שר הביטחון ישראל כ"ץ הודיע מי שלושת המועמדים שלו לתפקיד הרמטכ״ל הבא של צה״ל. שר הביטחון העמיד שלושה מועמדים: סגן הרמטכ"ל, אלוף אמיר ברעם, מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל׳) אייל זמיר, ואלוף תמיר ידעי. ההחלטה הזאת מסמנת את הכיוון עליו מצביע השר כץ: הוא רואה ברמטכ״ל הבא מי שיבנה את צה״ל בשנים הבאות. כל השלושה הם קצינים שהסכין לא בין השיניים שלהם אלא גנרלים שעוסקים בבניין הכוח. המטרה של ישראל כץ, כך נראה, היא לייצב את צה״ל, לעסוק בשיקום המערכים שלו אחרי המלחמה הארוכה בתולדות ישראל והכנת הצבא למערכה הבאה והיא איראן.

בהודעה שפרסמה לשכתו של שר הביטחון ישראל כץ נכתב בין היתר: "בכוונתי לקיים הליך מסודר ומהיר כדי לאפשר לרמטכ"ל שיתמנה להיערך בהקדם לקראת האתגרים הביטחוניים הרבים בפניהם ניצבת מדינת ישראל בשעה זו. כפי שהודעתי, בכוונתי לבחור את המועמד הטוב ביותר והמתאים ביותר להוביל את צה"ל בתקופה מאתגרת זו, וכפי שאמר ראש הממשלה ושר הביטחון הראשון דוד בן-גוריון: 'תדע כל אם עברייה כי הפקידה את גורל בניה בידי המפקדים הראויים לכך'".

שר הביטחון הוכיח, אפשר לומר, בפעם הראשונה מאז נכנס לתפקידו כי הוא מתחיל להתיישר עם כובד האחריות, הוא מתחיל להתיישר ולשדר ממלכתיות והוא, כך נראה, מנסה להשתחרר מהכבלים של מרכז הליכוד והבייס של הימין הקיצוני.

בצה״ל חששו כי כץ יפעל לעשות את מעשה איתמר בן גביר שהפך את משטרת ישראל לתנועת הנוער של "כך", או של צעירי מרכז הליכוד, והפך אותה מגוף ממלכתי טהור לגוף פוליטי שאיבד את כוחו ואמונו בקרב חלקים לא קטנים מהציבור הישראלי.

העובדה כי עסקנים פוליטיים העלו את שמו של המזכיר הצבאי האלוף רומן גופמן עוררה סערה בתוך צה״ל. "מדובר באלוף צעיר ביותר, כחצי שנה בתפקיד. אין לו את הניסיון והבשלות להיות רמטכ״ל. השם שלו עולה רק משום שהוא תומך בהמשך המלחמה בעזה והוא תומך בממשל צבאי ברצועת עזה תוך שצה״ל יהיה אחראי על הסיוע ההומניטרי. בעצם העלאת שמו כמועמד יש בה כדי לנסות ולשדר לצבא שהדרג המדיני רוצה להפוך את הצבא למה שהוא עשה למשטרה. אבל צה״ל הוא גוף ממלכתי ולא פוליטי והוא לא יכול להתקפל באופן שכזה", אומר גורם צבאי.

גם שמו של מפקד פיקוד צפון אלוף אורי גורדין העלה ספקות באשר לעיצוב הצבא לזמן הקרוב. גורדין הוא מפקד עטור הישגים צבאיים עליו אפשר לרשום את פירוק חיזבאללה. הוא אלוף עם סכין בין השיניים. סביר להניח שאם הוא היה מועמד לתפקיד, הכיוון של הדרג המדיני היה לאותת כי הוא הולך להמשך לחימה עצימה בגזרות השונות.

שלושת האלופים שבחר כץ כמועמדים הם כמעט מאותה אסכולה: סגן הרמטכ״ל אלוף אמיר ברעם עסק בבניין הכוח של צה״ל בשנתיים וחצי האחרונות. הוא מבין את הצרכים של צה״ל לשנים הקרובות, היה ממקימי אוגדת דוד וההיערכות בקווי ההגנה החדשים בדגש על קווי ההגנה המזרחיים. האלוף ברעם דרש בעבר יותר מפעם אחת מהרמטכ״ל הרצי הלוי לרכז את כל תחום העיסוק, המוכנות וההפעלה מול איראן. על רקע זה הייתה בין השניים מתיחות לא קטנה. האלוף ברעם רואה בסוגיית איראן עניין משמעותי.

האלוף תמיר ידעי, גולנצ׳יק בעברו ובנשמתו, סומן כבר כשהיה קצין צעיר כמי שיגיע להתמודדות על תפקיד הרמטכ״ל. הוא ותיק אלופי המטכ״ל. בעברו הוא מילא תפקיד בלשכה כאשר היה ראש הלשכה של הרמטכ״ל שאול מופז. האלוף ידעי כיהן עד לפני כמה שבועות כראש זרוע היבשה ובנה את כוחו של צבא היבשה. במהלך המלחמה הוא הבין את הצורך בהגדלת מערכי השריון, חיל ההנדסה, מערכי הגנת הגבולות, וכמובן את הקמת האוגדות המזרחיות. יש לו את הניסיון וההיכרות עם זירות הלחימה השונות במיוחד בצפון ובאיו״ש.

אגב, אם מישהו מחפש רמז לגבי ההעדפה של כץ לגבי האלוף ידעי ימצא בבחירת הציטוט של דוד בן-גוריון בסוף ההודעה לעיתונות. בן-גוריון אמר בין היתר כי הוא מצפה לראות את הרמטכ״ל התימני הראשון בצה״ל, כהוכחה שצה״ל הוא צבא של כל זרמי העם.

המועמד ששמו מוביל בבורסת השמות הוא של מנכ״ל משרד הביטחון אלוף במיל׳ אייל זמיר, לשעבר סגן הרמטכ״ל ומי שהתמודד והפסיד לרא״ל הרצי הלוי בקדנציה הקודמת. האלוף במיל׳ זמיר עסק גם בתפקידו האחרון בצה״ל וגם כמנכ״ל משרד הביטחון בתפיסה של בניין הכוח של צה״ל.