בעוד איראן מנסה לייצר משוואה חדשה - יש לה פצצה מתקתקת מתחת לאף

מעט יותר מיממה לאחר פתיחת העימות הישיר בין איראן לישראל, רבים מנסים להבין היכן רוב העם האיראני נמצא בסוגיה. ד"ר עומר דוסטרי, מומחה לצבא ולביטחון לאומי, הסביר את הדברים

מתן וסרמן צילום: פרטי
נשיא איראן אבראהים ראיסי מסייר בבסיס של משמרות המהפכה
נשיא איראן אבראהים ראיסי מסייר בבסיס של משמרות המהפכה | צילום: רויטרס
3
גלריה

רבות דובר על התנגדות העם האיראני למשמרות המהפכה. בימים אלו, לאחר המתקפה חסרת התקדים של איראן נגד ישראל, עולה לא פעם השאלה האם רוב העם הפרסי מחכה ומצפה לתקיפות ישראליות כלפי מטרות של משמרות המהפכה. ד"ר עומר דוסטרי, מומחה לצבא ולביטחון לאומי וחוקר ב"מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון" ובתנועת "הביטחוניסטים", שוחח עם "מעריב" בסוגיה.

תיעוד היירוט מאיראן, דובר צה"ל | צילום: דובר צה"ל

בשנים האחרונות, העלתה איראן את רף התעוזה, במדרגות הסלמה שהלכו וגדלו. כעת, איראן עולה שלב נוסף. לא רק שהיא תקפה יעדים ישראליים באופן ישיר, היא עשתה זאת נגד מדינת ישראל עצמה, בהיקף נרחב, במגוון יכולות, ואף לקחה על כך אחריות מלאה.

ניתן להניח כי אם המתקפה האיראנית לא תיענה בתגובה עוצמתית מצד ישראל, איראן תראה בכך שינוי משוואה ותחל לפעול באופן אחר נגדה. לכן, ישראל חייבת להגיב כדי לשקם את ההרתעה ולהעביר מסר לאיראן, כי היא לא תסכים למצב החדש שהיא מנסה לייצר".

מנגד, פורסמו מספר תמונות וסרטונים של תושבים איראנים העומדים בתור לתחנות דלק. גם כאן צריך לקחת דברים בפרופורציות, שכן נכון לעכשיו - אין עדות לתחושת מתיחות והיסטריה ברחוב האיראני.

זירת החיסול בסוריה
זירת החיסול בסוריה | צילום: רשתות ערביות

אפשר אפוא להעריך כי ישנה מתיחות מסוימת בקרב תושבי איראן, אך היא מרוסנת. ייתכן כי הריסון נובע ממספר משתנים, בהם העובדה כי לא בוצע הרס במדינת ישראל או הרוגים מהמתקפה האיראנית, הדרישה של ממשל ביידן ומדינות המערב מישראל לא להגיב בחזרה, והשקט מה ממשלה הישראלית.

איומים של ממשלת ישראל או זיהוי היערכות ישראלית לתקיפה, עשויים לשנות את המצב, ואז ייתכן ונראה את הרחוב האיראני נערך יותר לכוננות ספיגה. בנוסף, העם האיראני מבין היטב כי למדינת ישראל אין בעיה איתו אלא עם המשטר, והוא מעריך שהתקיפה הישראלית – אם תתרחש – תכוון ככל הנראה ליעדים של המשטר, ובעיקר יעדים צבאיים שלתושב האיראני הממוצע אין קשר אליהם".

התקיפה האיראנית לכיוון ישראל, מצולמת מעמאן בירדן
התקיפה האיראנית לכיוון ישראל, מצולמת מעמאן בירדן | צילום: רויטרס

יחד עם זאת, האדם הממוצע באיראן חושב גם על הנושא הכלכלי. המטבע האיראני נמצא בצלילה חופשית. לאחר המתקפה, דולר אמריקאי אחד הגיע למעט פחות מ-705 אלף ריאל איראני בשוק החופשי. המשמעות היא אינפלציה של מעל ל-40 אחוזים.

התושב האיראני מתקשה לסיים את החודש בעוד הוא רואה את אנשי משמרות המהפכה נהנים מהטבות וזכויות כלכליות שאין ליתר התושבים. בסופו של דבר, משמרות המהפכה שולטים הלכה-למעשה בכלכלה האיראנית ומנהלים את רוב משאבי המדינה. מלחמה בין איראן לישראל רק תחריף את המצב החברתי והכלכלי באיראן, ולכן סביר להניח שחלק לא-מבוטל מהתושבים האיראנים נגד מלחמה, ונגד המשטר בכללותו".

תגיות:
איראן
/
מלחמת חרבות ברזל
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף