנן את העתיד ולערוך ייפוי כוח מתמשך. הנחיות חדשות של האפוטרופוס הכללי מתירות לבצע זאת בשיחת וידאו עד תום המשבר

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
שיחת וידאו
שיחת וידאו | צילום: שאטרסטוק

הדבר נעשה באמצעות מינוי מיופה כוח אחד או יותר, המופקד על קבלת החלטות בשמו של הממנה וביצוע פעולות עבורו, ושנכנס לתוקף כאשר הממנה כבר לא כשיר מבחינה משפטית. במסגרת ייפוי כוח מתמשך רשאי הממנה לבחור לא רק את מיופה הכוח, אלא גם את היקף סמכויותיו ולהגדיר בצורה מפורשת את רצונו והנחיותיו כיצד ליישם את החלטותיו בבוא העת.

יחד עם זאת, על רקע התפשטות נגיף הקורונה ומאחר שהאוכלוסייה המבוגרת נמצאת בסיכון ובשל חיוניותו של ייפוי כוח מתמשך לאוכלוסייה זו, פרסם האפוטרופוס הכללי הנחיות המאפשרות לערוך ולחתום על ייפוי כוח מתמשך ללא מפגש פיזי בין הצדדים. זאת "על מנת לשמור על הציבור ולצמצם את התפשטות הנגיף מאדם לאדם", כך נכתב בהנחיות.

במסגרת הנחיות אלה נקבע בין היתר, שבמהלך תקופת משבר הקורונה ועד להודעה אחרת ניתן לערוך ייפוי כוח מתמשך גם ללא מפגש פיזי בין הממנה ובין עורך הדין ומיופה הכוח. עריכת ייפוי הכוח המתמשך תיעשה באמצעות שיחות וידאו, בהן יהיה על עורך הדין לתת את ההסברים הנדרשים בנושא, ולהתרשם מכשירותו ורצונו של הממנה. נוסף על כך, עורך הדין צריך לחזות במהלך שיחות הוידאו בחתימותיהם של הממנה ומיופה הכוח על המסמך הפיזי, ובסיום תקופת החירום על הצדדים לקיים מפגש פיזי ביניהם, כדי שעורך הדין יוכל לוודא את כשירותו של הממנה ומידת הבנתו במסמך.

יצוין, כי לא ניתן לערוך ייפוי כוח מתמשך העוסק בתחום הרפואי בלבד, ולשם כך יש צורך למלא ייפוי כוח לטיפול רפואי או הנחיות רפואיות מקדימות.

יחד עם זאת, ישנם מקרים שבהם מיופה הכוח יהיה פטור מלפעול בהתאם להנחיות המקדימות. כך למשל, במקרה שבו ההחלטה או הפעולה שנדרש מיופה הכוח לבצע הן בלתי אפשריות או כרוכות בהוצאה כספית שאין לממנה יכולת כלכלית לממן אותה, או במקרה של קבלת החלטה או ביצוע פעולה שהן בלתי חוקיות או עלולות לגרום לפגיעה חמורה בממנה.

נוסף על כך, החוק מגדיר מספר פעולות שמיופה הכוח אינו מוסמך לבצע בשם הממנה כגון: עריכת צוואה; השתתפות בבחירות; המרת דת; כל פעולה או הבעת רצון שמטופל או מיופה כוח או אפוטרופוסו רשאים או מוסמכים לבצע או להביע לפי חוק החולה הנוטה למות ועוד.

יתרה מזאת, ישנן פעולות שמיופה הכוח לא יהיה מוסמך לבצע בשם הממנה, אלא אם כן הוסמך לכך במפורש במסגרת ייפוי הכוח המתמשך. לדוגמה: מתן תרומות או מתנות או הלוואות בסכום שלא יעלה במצטבר על 100 אלף שקלים לטובת גורם שלא צוין במפורש בייפוי הכוח; מתן הסכמה לבדיקה פסיכיאטרית, לטיפול פסיכיאטרי או לאשפוז ועוד.

לצורך הפעלת ייפוי הכוח, על מיופה הכוח ליידע את האנשים הרלוונטיים על כך (כגון נציגי המעון בו מתגורר הממנה או בני משפחתו של הממנה או אנשים אחרים שקבע הממנה בייפוי הכוח שיהיה נדרש ליידע אותם על כניסתו לתוקף של ייפוי הכוח). לאחר מכן נדרש מיופה הכוח למסור לאפוטרופוס הכללי טופס שנקרא "הצהרה על כניסה לתוקף של ייפוי כוח מתמשך". במידה ומונו מספר מיופיי כוח על-ידי הממנה, על כל אחד מהם להגיש לאפוטרופוס הצהרה מטעמו.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

תגיות:
ייפוי כוח
/
אפוטרופסות
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף