הקבינט המדיני-ביטחוני ייתכנס הערב (שבת) לדיון כאשר במרכזו יעמדו ההצעות האחרונות לעסקת החטופים שהועברו ביממה האחרונה. אתמול המתווכות העבירו לישראל את הצעת חמאס, לפיה ארגון הטרור ישחרר חמישה חטופים, חיים וחללים , כולל החטוף בעל אזרחות ארצות הברית, עידן אלכסנדר. בתמורה ישוחררו מחבלים פלסטיניים מבתי הכלא הישראלים והפסקת האש תימשך תקופה ממושכת.

על פי הודעת לשכת רה"מ אתמול ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים שורת התייעצויות בהמשך להצעה שהתקבלה מהמתווכות. בשעות האחרונות העבירה ישראל למתווכות את הצעתה הנגדית בתיאום מלא עם ארצות-הברית. על פי הגורמים הישראלים המעורים בהצעה הישראלית, ישראל דורשת שחרור של 11 חטופים חיים ובנוסף - מחצית מהחטופים החללים. ההצעה הנגדית תואמה, כאמור, עם ממשל טראמפ וקרובה לרעיון ששליחו המיוחד של נשיא ארה"ב סטיב ויטקוף, העלה לאחרונה במטרה להתניע את משא ומתן לעסקה, כולל בפגישתו עם השר רון דרמר בשבוע שעבר.

בישראל מציינים כי ההצעה האחרונה של חמאס, לצד תמונת המצב הכוללת שמתקבלת מרצועת עזה לאחר חידוש הלחימה   - כל אלה מצביעים על סימני ההתגמשות מצידו של חמאס - זאת על רקע הלחץ הצבאי וההומניטרי שהופעל עליו. "לפני חידוש הלחימה חמאס לא היה מוכן גם לעסקה שהוא מציע היום. אמנם לא קיבלנו את ההצעה של חמאס והצענו הצעה נגדית - אך הדינמיקה היא בהחלט חיובית ומצביעה כל כך שהלחץ הצבאי עובד", מציין גורם ישראלי.

הגורם מוסיף כי הלחץ יימשך ויתרחב גם לצד הדיונים על ההצעות האחרונות והמגעים מול המתווכות. "הבהרנו מראש ואנחנו עומדים על כך: כל עוד החטופים שלנו לא חוזרים הביתה - הלחץ הצבאי יימשך ויגבר", אמר. על פי הגורמים המעורים, קיימת כוונה להגיע להסכמות סביב המתווה לעסקת החטופים עד חג הפסח - כלומר, תוך שבועיים.

במקביל, מקורות מצריים טוענים בערוץ אל-ערביה הסעודי כי חמאס העביר למתווכות מידע על מצבו הבריאותי של החטוף עידן אלכסנדר.

עידן אלכסנדר (צילום: מטה משפחות החטופים והנעדרים)
עידן אלכסנדר (צילום: מטה משפחות החטופים והנעדרים)

הקבינט המדיני-ביטחוני יעסוק הערב כאמור בנושא עזה על היבטיו השונים. פרט להצעות לעסקת החטופים השרים צפויים לקבל סקירה מודיעינית לגבי ההפגנות של תושבי עזה נגד חמאס שהתרחשו במוקדים שונים ברצועה בימים האחרונים. 

במקביל, העיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד" גם דיווח כי חמאס דחתה הצעה אמריקאית שכללה את יציאת ההנהגה הצבאית של התנועה מרצועת עזה בליווי משפחותיהם, תמורת הטבות כספיות משמעותיות, אבטחת מקומות מגורים בחו"ל וערבויות להגנה מפני פגיעה. ההצעה, לפי המקורות, כללה הפקדות כספיות בסכום של כמעט שני מיליארד דולר שיחולקו בהתאם לדרגה הצבאית של כל אחד מהמפקדים.

גורם מצרי בכיר מסר כי "קהיר פועלת מול כל הצדדים, כולל וושינגטון, כדי לקדם הסכם". הגורם ציין כי "הארכת משך המלחמה מחמירה את המצב ההומניטרי ויוצרת השלכות ביטחוניות אזוריות מורכבות", והסביר כי מצרים מגבירה את המגעים עם מספר מדינות משפיעות, כולל סעודיה וטורקיה, כדי לגבש עמדה ערבית-אסלאמית מאוחדת התומכת במאמצים להפסקת אש.

 בזמן שמאות משאיות עמוסות סיוע הומניטרי עדיין מעוכבות במעבר רפיח, הגורם המצרי ציין כי "מצרים השאירה את המעבר פתוח מצדה", והוסיף כי "המשך עיכוב הכנסת הסיוע מנוגד להסכמים שנמצאים במשא ומתן". הוא הביע דאגה כי "המצב בעזה מחייב פעולה בינלאומית דחופה".

דרישות חמאס לעסקת שחרור החטופים

חמאס מציגה דרישה ראשונה ועיקרית של סיום מוחלט של המלחמה, תוך שמירה על שלטונה ברצועת עזה. על פי הצהרותיו של סאמי אבו זהרי, חמאס תתפרק מנשקה רק "כשיסתיים הכיבוש בפלסטין", וזהו קו אדום מבחינתם. משמעות הדרישה היא המשך שלטון חמאס ברצועה ללא כל פגיעה במבנה הארגוני והצבאי שלו.

הדרישה השנייה היא נסיגה מלאה של כוחות צה"ל מכל שטחי רצועת עזה, כולל אזורים אסטרטגיים כמו ציר פילדלפי בגבול מצרים ואזור החיץ (הפרימטר) שעליו השתלט צה"ל לאורך הגבול עם ישראל. נסיגה זו צריכה להיות מוחלטת וללא כל נוכחות צבאית ישראלית בשטחים אלה.

דרישה שלישית היא שיקום מלא של רצועת עזה, הכולל הקמת בתי קבע לכל תושבי הרצועה, שיקום מערכות הבריאות, תשתיות ציבוריות ותשתיות חיוניות אחרות שנפגעו במהלך המלחמה. חמאס רואה בשיקום זה תנאי הכרחי להסכם.

הדרישה הרביעית והמרכזית היא שחרור אלפי אסירים פלסטינים במסגרת עסקת "חילופי אסירים". חמאס מגדירה את החטופים החיים כ"סקטור החיילים", ודורשת תמורת כל חטוף שחרור של 250-500 אסירים פלסטינים, כולל אסירים מהעולם הכבד ביותר. זוהי דרישה משמעותית המהווה תנאי מרכזי בכל משא ומתן לשחרור החטופים.