בעוד העולם מחכה לראות אם השיחות הגורליות בין ארצות הברית לאיראן יובילו להסכם או לעימות צבאי, מומחי איראן בישראל קוראים לנשום עמוק. "זאת בסך הכל טקטיקה של משא ומתן, כי איראן אף פעם לא מסכימה גם להצעה שבאה מבחוץ", הסביר בני סבטי, חוקר תוכנית איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי, בריאיון ל"מעריב".
דחיית ההצעה האמריקאית והכרזה על הצעה איראנית חדשה אינן מפתיעות אותו. "זו מין מסורת כזאת של לקדם את ההצעה שלנו, וגם בכלל להעלות את המחיר לטובת עצמם, להציג משהו שיותר ישפר את העמדה שלהם", הוא ציין. על פי הערכתו, "אנחנו עדיין באזורים של מיקוח", ולכן העובדה שאיראן הודיעה על המשך השיחות ביום ראשון מעידה על רצון להמשיך במשא ומתן.
"כמו כל המשא ומתן, שוברים טיפה את הכלים אבל לא עד הסוף, לא ממש טורקים את הדלת ומשיבים בשלילה לכל המשא ומתן, אבל את ההצעה אפשר לפסול", תיאר סבטי את הדינמיקה הנוכחית. העיתוי החדש של הפגישה - ביום ראשון במקום ביום חמישי, כפי שרצה טראמפ - אינו מדאיג אותו במיוחד: "תחכו באמת ליום ראשון".
ההצהרות התוקפניות של המנהיג העליון עלי ח'מינאי נובעות, לדברי סבטי, מהקדשת נושא ההעשרה. "הם שוב הקצינו את הנושא של ההעשרה, והביאו את זה לרמה של מין עניין קדוש לאומי, ובגלל זה קשה להם מאוד לוותר על זה", הוא הסביר. "הם רוצים שהידע יישאר בתוך המדינה וככה יוכלו כן להישאר באותו מקום של המדע ולא לסגת מזה". עם זאת, סבטי רואה מרחב למשא ומתן גם בתוך הקשיחות הזו: "אבל בתוך זה יש המון אפשרויות שאפשר להציג. הקפאה לתקופה קצרה למשל, זה גם משהו שקרה לפני כ-20 שנה".
לגבי איומי טראמפ על תקיפה צבאית, סבטי העריך שהנשיא האמריקאי "בטח שלא רוצה לתקוף. הוא רוצה לסיים את זה בדרך של משא ומתן, אבל בתנאים שלו - בצורה שהוא כופה את דעתו על איראן. אבל אם האיראנים לא ישיבו בצורה שהוא מצפה, אז כנראה אין לו בעיה גם ללכת בכיוון של תקיפה. ככה זה משתמע, אלו הדברים שלו".
האיומים ההדדיים בין איראן לישראל, לעומת זאת, נתפסים בעיני המומחה כחלק טבעי מהמשחק. "האם הם יתקפו את מתקני הגרעין? הם כל הזמן מאיימים על זה. זה דבר טבעי", הוא ציין. "זה חלק מסל המטרות שלהם וזאת באמת הזדמנות שלהם, ומבחינתם מותר להם במקרה שישראל תתקוף אותם".
למרות כל המתח והאיומים, סבטי לא רואה סכנה מיידית של קריסת השיחות. "אני לא חושב שזה יקרה. אני חושב שהם ינסו למשוך עוד סבב ועוד סבב, להבטיח כל מיני הבטחות של להגביר את הפיקוח או להוריד את אחוזי ההעשרה, או להוציא את החומר המועשר מתוך איראן, או לפתוח כל מיני מתקנים אפילו בפני הפקחים שכאילו לא היו ידועים. אבל איראן לא במצב של ללכת להסלמה ולמלחמה". גם לגבי הסיכויים להסכם בסבב הקרוב, התחזית שלו זהירה: "לא, זה ייקח עוד זמן. הם ימשכו את הזמן - הם עושים את זה בכוונה". נראה שהמשחק הזה עוד רחוק מהסוף.