במכתב חריף ששלחו היום (שני) ראשי הרשויות באשכול גליל מזרחי לראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון ישראל כ"ץ, השר במשרד האוצר זאב אלקין, ומפקד פיקוד העורף אלוף רפי מילוא, הם דורשים פעולה מיידית לסגירת הפערים במיגון מוסדות הציבור והחינוך בצפון. ראשי הרשויות מזהירים כי הפערים החמורים במיגון אינם מאפשרים לתושבים לחזור לשגרה ומעמידים בסכנה את ביטחונם.
נזכיר כי זו אינה הפעם הראשונה שנושא המיגון בצפון עולה לכותרות. במסגרת פרויקט "מגן הצפון", שהחל כבר ב-2018 נמסרו עד כה למעלה מ-150 ממ״דים לתושבי הצפון, אך הפרויקט התקדם בקצב איטי, ולא כל הממ"דים שהובטחו לתושבים - הגיעו. כעת, מבקשים ראשי הרשויות למגן את מוסדות הציבור והחינוך, וזאת מבלי להזכיר אפילו בתים פרטיים שטרם מוגנו.
"מוסדות החינוך אינם ממוגנים – הביטחון מעורער"
במכתבם כתבו ראשי הרשויות: "לאורך השנה החולפת חווינו מתקפות רקטות וירי רחפנים שגרמו לנזק משמעותי בתשתיות אזרחיות וחשפו את הפערים הקריטיים במיגון. מוסדות החינוך במרחב, שאמורים לשמש מקלט וביטחון לילדים ולצוותים החינוכיים, אינם ממוגנים כראוי. הדבר מערער את תחושת הביטחון ומונע חזרה לשגרה".
"בתי הספר וגני הילדים צריכים להיות המקום הבטוח ביותר עבור ילדינו, גם בעתות חירום", הדגישו. הדרישה כוללת בניית חדרי מיגון, ממ"דים ותשתיות נוספות, שיבטיחו את בטיחות התלמידים והצוותים. "מעבר למוסדות החינוך, יש להשלים את המיגון של מבני ציבור, בהם אולמות תרבות, משרדים עירוניים ומרכזים קהילתיים. המיגון צריך לתת מענה כולל לכלל האוכלוסייה", כתבו.
"אנו מצפים לשיתוף פעולה מלא עם משרד הביטחון ופיקוד העורף, כדי לאתר את הצרכים הייחודיים של כל יישוב ולהתאים פתרונות ייעודיים לכל אזור", דרשו. לדבריהם, יש צורך דחוף בפיתוח תוכנית אסטרטגית למיגון כלל מוסדות הציבור בצפון: "תוכנית כזו תבטיח לא רק תגובה מיידית אלא גם שגרה רציפה ומוגנת בעתיד".
"המיגון הוא תנאי לחזרת התושבים"
המכתב מדגיש כי המיגון הוא הבסיס לביטחון האישי של תושבי הצפון ולשיבה לשגרה: "ללא מיגון הולם, לא ניתן להחזיר את התושבים לבתיהם. המיגון חיוני כדי לחזק את אמון התושבים ולתת להם תחושת ביטחון והגנה. המשימה מוטלת על כתפיה של ממשלת ישראל ועל צה"ל, ועליהם לפעול מיד".
ראשי הרשויות קובעים כי הזמן פועל לרעתם: "עליכם להבין שהמיגון אינו מותרות, אלא צורך קיומי. כל עיכוב נוסף יוביל להשלכות חמורות, הן מבחינת תחושת הביטחון והן מבחינת יכולת התושבים לשוב לשגרה. חוסר המיגון הנוכחי מציב אותנו מול איום אמיתי על ביטחון התושבים. המיגון בבתי הספר ובמבני הציבור הוא מהלך אסטרטגי, לא רק מקומי, שיבטיח את עתיד האזור. אנו מצפים למענה מיידי, מתוך הבנה שזו משימה לאומית של ממשלת ישראל וצה"ל".