אל"מ (מיל') קובי מרום, לשעבר מפקד חטיבת החרמון, שוחח עם מיה זיו-וולף ואריה אלדד ברדיו 103fm על המצב הבטחוני בגבול לבנון, על רקע נסיגת צה"ל מדרום לבנון וההכנות להחזרת תושבי הצפון לבתיהם. 

"אין הלימה בין ההישגים הדרמטיים של צה"ל לבין ההסכם המדיני שהושג בפועל. צה"ל לא העריך שההישגים יהיו כל כך דרמטיים והציבור פחות מבין עד כמה חיזבאללה נפגע. מאידך אי אפשר להתעלם ממשבר האמון שקיים, כי הציבור אחרי השבעה באוקטובר שואל שאלות קשות - 'איך אפשרתם בגבול הצפון לחיזבאללה ולכוחות רדואן לבנות תשתית כל כך דרמטית, שישראל יודעת ולא עושה דבר?'. לכן משבר האמון נשאר קיים", פתח מרום.

המשיך והתייחס לחמשת המוצבים שבהם יחזיק צה"ל: "העובדה שבתקופה הקרובה יהיו חמישה מוצבים לאורך הגבול היא חשובה בהיבט של תחושת הביטחון. כשתושבי מטולה יחזרו הם יראו דגל ישראל ומוצב. אבל ישראל לא מחזיקה רצועה, ישראל נסוגה מרוב השטח. היא מחזיקה חמש נקודות לאורך הגבול, שולטות לתקופה הנראית לעין, עד שצבא לבנון ישלים את משימתו. הציפייה שלנו שצבא לבנון, שהיה נתון למרותה של ממשלה בשליטת חיזבאללה כשאין נשיא, שבין לילה יהפוך להיות גורם שנלחם בחיזבאללה, אין לציפייה הזאת על מה להתבסס. במובן מסוים הוא מפתיע אותנו, הוא עושה צעדים עצמאיים, הוא נפרש, הוא הורס תשתיות, אבל לא בהיקפים שההסכם אומר. לכן לישראל יש סיבה טובה להתעקש על אותן חמש נקודות".

"השורה התחתונה - המצב הביטחוני הרבה יותר טוב"
לדבריו: "המציאות בגבול הצפון הרבה יותר בטוחה ממה שהייתה ב-6 באוקטובר. קודם כל בפגיעה הקשה בחיזבאללה בכל המערכים וצה"ל ערוך גם ביישובים וגם על הגבול בצורה משמעותית. צה"ל בניגוד למדיניות ערב המלחמה נוקט במדיניות אגרסיבית של תגובה על כל הפרה. ההוכחה הכי טובה היא שמאז ההפסקת האש לפני שלושה חודשים חוסלו כ-60 מחבלי חיזבאללה, נהרגו 24 אזרחים שנשלחו על ידי חיזבאללה לפרוץ את המחסומים של צה"ל וחיזבאללה לא הגיב, זה דרמתי".

הרחיב על חיזבאללה: "הוא ארגון מוכה, חלש. תוסיפו לזה את השינויים בזירה הפנים לבנונית, שמראים שהחיזבאללה נחלש, יש ממשלה עצמאית שמראה נחישות מול הארגון. התהליך ארוך, אבל ההשפעה של האמריקנים והסעודים ניכרת. החולשה של האיראנים והחיזבאללה גם ניכרת. אלו כיוונים מאוד חיוביים. השורה התחתונה - המצב הביטחוני הרבה יותר טוב".

המשיך והתייחס לסיבה לחמשת המוצבים בלבנון: "צבא לבנון מדגים אסרטיביות, אך לא בקצב שאנחנו רוצים. לכן צריך לתת לו זמן להתפרש וגם להרוס תשתיות. הישיבה של צה"ל על אותם שטחים שולטים היא חשובה. גם בהיבט של לשלוט על השטח של דרום לבנון וגם לתחושת הביטחון. אני לא בטוח שחיזבאללה יעבור על זה על סדר היום, הוא מאוד לא אוהב את זה שישראל נשארת. אבל במעמדו החלש, ייתכן ונראה ירי מסוים כדי לסמן לישראל שהם לא מרוצים. הארגון חושש מהסלמה".

תקיפה בלבנון (צילום: REUTERS/Karamallah Daher REFILE )
תקיפה בלבנון (צילום: REUTERS/Karamallah Daher REFILE )

"זה מדאיג שדובר צה"ל לא דיווח"
בהמשך דיבר על הפרסום החלקי מהכטב"מים שחדרו לישראל בתקופה האחרונה: "אני חושב שזה לא תקין. היו חדירות, זה חלק מאיתותים של חיזבאללה לא לתקוף, אלא לאתגר את המערכות ולעורר בהלה. זה מדאיג שדובר צה"ל לא דיווח. לחיזבאללה יש עוד עשרות אלפי מחבלים, יש לו עוד הרבה יכולות למרות שרובן נפגעו. הוא חטף מכה, ישראל צריכה לעמוד על המשמר. אני לא סומך על צבא לבנון ולא על כוחות האו"ם שנמצאים מצפון למטולה. אני סומך על צה"ל והאתגר הגדול הוא לא היום, אלא מה יהיה עוד שנתיים-שלוש, כי אנחנו זוכרים את אותה מדיניות של הבלגה והכלה ולאן היא הובילה אותנו".

הוסיף: "העובדה שסוריה מחוץ למשחק היא מכה קשה לציר ולאיראן. היא הייתה חוליה מרכזית בהתחמשות. האיראנים לא יוותרו כל כך מהר, הם ינסו דרך הים והאוויר. לכן אחת הדילמות של האיראנים היא – איך הם מצליחים לחמש מחדש את החיזבאללה. יש ממשל עוין בסוריה גם לאיראן".

לסיום התייחס גם לתחושות התושבים בצפון: "העובדה שחלק מהנהגת הצפון כועסת והיא לא פועל יוצר של המצב הביטחוני. הם חוששים בצדק מאותו משבר אמון וחוסר המוכנות שהייתה ערב המלחמה. מה שמחריף את העניין הוא שאין שיח אמיתי בין הממשלה להנהגה, אין חזון, אין כיוון, אין תקציבים, על הכל צריך להילחם. אי אפשר לדבר על תקציב שיקום במטולה אחרי שנה וחצי כמו על שיקום שדרות אחרי 4 חודשים. אי אפשר להחזיר ילדים שלומדים במרכז הארץ במטולה במצב שהיא נמצאת. לכן הממשלה נדרשת פה לחזון ולכיוון ובעיקר לנדיבות לטובת אותם אנשים שכבר שנה וחצי לא בבתיהם. זה היה צריך להיות מזמן, לצערי זה לא המצב".

סייע בהכנת הכתבה: אלון גבאי, 103fm