"מעריב" שוחח אמש (שלישי) עם אל”מ (מיל’) ד”ר משה אלעד, מזרחן ומרצה במכללה האקדמית גליל מערבי, ולשעבר ראש התיאום הביטחוני ומושל ג’נין, בית לחם וצור בלבנון, שהתייחס למתווה המצרי ולסיכויי הצלחתו.
"שאלת מיליון הדולר בהצעה המצרית היא כיצד יגיב חמאס", אומר אלעד. “א-סיסי מעלה את ההצעה מתוך הבנה ששיקום הרצועה מחייב את יציאת חמאס מהתמונה, בטענה שאף אחד לא יסכים לממן את השיקום כל עוד חמאס שם. לכן, חמאס כבר יצא בהכרזה שלא יהיה מצב שהם יוותרו על השליטה ברצועה. מדובר בתוכנית שאין לה כרגע היתכנות, כי חמאס יצטרכו לוותר על השלטון ולפרז את הרצועה – ושני הדברים האלו הם תנאים שהם לא יסכימו לקבל". עם זאת, ב-17 בפברואר 2025, מקורות בכירים אמרו ל"סקיי ניוז אלערביה" כי חמאס הביע נכונות להעביר את השליטה ברצועה לידי הרשות הפלסטינית.
לדבריו, “האמירה המצרית היא שמדובר בשלבים ראשוניים, ושכאשר יצליחו לגייס את הכספים, הם ינסו לשכנע את חמאס שעדיף שיאפשר סוף סוף לעזה חיים נורמליים. לטענתם, אין סיבה שזה לא יקרה".
אלעד מתייחס גם לכינוס הפסגה הערבית ומטרותיה: “הפסגה הגיעה כדי להציב קונטרה לשני דברים. ראשית, לתוכנית טראמפ – לומר לו שהתוכנית שלו, שמדברת על פינוי תושבי עזה ושיקום הרצועה, אינה בהכרח טובה ולמדינות ערב יש חלופה: תוכנית ערבית שלא כוללת גירוש תושבים, אך משיגה את אותן תוצאות. בנוסף, היא משדרת מסר למערב – שאם לא תשתפו פעולה כלכלית, אנחנו נשיג את הכסף לבד. אני לא מאמין שזה יקרה, כי מדינות ערב יתקשו להשיג את המימון ללא המערב".
לדבריו, הפסגה מהווה גם קונטרה לישראל: “ישראל הציעה לחסל את חמאס, אך בפסגה אומרים שחמאס לא יחוסל, אלא יפורק מנשקו, אנשי הארגון יישארו בעזה, ורק ראשי ההנהגה יועברו למדינה שלישית. זו הצעה שישראל לא תסכים לקבל".