לראשונה מזה שנים, דיווחים מצביעים על עימות צבאי חריג בין סוריה לחיזבאללה. על פי דיווחים בתקשורת הערבית, כוחות צבא סוריה תקפו מטרות של ארגון חיזבאללה באזור הגבול בין סוריה ללבנון, בתגובה למארב שהוביל למותם של שלושה חיילים סורים. ערוץ אל-חדאת שידר באופן בלעדי צילומים ממה שהוא מכנה "אתרי חיזבאללה מופצצים על ידי כוחות סוריים". הצבא הסורי הפעיל ארטילריה כבדה נגד ריכוזי חיזבאללה באזור הגבול ממערב לחומס.
משרד ההגנה הסורי האשים את חיזבאללה בביצוע מארב בחומס שהוביל להרג שלושה חיילים סורים. לפי ההודעה הרשמית, "מיליציית חיזבאללה חטפה והרגה 3 חיילים סורים בגבול ליד סכר זיתא, ממערב לחומס". חיזבאללה, מצדו, הכחיש מעורבות בתקרית, בניסיון להרגיע את המתיחות עם בעלת בריתו הוותיקה.
כתב רשת אל-מיאדין בבקעת הלבנון דיווח כי "רקטות שירה חייאת תחריר א-שאם באזור הכפרי קוסייר בסוריה נפלו על עיירת הגבול אל-קאסר". בנוסף, דווח כי תושבי הכפר אל-קצר הלבנוני (מחוז הרמל) נמלטים מבתיהם בעקבות הירי של הצבא הסורי.
על פי מקורות בלבנון, צבא לבנון העביר לצלב האדום, באמצעות שלטונות סוריה, גופות של שלושה לוחמים שנמצאו בעיירה אל-קסר. האירוע החריג מגיע בתקופה רגישה במיוחד באזור, ועשוי להצביע על סדקים משמעותיים ביחסים בין דמשק לבין חיזבאללה, שנחשבו עד כה לבעלי ברית איתנים בציר ההתנגדות בהובלת איראן.
בחסות הוואקום שהותיר נסראללה: חשש מהסלמה עדתית
האירועים האחרונים מתרחשים על רקע מתיחות הולכת וגוברת באזור. השייח' מוחמד עלי אל-חוסייני, המזכיר הכללי של המועצה האסלאמית הערבית בלבנון, הזהיר כי העימותים הנוכחיים בגבול לבנון-סוריה הם "רק ההתחלה" של מתיחות רחבה יותר, וכי האזור עלול לחוות הסלמה בסכסוכים עדתיים.
חיסולו של מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, באוגוסט 2024, יצר ואקום מנהיגותי בארגון והגביר את המתיחות הבין-עדתית בלבנון. חיזבאללה, שספג מכה קשה במלחמה האחרונה, מאבד מכוחו הפוליטי והצבאי, מה שעלול להוביל למאבקי כוח פנימיים ולהסלמה נוספת באזור.
בהתייחסות נוספת, הגיב אל-חוסייני על מה שהוא מכנה "מצב הבלבול" בו שרוי חיזבאללה, במיוחד בתקופה האחרונה. לדבריו: "חיזבאללה לא יצא ממצב הבלבול לאחר תבוסתו במלחמה האחרונה, ולא יצא ממנו בקרוב, אם בכלל יצליח בכך. אתמול, בהופעתו של המזכ"ל, ניכר היה שהוא חי בעולם אחר כשדיבר על עוצמת הארגון ויכולות ההתנגדות".
התגובות מהעולם הערבי לעימותים הנוכחיים מגוונות: בסוריה שורר כעס על חיזבאללה בשל התקפותיו על כוחות מקומיים; בלבנון ישנה התנגדות גוברת לצד תמיכה מסוימת; ובמפרץ מביעים שביעות רצון מהלחץ על הארגון. התמונה הכללית מצביעה על שחיקה בתמיכה בחיזבאללה בקרב חלקים נרחבים בעולם הערבי.