התוכנית נחשפת: הנשק הסודי של איראן שהיה עלול לשתק את ישראל

הפרשן הבכיר של עיתון הוושינגטון פוסט חשף פרטים חדשים על הנזק שנגרם לתוכנית הגרעין האיראנית במהלך המלחמה עם ישראל. מקור ישראלי בכיר מסר כי "איראן כבר אינה מדינת סף גרעינית"

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
עלי חמינאי
עלי חמינאי | צילום: רויטרס
2
גלריה

מקור ישראלי בכיר מסר כי "איראן כבר אינה מדינת סף גרעינית". הוא הסביר שאיראן תזדקק כעת לפחות שנה עד שנתיים כדי לפתח נשק גרעיני מבצעי, ואת זה רק בהנחה שתצליח להסתיר את פעילותה מעיני הפיקוח הבינלאומי. איראן עדיין יכולה לנסות להדגים מכשיר גרעיני פרימיטיבי במהירות רבה יותר, אך ישראל כנראה תזהה כל הכנה לניסוי כזה ותוכל לתקוף ולהשבית אותו.

הערכה זו מחזקת את הטענות של ממשל טראמפ וישראל שהמערכה נגד איראן השיגה את יעדיה המוצהרים, אולם החדשות הטובות עדיין מעורבות בספקות. איראן עדיין יכולה להחביא צנטריפוגות, מלאי אורניום או רכיבי נשק שלא הושמדו. בנוסף, היא עלולה להגיב בניסיון נואש לפתח נשק עם המשאבים הדלים שנותרו לה, או לפתוח במערכות טרור נרחבות נגד ישראל וארה"ב.

מתקן העשרת אורניום באספהאן
מתקן העשרת אורניום באספהאן | צילום: רויטרס

התקיפות המתואמות נגד האליטה הצבאית והמדעית האיראנית היוו הישג מדהים של איסוף מודיעין ויכולת תכנון. אך מעבר לכך, הן הדגימו יכולת לשלב ולתאם מידע מורכב ממקורות שונים ברמה שאולי לא נראתה בעבר בהיסטוריה הצבאית. מקורות ישראליים ואמריקאיים מגדירים את המערכה הזו בו זמנית כמלחמת אוויר, מלחמת מודיעין ומלחמה טכנולוגית מתקדמת.

ההערכה הישראלית שלאחר המערכה תואמת את רוב הפרטים בניתוח האמריקאי. השילוב של הפצצות ישראליות ואמריקאיות השמיד לחלוטין את מתקן ההעשרה הראשי בנתנז והשבית את המתחם התת קרקעי הגדול בפורדו. תקיפות באיספהאן החריבו את מתקן המרת האורניום הנחוץ להפיכת החומר הגולמי ללוח מתכת מוכן לשימוש בנשק. התקיפות גם קברו אתר מיוחד שבו איראן החביאה 400 קילוגרם של אורניום מועשר ברמה גבוהה.

הדמיית התקיפה האמריקאית במתקן הגרעין בפורדו | צילום: באדיבות i24news

לאחר שישראל השיגה עליונות אווירית מוחלטת ביומיים הראשונים, כוחותיה הצליחו להשמיד כמחצית מ-3,000 הטילים הבליסטיים של איראן וכ-80% ממשגרי הטילים, 400 מתוך 500. איראן תכננה להגדיל את מלאי הטילים לכ-8,000 יחידות, ולכן עיכוב ההתקפה הישראלית היה עלול להביא לנזק הרבה יותר גדול לעורף הישראלי. בהפתעה לא נעימה לישראל, התברר שלאיראן יש יותר טילי דלק מוצק מהצפוי, טילים שקשה יותר ליירט בעת שיגורם.

לפי איגנשיוס, מעבר לפגיעה במתקני הגרעין ובמדענים, התקיפות הישראליות הרסו גם את התשתית הלוגיסטית של התכנית: מפקדות, ארכיוני מחקר, מעבדות וציוד בדיקות. ההרס הנרחב הזה עלול אמנם להגביר את הרצון האיראני להשיג הרתעה גרעינית, אך יהיה קשה מאוד לשחזר את כל הרכיבים הללו.

אחרי המלחמה המכרעת, הדילמה המדינית העיקרית של ממשל טראמפ היא האם לחתור להסכם גרעיני חדש שימנע מאיראן לבנות מחדש את תכניתה. עד כה טהראן דחתה את הדרישה האמריקאית לוותר לחלוטין על העשרת אורניום, מה שהופך את הנושא לבלתי רלוונטי מבחינה מעשית. בתוך כך, ישראל וארה"ב מקוות שאיראן תישאר חברה באמנת אי-ההפצה מ-1968, המאפשרת פיקוח בינלאומי על מתקניה הגרעיניים. אולם כרגע, וככל הנראה לשנים רבות, רוב המתקנים הללו הם לא יותר מערימות הריסות ואבק.

תגיות:
איראן
/
ישראל
/
הגרעין האיראני
/
ארה"ב
/
מבצע "עם כלביא"
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף