ההצעה לפגוע בחמאס בעזרת פגיעה ממוקדת בעושר שצבר האירגון נשמעה תחילה הרחק מחוץ לקופסה, אולם היא תופסת תאוצה ונשקלת כעת ברצינות בקבינט. "מעריב" שוחח עם אחד מיוזמי ההצעה, אייל עופר, מומחה לחקר כלכלת חמאס בעזה כדי להבין את היתרונות וחסרונות הגלומים בהצעה.
כיצד מתנהלת כלכלת עזה ואיך הגיעו לידי חמאס השקלים הרבים?
"עזה היא כלכלת מזומן. רוב המסחר בשווקי הרצועה, כולל במאות דוכנים שקמו להם לסחר בסיוע ההומניטרי, מתנהל בשטרות מזומנים, רובם בערכים הנמוכים של 20 ו-50 שקל. השטרות הללו עוברים הרבה מיד ליד ונוצרת בלייה כה מואצת כך שהם נקרעים".
"סוחרי עזה מסרבים כיום לקבל אחוז ניכר משטרות אלו שנפגמו עד כדי התפוררות" מספר. "אך הכסף הגדול ברצועה, שלפי הערכות שונות הוא כעשרה מיליארד שקלים הם השטרות הגדולים של 100 ובעיקר 200 שקל – שטרות שהוכנסו לרצועה על פני שנים רבות ישירות מבנק ישראל אל סניפי הבנקים בעזה והיו מוטענים למכשירי הכספומטים בעזה".
כיצד נצבר העושר בידי חמאס?
"החמאס צבר הון במשך המלחמה, בעיקר בעזרת גביית דמי חסות מהסוחרים הגדולים ואירגוני האו"ם אליהם זרמו משאיות הסיוע. אנשי חמאס שראינו רוכבים על המשאיות למעשה סיפקו שירותי פרוטקשן לסוחרים - אשר שילמו לחמאס עשרות אלפי שקלים עבור כל משאית ששוטרי חמאס 'איבטחו' מפני כנופיות שבזזו את הסחורה", אמר.
הוסיף וציין כי "חמאס גם המשיך לגבות מחירים גבוהים, ישירות מבעלי תחנות הדלק, בזכות שליטתו בכל הדלקים שאיפשרה ישראל לקטאר להכניס לרוצה ממצרים. עשרות מיליוני ליטרים של דלק שנמכר ברצועה בעת הפסקת האש במחירים של 16-24 שקל לליטר וכעת עלה מחירו ל-45-64 שקל לליטר. וכך, מתוך שליטה מוחלטת בכל השוק הסיטונאי בעזה צבר חמאס עושר רב - בשקלים".
כמה צבר חמאס והאם כל הכסף הזה עדיין בידיו?
"קשה מאוד להעריך את היקף העושר הכולל שצבר חמאס, אך הערכות שונות, כולל מגורמי בטחון מגיעות להיקפים של כארבעה או חמישה מיליארד שקלים במהלך המלחמה. ניתן להעריך כי כמיליארד מכך שילם כבר החמאס כמשכורות לפעיליו ולמגויסים חדשים. בנוסף הפך חמאס עם הזמן ל'בנק השקלים' של עזה".
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>
"אוכלוסיית עזה אשר מקבלת מדי חודש כ-150-200 מיליון שקל דרך אפליקציות והעברות בנקאיות מאירגוני הסיוע והרשות הפלסטינאית נאלצת להמיר כסף זה מהארנקים הדיגיטלים לשטרות מזומנים. חמאס, אשר שולט בשוק בעזרת רשת של חלפניו מספק לציבור מזומנים אלו תמורת עמלה שמגיעה כיום גם ל-35%. למרות זאת שניתן להעריך כי עדיין נותרו אצל חמאס מזומנים רבים – שנצברים בעיקר בשטרות של 200 שקל".
כיצד יכול בנק ישראל לנצח את חמאס?
"אנו מציעים דרך שונה מאשר שימוש בכוח צבאי בלבד. הכלכלה העזתית כולה נמצאת כעת בבלבול רב ואנו מציעים להשתמש בשיטה יחודית: לבנק ישראל ידועים במדויק איזה סדרות (מספרים סידוריים) הועברו עם השנים לתוך רצועת עזה".
"מאחר שהרצועה היא כלכלה סגורה, השטרות הללו, ברובם הגדול נשארו בה וכעת נצברים בידי חמאס ושותפיהם: הסוחרים הגדולים והחלפנים", אמר. "ההצעה קוראת לנגיד בנק ישראל, הפרופסור אמיר ירון, אשר חתימתו מופיע על שטרות אלו ומגבה את ערכם בשמה של מדינת ישראל – להשתמש בסמכותו ולבטל את אותן סדרות אשר הועברו לעזה".
הוסיף לומר כי "במקרים הבודדים של חלק קטן משטרות אלו שזלגו בעיקר לרש"פ (בעת תנועות סוחרים שהורשו להגיע מעזה לרש"פ) אין כוונת ההצעה לפגוע במישהו מחוץ לעזה. השטרות הללו, ככל שמישהו ימצא אצלו שטרות מסדרות אלו יוחלפו בידי הבנקים עד אשר יצאו לחלוטין מן המערכת. ניתן בקלות לבנות אפליקציה שבנק ישראל יפיץ לצורך סריקת מספרי השטרות (אך ורק של 200 שקל) כדי לבדוק לגבי כל שטר האם יש לסור לבנק להחליפו".
מה תהיה ההשפעה על חמאס?
"קשה להעריך במדויק. כבר כעת יש להצעה אפקט של לוחמה פסיכולוגית בחלק מהשיח הפנים עזתי. אנו מציעים לבנק ישראל לא להתמהמה אלא להתחיל מיידית בפיילוט של ביטול מספר קטן של סדרות כדי שנוכל לבחון את התוצאה והאם ימצאו בכלל שטרות מסדרות אלו מחוץ לעזה".
"ככל שיעבור זמן, יתווספו שטרות מסדרות עזה נוספות כדי להקריס כלכלית את העושר שחמאס צבר בשטרות אלו. אם המהלך יצליח ניתן גם להציע לחמאס עיסקה, הפעם מסוג אחר: ישראל תסכים לקלוט את השטרות המבוטלים רק תמורת החזרת החטופים".