לפי מקורות יודעי דבר שצוטטו באתר א-שארק הסעודי, השליח האמריקאי למזרח התיכון, סטיב וויטקוף, העביר למתווכים את עמדת וושינגטון בנוגע להשתתפות חמאס בשלטון בעזה בתום המלחמה. וויטקוף, כך דווח, ציין כי ארה"ב תהיה מוכנה לקבל את השתתפות חמאס בממשלה, בתנאי שהארגון יפסיק את פעילותו הצבאית.

 על פי הדיווח, הממשל האמריקאי הציע לחמאס, באמצעות המתווכים, הסכם שניתן למימוש על ידי מספר צעדים ראשוניים, ביניהם שחרור 10 חטופים ישראליים במסגרת תנאים להסכם חלקי. בתמורה, חמאס יתחייב להפסיק את הלחימה ולהסכים להפסקת אש למשך עד 70 יום, זמן שבו יימשכו המגעים למציאת פתרון ארוך טווח.

ההסכם האמריקאי, כך על פי הדיווחים, שונה מההצעה הישראלית שציפתה להפסקת אש קצרה יותר, בת 45 יום בלבד. הצעת וויטקוף מציינת גם את הצורך בקיום משא ומתן במהלך תקופה זו, במטרה להגיע להסכמים ארוכי טווח שיביאו לסיום הסכסוך.

עם זאת, חמאס מצידה הגיבה להצעה האמריקאית בדרישות משל עצמה. במסגרת המגעים, שלחו אנשי חמאס את עמדותיהם למתווכים, בהן דרישה להסכם רחב יותר, שיכלול שחרור כל החטופים הישראלים, אם חיים ואם מתים, בתמורה לשחרור מספר מחבלים פלסטינים. עוד דרשו בחמאס הפסקת אש קבועה, יציאת כוחות צה"ל מעזה, ניהול הרצועה על ידי גוף עצמאי ודרישה להסדרים ביטחוניים שיבטיחו יציבות לאורך זמן.

במקביל, לצד הצעות אלו, אנשי חמאס מבקשים להשיג את תחילת שיקום הרצועה וכניסת סיוע הומניטרי מיידי. הם הציעו גם פיקוח על אחסון נשק והפסקת פעולות צבאיות, כולל חפירת מנהרות. מהצד הישראלי, ראש הממשלה בנימין נתניהו מצידו הביע התנגדות לפשרה שהציע חמאס. הוא הבהיר כי ישראל לא תסכים לדרישות אלו, והדגיש את הצורך להשיג "כניעה מוחלטת" מצד חמאס, כפי שתיאר זאת, ולאפשר ישראל להפעיל את מרותה הביטחונית על עזה במלואה.

כזכור, אתמול צוטט גורם מצרי המעורה בפרטים ברשת "אל-ערבייה" וחשף כי במהלך מגעים אינטנסיביים עם מתווכים מצריים בשני הימים האחרונים, נציגי הממשל האמריקאי המעורבים במשא ומתן הביעו את הסכמתם לרעיונות שנידונו, בהם דחיית ההחלטה להטיל פיקוח מחמיר על כלי הנשק של חמאס וארגוני הטרור ברצועה. בנוסף לכך, נדונה גם אפשרות לגירוש בכירים מארגוני הטרור מרצועת עזה.

חמאס (צילום:  REUTERS/Hatem Khaled)
חמאס (צילום: REUTERS/Hatem Khaled)

הגורם המצרי ציין כי במעגל הפנימי של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, השתכנעו כי המדיניות הנוכחית של ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, שמתמקדת בשחרור חטופים דרך אמצעים צבאיים, לא תניב את התוצאות המיוחלות.

לפי הגורם, האמריקאים סבורים כי ההחלטה להגלות את הבכירים מארגוני הטרור איננה ישימה, וזאת בשל מספר קשיים. בין השאר, ישנו חשש מצד המדינות שאליהם יועברו הבכירים לשינוי המצב הביטחוני באזורן, כמו גם העובדה שמדובר בכמות גדולה של אנשים, כ-3,000 עד 5,000 בני אדם. הגורם הציע כי ישנו שינוי בגישה האמריקאית ביחס להסדרים האפשריים ברצועה, מה שמעורר אופטימיות בקרב המתווכים שההסכם המקיף יוכל להתממש בעתיד הקרוב.

ההצעות שעל השולחן כוללות הפסקת אש זמנית שתהיה חלק ממהלך רחב יותר שמיועד להוביל למשא ומתן ארוך טווח. המטרה היא להימנע מהצגת נוסחאות סופיות בשלב זה, אלא להותיר פתח לדיונים על הסדר כולל שיתקיימו בהמשך, על מנת למצוא פתרון בר קיימא בין הצדדים.
4o mini