בעקבות הודעתם של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ שהנחו את צה"ל להיערך להגנה על היישוב הדרוזי ג'ראמנה בפרברי דמשק, שהותקף על ידי כוחות המשטר הסורי, התעוררה סערה פוליטית ובינלאומית. נתניהו וכ"ץ הצהירו כי ישראל "מחויבת לאחינו הדרוזים בישראל לעשות הכל כדי למנוע פגיעה באחיהם הדרוזים בסוריה" והזהירו כי אם המשטר הסורי יפגע בדרוזים – ישראל תגיב.
יאסר אל-זטארה, עיתונאי וסופר פלסטיני, הגדיר את ההצהרות הישראליות כ"איום חדש על סוריה", וטען שהן מהוות "זלזול במצב הערבי הרשמי ובטורקיה, לפני שהן מהוות זלזול במשטר הסורי החדש". מחמוד אלוש, כותב וחוקר פוליטי המתמחה בעניינים טורקיים ואזוריים, טען כי "הישראלים הימרו תקופה ארוכה על פרויקט היחידות הכורדיות לפירוק סוריה", וכעת "עם דעיכת הימור זה, הם החלו להתמקד בערוץ אחר לפירוק והוא הדרוזים".
עמאר אגא אל-קלעה, אמן סורי, כתב כי "ההתנהלות של נתניהו בניסיון לשחק על מיתרי הדרוזים והכורדים בסוריה חושפת מספר סוגיות חשובות מאוד". לדבריו, "העניין הגובר של ישראל בעדה הדרוזית היה תוצאה של אובדן תקווה בתפקיד כורדי מספק לחלוקת סוריה". אל-קלעה הוסיף כי "החלטת אל-הג'רי (מנהיג מקומי באזור סווידאא) שלא להשתלב במדינה הסורית מנהלית וצבאית הייתה ליבת הבעיה ובסיסה אשר מפלגת את האחדות הלאומית ומספקת תירוצים לנתניהו לתקוף את סוריה, לטענת אל-קלעה".
לדברי אל-קלעה, "העמדה הלאומית האמיתית היחידה ששמה גבול לשאיפות ישראל היא שהמנהיגות הרוחנית של העדה הדרוזית תצא ותכריז על הצטרפות מלאה ומוחלטת ללא תנאי למדינה הסורית מנהלתית וצבאית".
סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה, על פי מקורות יודעי דבר, כי "ישראל מבקשת ללחוץ על ארצות הברית של אמריקה לשמור על סוריה חלשה ללא מעצמה מרכזית". אותם מקורות הסבירו כי "ישראל מבקשת ללחוץ על וושינגטון לאפשר לרוסיה להשאיר שם את הבסיסים הצבאיים שלה בסוריה כדי להתמודד עם ההשפעה הטורקית הגוברת במדינה".
שר הביטחון ישראל כץ, הצהיר בעבר בהתייחס לתקיפות בדרום סוריה, כי "חיל האוויר פוגע בתקיפות כחלק מהמדיניות החדשה שקבענו לגבי פירוז דרום סוריה", והוסיף כי "המסר ברור: לא נאפשר לדרום סוריה להפוך לדרום לבנון".
מנהיג המפלגה הסוציאליסטית הפרוגרסיבית לשעבר, וואליד ג'ומבלאט, הודיע כי יבקר שוב בסוריה לאחר שביקש מינוי, והסביר כי "ישראל רוצה להשתמש בכתות לטובתה ולפצל את האזור".
הוא הסביר, במסיבת עיתונאים על האירועים בדרום סוריה וההתערבות הישראלית, כי "האנשים החופשיים בג'בל אל-ערב (הדרוזים) חייבים להיזהר מהמזימות הישראליות בסוריה", ואמר: "מי שאיחד את סוריה בימי הסולטן פאשה אל-אטרש לא יענו לקריאות של בנימין נתניהו שרוצה להרחיב את הפרויקט שלו באזור".
ג'ומבלאט הדגיש כי קיים כיבוש בדרום לבנון, והתייחס לאי יישום הנסיגה הישראלית המלאה, והדגיש כי "היינו ונשאר נגד השלום עם ישראל עד להקמת מדינה פלסטינית עצמאית".
בתוך כך, הכתב המפורסם של אלג'זירה, פייסל קאסם כתב בעמוד הטלגרם שלו "כי כמה איראן דומה לישראל. איראן טבחה בסורים, עיראקים, לבנונים ותימנים, עקרה אותם ובזזה את הונם, ואז העלתה את הסיסמה של הגנה על פלסטין. כיום ישראל טובחת ועוקרת פלסטינים, הורסת ושורפת את אזוריהם, ואז מעלה את סיסמת ההגנה על הדרוזים של סוריה. הטריקים כל כך מטופשים ומשעממים. שחק עוד אחד". בנוסף העלה סקר בעמוד שלו בו 95 אחוז טענו כי נתניהו רוצה לחלק את סוריה.
"ברגע שנתניהו הודיע שהוא יגן על הדרוזים בסוריה, מסעות האשמות הדדיות נפתחו בקרב הסורים, וזה בדיוק מה שנתניהו רוצה: להעמיד את הסורים זה מול זה ולהסית אותם זה נגד זה כדי שייכנסו למלחמות תקשורת ועימותים בשטח בינם לבין עצמם. בזמן שישראל 'מחככת את ידיה בשמחה' לפרויקט הישראלי לא אכפת ממיעוט או מהרוב בסוריה. האסטרטגיה, לפי הניתוח, היא להחליש את מדינות האזור וליצור מלחמות פנימיות כדי שישראל תוכל 'לישון בשקט'", הוסיף.
"מי שמשתתף במעגל ההאשמות ההדדיות בקרב הסורים למעשה מקדם את מטרותיו של נתניהו, במיוחד כאשר רבים מהחשבונות ברשתות החברתיות המסיתים נגד הדרוזים בסוריה, במטרה להפנותם נגד שאר הסורים ולהיפך, הם למעשה חשבונות מזויפים שמנהליהם ידועים", חתם.