בעקבות שחרורו של החייל החטוף עידן אלכסנדר לאחר 584 ימים בשבי חמאס, ישראל תשלח היום (שני) משלחת לדוחא, לחידוש המשא ומתן לשחרור החטופים ולהפסקת המלחמה. מלשכת ראש הממשלה נמסר כי "ראש הממשלה הבהיר שהמשא-ומתן יתקיים רק תחת אש".

בראש המשלחת של ישראל יעמוד מ׳ סגן ראש השב״כ שנמצא כעת בהמתנה להחלטה אם הוא ימונה כראש השב״כ אחרי רונן בר. מ׳ לקח חלק בשיחות והוא נחשב למקובל על ראש הממשלה ועל בכירי מערכת הביטחון. ״מ׳ איש מבצעים וותיק מכיר היטב את המנטליות הפלסטינית והמזרח תיכונית״ אומר גורם בטחוני.

עידן אלכסנדר מועבר לידי הצלב האדום (צילום: רשתות הערביות)
עידן אלכסנדר מועבר לידי הצלב האדום (צילום: רשתות הערביות)

הזזתו של השר רון דרמר מניהול השיחות יש בזה יותר מאמירה שכן מאז שנכנס דרמר לתפקיד במקום ראש המוסד דדי ברנע וראש השב״כ רונן בר הוא לא הצליח להניע כל מהלך לקידום המשא ומתן המיוחד מול המדינות המתווכות בדגש על קטאר . בשל כך הושמעה ביקורת קשה גם בקרב משפחות החטופים אבל גם מהדרגים הביטחוניים אשר טענו לא אחת כי המינוי של דרמר בראש צוות המשא ומתן נועד להימנע מהשלב השלישי של הסכם החטופים שכלל שלוש פעימות מרכזיות.

במקביל, על פי דיווח ברשת CNN, גורמים ישראלים ניסו לברר לגבי אפשרות של עצירה בירושלים או בתל אביב במהלך ביקורו של טראמפ במזה"ת. אך הנשיא דיכא את ניצוץ התקוות הללו בשבוע שעבר כאשר אמר שאין לו תוכניות לעצור בישראל. "נעשה זאת בשלב מסוים", אמר טראמפ. "אבל לא בטיול הזה".

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
בנימין נתניהו ודונלד טראמפ (צילום: רויטרס)

ייתכן שטראמפ היה משתכנע להוסיף את הביקור למסלולו אם היה יכול לטעון לניצחון כלשהו, ​​בין אם זה הסכם הפסקת אש בעזה, תוכנית סיוע הומניטרית או משהו אחר. אך כאשר ישראל מוכנה להרחיב את מלחמתה בעזה, אין הישג כזה, כך על פי גורמים המעורים בנושא. 

נתניהו התגאה בהיותו המנהיג העולמי הראשון שביקר את טראמפ בקדנציה השנייה שלו בפברואר. בביקורו השני, באפריל, הוא הפך למנהיג הראשון שניסה להתחיל במשא ומתן על הסכם סחר חדש לאחר שטראמפ הודיע ​​על מכסים גורפים על יבוא. ראש הממשלה עזב את הבית הלבן ללא הסכם סחר ועם דאגה חדשה: הודעתו המפתיעה של טראמפ כי ארה"ב תתחיל במשא ומתן על הסכם גרעין חדש עם איראן.

על פי גורמים ערביים, המשא ומתן בין חמאס לישראל על הפסקת אש שתכלול שחרור חטופים נוספים וחידוש הכנסת סיוע הומניטרי לעזה נמצא במסלול חיובי. מקור אמריקני אמר לרשת CNN: "לאחר שחרורו של אלכסנדר, ניכנס למשא ומתן מיידי על הסכם רחב יותר".

בתוך כך, סטיב ויטקוף, השליח המיוחד של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, צפוי לקיים היום מספר פגישות עם בכירים ישראלים. על פי הדיווחים, ויטקוף, שנחת מוקדם יותר בישראל, ייפגש בשעות הצהריים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, וככל הנראה תתקיים גם פגישה עם השר רון דרמר. לוח הזמנים הסופי טרם נקבע והוא כפוף לשעת השחרור.

סטיב וויטקוף (צילום: רויטרס)
סטיב וויטקוף (צילום: רויטרס)

מקורות בארגון הטרור חמאס מסרו לעיתון א-שרק אל-אווסט שהתקיימו מפגשים ישירים בין מתווכים אמריקניים לבין בכירי חמאס בדוחה, בירת קטאר, כדי לדון על אפשרות להשגת הפסקת אש ברצועת עזה. לפי המקורות, אחד מעוזריו של ויטקוף נפגש בדוחה במהלך שבת וראשון עם בכירים בחמאס, ביניהם חבר הלשכה המדינית של הארגון, ח'ליל אל-חייה.

על פי הדיווח, המתווכים - מצרים, קטאר וארצות הברית - מנסים לקדם במהירות הסכם על הפסקת אש ברצועה לפני ביקורו הצפוי של טראמפ באזור ביום שלישי הקרוב, או במקביל אליו. מקורות בחמאס אמרו לעיתון כי השיחות, בהן משתתפות גם קטאר ומצרים, "מתאפיינות הפעם באופטימיות לגבי האפשרות להגיע להסכם".

כמו כן, גורם פלסטיני בכיר מסר לסוכנות הידיעות רויטרס כי ארגון הטרור חמאס מנהל שיחות עם הממשל האמריקני בנוגע להפסקת אש ברצועת עזה ולהכנסת סיוע הומניטרי לרצועה.