בישראל מכחישים את תדרוכי חמאס על תמורה כזאת או אחרת שהובטחה להם על שחרור עידן אלכסנדר. "עידן אלכסנדר משוחרר ללא תנאים. הדבר היחיד שישראל עשתה בהקשר של שחרורו זה הקמת  מסדרון בטוח בתוך הרצועה שיאפשר לעידן לצאת. המסדרון כבר קיים ויהיה פעיל במשך כ-12 שעות".

גורמים ישראלים מתייחסים לדיווח לגבי האפשרות של פגישה בין טראמפ לאלכסנדר בקטאר: "לא מכירים תוכנית כזאת והיא גם לא נראית הגיונית. עידן אלכסנדר הוא חטוף שצפוי להשתחרר אחרי 584 ימים בשבי חמאס בתנאים קשים מאוד. לא במצב לטיסה ולאירוע שכזה. יש פרוצדורה של קליטת פדויי שבי, עידן אלכסנדר ייקלט ויטופל בישראל כמו שנקלטו וטופלו החטופים ששוחררו בעסקאות הקודמות".

עידן אלכסנדר (צילום: מטה משפחות החטופים והנעדרים)
עידן אלכסנדר (צילום: מטה משפחות החטופים והנעדרים)

הליך השחרור צפוי להיות דומה לזה שראינו בעסקאות הקודמות. עידן אלכנסנדר יועבר לידי נציגי הצלב האדום שיביאו אותו לנקודת המפגש עם כוחות צה"ל. אלכסנדר יוטס במסוק לבית חולים, שם ייפגש עם בני משפחתו. בישראל מעריכים כי עסקת עידן אלכנסנדר תשמש מפתח לעסקת החטופים והפסקת האש על בסיס המתווה המצרי-ישראלי שהוא הגרסה האחרונה לפי שעה של מתווה ויטקוף.

בשעות הצהריים ראש הממשלה נתניהו צפוי להיפגש עם השליח המיוחד של הנשיא טראמפ, סטיב ויטקוף. בפגישה נתניהו מתכוון לדון עם ויטקוף באפשרות למנף את השחרור של עידן אלכנסנדר לטובת ההגעה לעסקת חטופים גדולה יותר. לדברי גורמים ישראלים: "האמריקאים צריכים להפעיל יותר לחץ על קטאר כדי שהקטארים יפעילו את הלחץ המקסימלי  על חמאס להגיע לעסקה על בסיס מתווה ויטקוף או קרוב למתווה ויטקוף. האמריקאים בהחלט מחויבים למתווה הזה שישראל כבר הסכימה לקבל. בכירי חמאס מבינים שמבחינתו זאת האופציה האחרונה לנסות ולמנוע את המבצע מרכבות גדעון".

גורמים ישראלים חוזרים ומבהירים כי האולטימטום של ישראל עומד על כנו: אם אין עסקה עד סוף ביקור טראמפ במזרח התיכון - ישראל יוצאת  למבצע מרכבות גדעון וכללי המשחק משתנים, כולל בגזרת משא ומתן לעסקה.

סטיב וויטקוף (צילום: שמוליק עלמני)
סטיב וויטקוף (צילום: שמוליק עלמני)

באשר לצורך לחדש את הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה, גורם ישראלי בכיר אומר כי "ישראל עוקבת מקרוב אחרי המצב ההומניטרי בעזה - במטרה לא להגיע למצב של רעב. הערכה היא כי עזה צפויה להגיע אל הקצה (כלומר - מחסני הסיוע יתרוקנו סופית) אפשר שכבר בשבוע הבא. על כן ולאור העובדה כי הקמת מתחמי חלוקת הסיוע בדרום טרם הושלמה ותיקח עוד זמן עד שהמנגנון יהיה מוכן ליישום - ישראל נערכת למה שמכנים הגורמים המעורים "תקופת גישור".

במהלך תקופת המעבר שיתכן שתחל כבר בשבוע הבא - סיוע הומניטרי בסיסי יחולק לא רק בדרום, אלא גם בצפון הרצועה. גורם ישראלי מדגיש כי "בתקופת הגישור יחול סיוע בסיסי בלבד ולא הסיוע בהיקפים שיהיו בדרום כשתכנית חלוקת הסיוע על ידי חברות האבטחה תופעל במלואה".