לפני דיון הקבינט הדרמטי הערב ולקראת הביקור החשוב של מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן בישראל בשבוע הבא: תכנית מערכת הביטחון ליום שאחרי ברצועת עזה מתחילה להיחשף.
על פי התכנית המסתמנת שתוצג הערב לקבינט, ישראל תשאיר בידיה את האחריות הביטחונית על הנעשה ברצועת עזה ובכל מקרה יישמר לה חופש פעולה צבאי מלא, אולם ברמה האזרחית ישראל תהיה אחראית על הנעשה ברצועה ולא תהיה נוכחות אזרחית בשטחה לאחר שיושגו מטרות המלחמה. מי שייקח את האחריות ברצועה, לפי הצעת מערכת הביטחון, הם גורמים פלשתיניים מקומיים שיפעלו בשיתוף עם כוחות בינלאומיים במסגרת כוח משימה שיוקם וייפעל בהובלת ארצות הברית ובשיתוף מדינות מערב אירופה ושורה של מדינות ערביות מתונות.
העקרונות המרכזיים שסביבם התגבשה התכנית הם שהתכלית המדינית ליום שאחרי המלחמה היא שחמאס לא ישלוט בעזה, ישראל לא תשלוט שם אזרחית ושהגורמים הפלשתיניים שינהלו בפועל את הפן האזרחי של החיים ברצועה לא יהיו עוינים את ישראל ולא יוכלו לפעול נגדה.
היוזמה המדוברת נמצאת עדיין בתהליכי עבודה, ובין היתר ישנם נושאים רבים שדורשים בה השלמה – ובראשם נושא אכיפת החוק והסדר ברצועה. ההערכה הרווחת כעת בישראל היא שלא נכון שהרשות הפלשתינית תיקח לידיה את השליטה האזרחית בעזה ושגם בארצות הברית מבינים זאת.
עם זאת, ייתכן שאחד מהמבחנים לתכנית "היום שאחרי" ברצועה איננו כה רחוק ושהקבינט יידרש להכריע כבר בקרוב. התכנית במערכת הביטחון היא שעם המעבר הצפוי לשלב הבא של המלחמה בצפון הרצועה, בו יהיו בשטח פחות כוחות צבא והפעולות יתבססו יותר על פשיטות נקודתיות, לא יאפשר הצבא לפלשתינים לחזור לצפון הרצועה. במקום זאת, במערכת הביטחון מעוניינים להפוך את אפשרות החזרה לתנאי ולקבוע שלתושבי העיר עזה וסביבותיה יותר לחזור לשטח רק לאחר שתושלם עסקה נוספת להחזרת חטופים.
גורם בכיר בקבינט המלחמה מסר: "המצגת של שר הביטחון שהוצגה לתקשורת אינה אלא עוד הצעה. ההחלטות יתקבלו בקבינט המדיני-בטחוני ולא בתקשורת".
לדבריו, הלוחמים יתמקדו שם כעת בפשיטות שמטרתן תהיה לשחוק את כיסי ההתנגדות שנותרו לחמאס בשטח ובמקביל לפעול כדי לקדם את החלופה השלטונית החדשה ליום שאחרי. לדברי גלנט גם במרכז הרצועה הכוחות קרובים להגיע בימים הקרובים למצב דומה לזה השורר בצפונה. בדרום הרצועה, מנגד, הפעילות העצימה צפויה להימשך, בין השאר בניסיון לפגוע בהנהגת חמאס ובניסיון להגיע לחטופים נוספים.